Babciny sposób na zbyt tłusty gulasz. Wystarczy wrzucić niepozorny składnik i problem z głowy
Jak uratować tłusty gulasz, żeby dalej pozostał smaczny i aromatyczny? Domowe, babcine sposoby są najlepsze i najskuteczniejsze.
05.11.2022 10:25
Gulasz to jedno z dań, po które najchętniej sięgamy, gdy pogoda nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Gorące mięso z aromatycznym sosem rozgrzeje od środka i nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Co zrobić, kiedy wyjdzie za tłusty?
Jak przygotować domowy gulasz
Sekretem dobrego gulaszu jest jego czas gotowania. Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się miękkie i kruche, wręcz rozpływa się w ustach. Gulasz możesz przygotować zarówno z wieprzowiny, jak i wołowiny. Możesz dorzuć również warzywa, na przykład paprykę, cebulę, pomidory i marchewkę. Przygotowana potrawa świetnie smakuje w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy też placków ziemniaczanych.
Jak uratować tłusty gulasz
Czasami może zdarzyć się, że przygotowany gulasz będzie bardzo tłusty. Przez to stanie się niesamowicie ciężki i mniej przyjemny w smaku. Wszystko przez zbyt tłuste mięso. Jest jednak sposób na to, aby nieco odchudzić nasz gulasz i zredukować ilość tłustych oczek. Ten babciny patent sprawdza się od wielu lat.
Potrzebujesz metalowej chochli, lodu oraz kawałka ręcznika papierowego. Lód umieść w chochli i zanurz w patelni z gulaszem. Nie zanurzaj jej całej- chochla ma jedynie dotykać powierzchni potrawy. Tłuszcz przyklei się do zimnej łyżki. Ręcznikiem papierowym bez problemu go usuniesz. Powtarzaj czynność, aż pozbędziesz się całego nadprogramowego tłuszczu.
Ręcznik papierowy na tłuszcz
Jeśli jednak nie masz w swojej zamrażarce zapasu lodu, to jest jeszcze jeden patent na pobycie się tłustego problemu. Połóż na powierzchni gulaszu kawałek ręcznika papierowego, który zacznie chłonąć tłuszcz. W razie konieczności- powtórz czynność. Nie dociskaj papieru za bardzo do potrawy, bo złapie równiez drogocenny sos.
Przepis na fit bogracz znajdziesz na naszym kanale YouTube