Babciny sposób na zbyt tłusty gulasz. Wystarczy wrzucić niepozorny składnik i problem z głowy

Jak uratować tłusty gulasz, żeby dalej pozostał smaczny i aromatyczny? Domowe, babcine sposoby są najlepsze i najskuteczniejsze.

Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności źródło Canva(3)Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności/ źródło: Canva, TikTok
Ewa
SKOMENTUJ

Gulasz to jedno z dań, po które najchętniej sięgamy, gdy pogoda nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Gorące mięso z aromatycznym sosem rozgrzeje od środka i nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Co zrobić, kiedy wyjdzie za tłusty?

Jak przygotować domowy gulasz

Sekretem dobrego gulaszu jest jego czas gotowania. Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się miękkie i kruche, wręcz rozpływa się w ustach. Gulasz możesz przygotować zarówno z wieprzowiny, jak i wołowiny. Możesz dorzuć również warzywa, na przykład paprykę, cebulę, pomidory i marchewkę. Przygotowana potrawa świetnie smakuje w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy też placków ziemniaczanych.

Obrazek
Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności/ źródło: Canva

Jak uratować tłusty gulasz

Czasami może zdarzyć się, że przygotowany gulasz będzie bardzo tłusty. Przez to stanie się niesamowicie ciężki i mniej przyjemny w smaku. Wszystko przez zbyt tłuste mięso. Jest jednak sposób na to, aby nieco odchudzić nasz gulasz i zredukować ilość tłustych oczek. Ten babciny patent sprawdza się od wielu lat.

Potrzebujesz metalowej chochli, lodu oraz kawałka ręcznika papierowego. Lód umieść w chochli i zanurz w patelni z gulaszem. Nie zanurzaj jej całej- chochla ma jedynie dotykać powierzchni potrawy. Tłuszcz przyklei się do zimnej łyżki. Ręcznikiem papierowym bez problemu go usuniesz. Powtarzaj czynność, aż pozbędziesz się całego nadprogramowego tłuszczu.

Ręcznik papierowy na tłuszcz

Jeśli jednak nie masz w swojej zamrażarce zapasu lodu, to jest jeszcze jeden patent na pobycie się tłustego problemu. Połóż na powierzchni gulaszu kawałek ręcznika papierowego, który zacznie chłonąć tłuszcz. W razie konieczności- powtórz czynność. Nie dociskaj papieru za bardzo do potrawy, bo złapie równiez drogocenny sos.

Przepis na fit bogracz znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna