Babciny sposób na zbyt tłusty gulasz. Wystarczy wrzucić niepozorny składnik i problem z głowy

Jak uratować tłusty gulasz, żeby dalej pozostał smaczny i aromatyczny? Domowe, babcine sposoby są najlepsze i najskuteczniejsze.

Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności źródło Canva(3)Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności/ źródło: Canva, TikTok
Ewa

Gulasz to jedno z dań, po które najchętniej sięgamy, gdy pogoda nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Gorące mięso z aromatycznym sosem rozgrzeje od środka i nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Co zrobić, kiedy wyjdzie za tłusty?

Jak przygotować domowy gulasz

Sekretem dobrego gulaszu jest jego czas gotowania. Dzięki długiemu duszeniu mięso staje się miękkie i kruche, wręcz rozpływa się w ustach. Gulasz możesz przygotować zarówno z wieprzowiny, jak i wołowiny. Możesz dorzuć również warzywa, na przykład paprykę, cebulę, pomidory i marchewkę. Przygotowana potrawa świetnie smakuje w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy też placków ziemniaczanych.

Obrazek
Jak uratować tłusty gulasz- Pyszności/ źródło: Canva

Jak uratować tłusty gulasz

Czasami może zdarzyć się, że przygotowany gulasz będzie bardzo tłusty. Przez to stanie się niesamowicie ciężki i mniej przyjemny w smaku. Wszystko przez zbyt tłuste mięso. Jest jednak sposób na to, aby nieco odchudzić nasz gulasz i zredukować ilość tłustych oczek. Ten babciny patent sprawdza się od wielu lat.

Potrzebujesz metalowej chochli, lodu oraz kawałka ręcznika papierowego. Lód umieść w chochli i zanurz w patelni z gulaszem. Nie zanurzaj jej całej- chochla ma jedynie dotykać powierzchni potrawy. Tłuszcz przyklei się do zimnej łyżki. Ręcznikiem papierowym bez problemu go usuniesz. Powtarzaj czynność, aż pozbędziesz się całego nadprogramowego tłuszczu.

Ręcznik papierowy na tłuszcz

Jeśli jednak nie masz w swojej zamrażarce zapasu lodu, to jest jeszcze jeden patent na pobycie się tłustego problemu. Połóż na powierzchni gulaszu kawałek ręcznika papierowego, który zacznie chłonąć tłuszcz. W razie konieczności- powtórz czynność. Nie dociskaj papieru za bardzo do potrawy, bo złapie równiez drogocenny sos.

Przepis na fit bogracz znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser