Dodaj kilka łyżek do gulaszu, a mięso nigdy więcej nie wyjdzie twarde jak podeszwa

Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękkie? Dzięki tym prostym radom zawsze wyjdzie idealnie kruche i soczyste. Koniec z twardymi i włóknistymi kawałkami, które ciężko jest pogryźć.

GulaszGulasz - Pyszności; Foto: Canva
Ewa

Idealne mięso na gulasz

Klasyczny gulasz przygotowuje się z wołowiny, chociaż wiele osób wybiera również łopatkę wieprzową. Najważniejsze jest, aby zawierało w sobie tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia i jest fantastycznym nośnikiem smaku. W przypadku wołowiny i wieprzowiny postaw na łopatkę, karkówkę, udziec czy też goleń. Przygotowanie gulaszu należy zacząć od obsmażenia mięsa. Długie gotowanie na wolnym ogniu sprawi, że mięso będzie kruche.

Miękkie mięso w gulaszu

Jeśli zdarzyło Ci się kiedykolwiek natknąć na twarde mięso w gulaszu, to łatwo możesz zrazić się do samodzielnego przygotowania. Na szczęście to błąd, któremu można łatwo zapobiec.

Po pierwsze, obsmażone wcześniej mięso należy zalewać gorącą wodą. Wiele osób popełnia błąd i zalewa je zimną, prosto z kranu. Duś je przez 35-40 minut i dopiero po tym czasie dopraw solą. Dodanie jej wcześniej może spowodować, że mięso będzie twarde.

Miękkie mięso na gulasz- Pyszności
Miękkie mięso na gulasz- Pyszności

Inną metodą na kruche i soczyste mięso jest dodanie do niego czerwonego wina, koniaku, wódki lub octu winnego. W przypadku octu dodaj go minimum 15 minut przed końcem gotowania, aby zdążył wyparować jego ostry smak i zapach. Alkohol również dodaj wcześniej, aby procenty zdążyły się ulotnić.

Marynata do mięsa

O to, aby mięso było miękkie można zadbać jeszcze przed zabranie się za gotowanie. Sekretem jest odpowiednia marynata. Świetnie sprawdzi się taka z maślanką lub mlekiem, które znakomicie wpływają na strukturę mięsa. Dobry efekt da również odrobina sody oczyszczonej.

Miękkie mięso na gulasz- Pyszności
Miękkie mięso na gulasz- Pyszności

Niektórzy szefowie kuchni zmiękczają mięso przy pomocy ananasa. Odrobina pulpy dodanej do garnka odmieni konsystencję mięsa. Zawarte w ananasie enzymy rozkładają białko, w rezultacie zamieniając twarde kawałki w pyszne, kruche porcje mięsa. Nie należy jednak przesadzać z ananasem, aby nie wpłynął na smak całej potrawy.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny gulasz- zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis