Kwiaty cukinii nadziej farszem i zapiecz. Zrobią furorę na stole
07.05.2024 11:08, aktual.: 07.05.2024 13:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż częściej sięgamy po owoc cukinii, to na naszą uwagę zdecydowanie zasługują również jej kwiaty. Delikatny przysmak rozkochał w sobie Włochów - czas, aby podbił serca również wśród Polaków.
Kwiaty cukinii to prawdziwy rarytas w kuchni. Choć w Polsce nie są tak powszechnie znane jak we Włoszech, warto po nie sięgnąć. Najprostszym i najpewniejszym sposobem jest samodzielne wyhodowanie cukinii na balkonie lub w ogródku. Cukinia jest łatwa w uprawie i niewymagająca specjalnych warunków. Gdy pojawią się na niej kwiaty, zbierz je i przygotuj pyszną zapiekankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kwiaty cukinii faszerowane szpinakiem
Kwiaty cukinii najlepiej smakują nadziane. Pomysłów na farsz jest cała masa - jedni stawiają na ricottę, inni wybierają ser kozi. Kwiaty można również smażyć w cieście naleśnikowym czy też dodawać do zup. Są delikatne, więc najlepiej wykorzystać jak najszybciej po zerwaniu lub zakupie. Dłuższe przechowywanie może prowadzić do ich więdnięcia i utraty aromatu.
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje, by kwiaty cukinii nadziać szpinakiem oraz ryżem i zapiec wraz z parmezanem i beszamelem. Taka zapiekanka zdecydowanie zrobi wrażenie na twoich bliskich. Jest piękna i przede wszystkim pyszna.
Składniki:
- 20 - 25 kwiatów cukinii męskich,
- 200 ml ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g szpinaku,
- 4 łyżki masła,
Beszamel
- 40 g masła,
- 40 g mąki,
- 500 ml mleka,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- starty parmezan
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj posiekaną drobno cebulę.
- Oprósz ją cukrem oraz solą i podsmaż chwilę.
- Dodaj ryż, wlej 300 ml wody i zagotuj.
- Gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
- Szpinak dokładnie opłucz.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj osuszony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj gałkę muszkatołową oraz sól.
- Podsmażaj przez 3 minuty.
- Usmażony szpinak pokrój i dodaj do ugotowanego ryżu. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Kwiaty cukinii napełnij farszem i zawiń końce. Ułóż w formie wysmarowanej masłem.
- Przygotuj beszamel. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmaż. Wlej mleko, mieszając całość, aby nie było grudek. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje i dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
- Beszamelem zalej ułożone w naczyniu kwiaty i posyp całość startym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Gotową zapiekankę podziel na porcje i nałóż na talerze. Smacznego!