Trzymasz czosnek w tym miejscu? To błąd. Staje się zupełnie bezwartościowy
Jak przechowywać czosnek, żeby dłużej zachował swój wyjątkowy smak i aromat? Dzięki tym prostym sposobom pozostanie świeży i smaczny.
06.03.2023 | aktual.: 07.03.2023 13:01
Czosnek to jedno z warzyw, które zajmuje ważne miejsce w naszej kuchni. Wyrazisty aromat pasuje do wielu dań, podkreślając ich smak. Aby zachować go na dłużej, warto zadbać o właściwe przechowywanie czosnku. Okazuje się, że wielu z nas trzyma go w niewłaściwym miejscu.
Zobacz także
Czy czosnek jest zdrowy?
Nie bez powodu mówi się, że czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy C, B6 i mangan, a także składniki o działaniu przeciwutleniającym, takie jak flawonoidy i siarkowe związki organiczne. Czosnek zawiera również związki siarkowe, takie jak allicyna, które przypisuje się właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Badania sugerują, że spożycie czosnku może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, a nawet zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka.
Jak przechowywać czosnek
Wiele osób wkłada główkę czosnku do lodówki- jest to jednak błąd, który może wpłynąć negatywnie na smak. W lodówce jest sporo wilgoci, która przyczynia się do tego, że czosnek staje się miękki i mniej aromatyczny. Wilgoć sprawia również, że ząbki szybciej się zepsują.
Czosnek najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia lub szafka kuchenna. Ciemność uchroni czosnek przed kiełkowaniem. Unikaj wkładania go do plastikowych toreb, bo szybciej się zepsuje. Najlepiej przechowywać go w samej skórce lub w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli czosnek zaczął kiełkować, należy go jak najszybciej zużyć, ponieważ zacznie tracić swój smak i wartości odżywcze.
Czosnek w lodówce
Jeśli jednak przecisnąłeś już czosnek przez praskę lub obrałeś ząbki, to lodówka jest najlepszym rozwiązaniem. Pamiętaj o szczelnym pojemniku, żeby chronić pozostałe produkty w lodówce przed intensywnym zapachem. Czosnek możesz również z powodzeniem mrozić — umieść pokrojone ząbki w woreczku do mrożenia żywności lub niewielkim pojemniku i wstaw do zamrażarki. Możesz przechowywać go w ten sposób przez 6 miesięcy. Warto pamiętać, że po rozmrożeniu czosnek może być bardziej miękki i wilgotny niż świeży czosnek. Może być też trochę mniej aromatyczny, ale nadal będzie miał wiele smaku i wartości odżywczych.
Przepis na prostą przekąskę z ciasta francuskiego znajdziesz na naszym kanale YouTube