Trzymasz czosnek w tym miejscu? To błąd. Staje się zupełnie bezwartościowy

Jak przechowywać czosnek, żeby dłużej zachował swój wyjątkowy smak i aromat? Dzięki tym prostym sposobom pozostanie świeży i smaczny.

Jak przechowywać czosnek- Pyszności/ źródło: CanvaCzosnek- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Czosnek to jedno z warzyw, które zajmuje ważne miejsce w naszej kuchni. Wyrazisty aromat pasuje do wielu dań, podkreślając ich smak. Aby zachować go na dłużej, warto zadbać o właściwe przechowywanie czosnku. Okazuje się, że wielu z nas trzyma go w niewłaściwym miejscu.

Czy czosnek jest zdrowy?

Nie bez powodu mówi się, że czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy C, B6 i mangan, a także składniki o działaniu przeciwutleniającym, takie jak flawonoidy i siarkowe związki organiczne. Czosnek zawiera również związki siarkowe, takie jak allicyna, które przypisuje się właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Badania sugerują, że spożycie czosnku może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, a nawet zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka.

Obrazek
Czosnek- Pyszności/ źródło: Canva

Jak przechowywać czosnek

Wiele osób wkłada główkę czosnku do lodówki- jest to jednak błąd, który może wpłynąć negatywnie na smak. W lodówce jest sporo wilgoci, która przyczynia się do tego, że czosnek staje się miękki i mniej aromatyczny. Wilgoć sprawia również, że ząbki szybciej się zepsują.

Obrazek
Czosnek- Pyszności/ źródło: Canva

Czosnek najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia lub szafka kuchenna. Ciemność uchroni czosnek przed kiełkowaniem. Unikaj wkładania go do plastikowych toreb, bo szybciej się zepsuje. Najlepiej przechowywać go w samej skórce lub w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli czosnek zaczął kiełkować, należy go jak najszybciej zużyć, ponieważ zacznie tracić swój smak i wartości odżywcze.

Czosnek w lodówce

Jeśli jednak przecisnąłeś już czosnek przez praskę lub obrałeś ząbki, to lodówka jest najlepszym rozwiązaniem. Pamiętaj o szczelnym pojemniku, żeby chronić pozostałe produkty w lodówce przed intensywnym zapachem. Czosnek możesz również z powodzeniem mrozić — umieść pokrojone ząbki w woreczku do mrożenia żywności lub niewielkim pojemniku i wstaw do zamrażarki. Możesz przechowywać go w ten sposób przez 6 miesięcy. Warto pamiętać, że po rozmrożeniu czosnek może być bardziej miękki i wilgotny niż świeży czosnek. Może być też trochę mniej aromatyczny, ale nadal będzie miał wiele smaku i wartości odżywczych.

Przepis na prostą przekąskę z ciasta francuskiego znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe