Kwiaty cukinii nadziej farszem i zapiecz. Zrobią furorę na stole
Chociaż częściej sięgamy po owoc cukinii, to na naszą uwagę zdecydowanie zasługują również jej kwiaty. Delikatny przysmak rozkochał w sobie Włochów - czas, aby podbił serca również wśród Polaków.
07.05.2024 | aktual.: 07.05.2024 13:34
Kwiaty cukinii to prawdziwy rarytas w kuchni. Choć w Polsce nie są tak powszechnie znane jak we Włoszech, warto po nie sięgnąć. Najprostszym i najpewniejszym sposobem jest samodzielne wyhodowanie cukinii na balkonie lub w ogródku. Cukinia jest łatwa w uprawie i niewymagająca specjalnych warunków. Gdy pojawią się na niej kwiaty, zbierz je i przygotuj pyszną zapiekankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kwiaty cukinii faszerowane szpinakiem
Kwiaty cukinii najlepiej smakują nadziane. Pomysłów na farsz jest cała masa - jedni stawiają na ricottę, inni wybierają ser kozi. Kwiaty można również smażyć w cieście naleśnikowym czy też dodawać do zup. Są delikatne, więc najlepiej wykorzystać jak najszybciej po zerwaniu lub zakupie. Dłuższe przechowywanie może prowadzić do ich więdnięcia i utraty aromatu.
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje, by kwiaty cukinii nadziać szpinakiem oraz ryżem i zapiec wraz z parmezanem i beszamelem. Taka zapiekanka zdecydowanie zrobi wrażenie na twoich bliskich. Jest piękna i przede wszystkim pyszna.
Składniki:
- 20 - 25 kwiatów cukinii męskich,
- 200 ml ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g szpinaku,
- 4 łyżki masła,
Beszamel
- 40 g masła,
- 40 g mąki,
- 500 ml mleka,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- starty parmezan
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj posiekaną drobno cebulę.
- Oprósz ją cukrem oraz solą i podsmaż chwilę.
- Dodaj ryż, wlej 300 ml wody i zagotuj.
- Gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
- Szpinak dokładnie opłucz.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj osuszony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj gałkę muszkatołową oraz sól.
- Podsmażaj przez 3 minuty.
- Usmażony szpinak pokrój i dodaj do ugotowanego ryżu. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Kwiaty cukinii napełnij farszem i zawiń końce. Ułóż w formie wysmarowanej masłem.
- Przygotuj beszamel. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmaż. Wlej mleko, mieszając całość, aby nie było grudek. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje i dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
- Beszamelem zalej ułożone w naczyniu kwiaty i posyp całość startym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Gotową zapiekankę podziel na porcje i nałóż na talerze. Smacznego!