Babciny sposób na zbyt tłusty gulasz. Wystarczy wrzucić niepozorny składnik i problem z głowy

Jak uratować tłusty gulasz, żeby dalej pozostał smaczny i aromatyczny? Domowe, babcine sposoby są najlepsze i najskuteczniejsze.

Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności źródło Canva(3)Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności/ źródło: Canva, TikTok
Ewa

Gulasz to jedno z dań, po które najchętniej sięgamy, gdy pogoda nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Gorące mięso z aromatycznym sosem rozgrzeje od środka i nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Co zrobić, kiedy wyjdzie za tłusty?

Jak przygotować domowy gulasz

Sekretem dobrego gulaszu jest jego czas gotowania. Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się miękkie i kruche, wręcz rozpływa się w ustach. Gulasz możesz przygotować zarówno z wieprzowiny, jak i wołowiny. Możesz dorzuć również warzywa, na przykład paprykę, cebulę, pomidory i marchewkę. Przygotowana potrawa świetnie smakuje w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy też placków ziemniaczanych.

Obrazek
Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności/ źródło: Canva

Jak uratować tłusty gulasz

Czasami może zdarzyć się, że przygotowany gulasz będzie bardzo tłusty. Przez to stanie się niesamowicie ciężki i mniej przyjemny w smaku. Wszystko przez zbyt tłuste mięso. Jest jednak sposób na to, aby nieco odchudzić nasz gulasz i zredukować ilość tłustych oczek. Ten babciny patent sprawdza się od wielu lat.

Potrzebujesz metalowej chochli, lodu oraz kawałka ręcznika papierowego. Lód umieść w chochli i zanurz w patelni z gulaszem. Nie zanurzaj jej całej- chochla ma jedynie dotykać powierzchni potrawy. Tłuszcz przyklei się do zimnej łyżki. Ręcznikiem papierowym bez problemu go usuniesz. Powtarzaj czynność, aż pozbędziesz się całego nadprogramowego tłuszczu.

Ręcznik papierowy na tłuszcz

Jeśli jednak nie masz w swojej zamrażarce zapasu lodu, to jest jeszcze jeden patent na pobycie się tłustego problemu. Połóż na powierzchni gulaszu kawałek ręcznika papierowego, który zacznie chłonąć tłuszcz. W razie konieczności- powtórz czynność. Nie dociskaj papieru za bardzo do potrawy, bo złapie równiez drogocenny sos.

Przepis na fit bogracz znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀