Szybka, wiosenna minestrone. Włoska "jarzynowa" to naturalna porcja witamin
Włosi wyspecjalizowali się w makaronach, mięsach czy pizzach, jednak włoska kuchnia to coś więcej niż gluten. Podstawą niemalże wszystkich dań są warzywa. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest zupa minestrone. To włoski odpowiednik znanej i lubianej... jarzynowej.
07.05.2024 | aktual.: 07.05.2024 08:12
Prosta. Tania. Treściwa. Niezwykle smaczna. Aromatyczna. O kuchni włoskiej można pisać godzinami. Mogłoby się wydawać, że Włosi jedzą wyłącznie makarony i pizze. To mit. Mieszkańcy Włoch specjalizują się w kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.
Zobacz także
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, wypróbuj przepis na minestrone. To włoski odpowiednik jarzynowej. Jest niezwykle sycąca i aromatyczna, a przy tym prosta w wykonaniu. Większość potrzebnych składników masz już w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta, smaczna i sycąca. Poznaj przepis na włoską zupę jarzynową
Chyba nikt nie ma już wątpliwości, że kuchnia włoska ma naprawdę wiele do zaoferowania. Dużo mówi się o włoskich makaronach, pizzach czy deserach. Czas zagłębić się w świat włoskich zup. Jak można się domyśleć, większość z nich bazuje na pomidorach. W końcu żadne pomidory nie smakują tak dobrze, jak te skąpane we włoskim słońcu.
Włoska kuchnia pomidorami stoi, dlatego też najpopularniejsza włoska zupa to krem z pomidorów. Najczęściej podaje się ją z mozzarellą lub grzankami. W niektórych regionach krem zamienia się na lekki, pomidorowy wywar i dodaje się do niego bakłażana (toskańska zupa) czy fasoli (ribolita).
Nie można nie wspomnieć o minestrone. To prosta zupa jarzynowa z dodatkiem fasoli, cebuli, selera czy marchewki. Każda włoska 'mamma' przygotowuje ją nieco inaczej. To jeden z tych przepisów, który wykorzystuje się gdy lodówka świeci już pustkami. Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, koniecznie wypróbuj przepis na minestrone.
Zupa minestrone — przepis
Składniki:
- 1 l bulionu (np. warzywnego),
- 1 cukinia,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- puszka białej fasoli,
- opakowanie passaty pomidorowej,
- sól,
- pieprz,
- suszony tymianek,
- garść startego parmezanu,
- opcjonalnie: makaron, grzanki.
Przygotowanie:
- Cukinię, cebulę, seler, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem i smaż je przez 5 minut. Po 5 minutach zalej je bulionem i gotuj tak długo, aż warzywa nieco zmiękną.
- Kiedy bulion odparuje, dodaj passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek i fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Gotową zupę przelej do miski. Podawaj ze startym parmezanem i chrupiącymi grzankami lub makaronem.