Dodaj kilka łyżek do gulaszu, a mięso nigdy więcej nie wyjdzie twarde jak podeszwa

Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękkie? Dzięki tym prostym radom zawsze wyjdzie idealnie kruche i soczyste. Koniec z twardymi i włóknistymi kawałkami, które ciężko jest pogryźć.

GulaszGulasz - Pyszności; Foto: Canva
Ewa

Idealne mięso na gulasz

Klasyczny gulasz przygotowuje się z wołowiny, chociaż wiele osób wybiera również łopatkę wieprzową. Najważniejsze jest, aby zawierało w sobie tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia i jest fantastycznym nośnikiem smaku. W przypadku wołowiny i wieprzowiny postaw na łopatkę, karkówkę, udziec czy też goleń. Przygotowanie gulaszu należy zacząć od obsmażenia mięsa. Długie gotowanie na wolnym ogniu sprawi, że mięso będzie kruche.

Miękkie mięso w gulaszu

Jeśli zdarzyło Ci się kiedykolwiek natknąć na twarde mięso w gulaszu, to łatwo możesz zrazić się do samodzielnego przygotowania. Na szczęście to błąd, któremu można łatwo zapobiec.

Po pierwsze, obsmażone wcześniej mięso należy zalewać gorącą wodą. Wiele osób popełnia błąd i zalewa je zimną, prosto z kranu. Duś je przez 35-40 minut i dopiero po tym czasie dopraw solą. Dodanie jej wcześniej może spowodować, że mięso będzie twarde.

Miękkie mięso na gulasz- Pyszności
Miękkie mięso na gulasz- Pyszności

Inną metodą na kruche i soczyste mięso jest dodanie do niego czerwonego wina, koniaku, wódki lub octu winnego. W przypadku octu dodaj go minimum 15 minut przed końcem gotowania, aby zdążył wyparować jego ostry smak i zapach. Alkohol również dodaj wcześniej, aby procenty zdążyły się ulotnić.

Marynata do mięsa

O to, aby mięso było miękkie można zadbać jeszcze przed zabranie się za gotowanie. Sekretem jest odpowiednia marynata. Świetnie sprawdzi się taka z maślanką lub mlekiem, które znakomicie wpływają na strukturę mięsa. Dobry efekt da również odrobina sody oczyszczonej.

Miękkie mięso na gulasz- Pyszności
Miękkie mięso na gulasz- Pyszności

Niektórzy szefowie kuchni zmiękczają mięso przy pomocy ananasa. Odrobina pulpy dodanej do garnka odmieni konsystencję mięsa. Zawarte w ananasie enzymy rozkładają białko, w rezultacie zamieniając twarde kawałki w pyszne, kruche porcje mięsa. Nie należy jednak przesadzać z ananasem, aby nie wpłynął na smak całej potrawy.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny gulasz- zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej