PrzepisZupySzybka, wiosenna minestrone. Włoska "jarzynowa" to naturalna porcja witamin

Szybka, wiosenna minestrone. Włoska "jarzynowa" to naturalna porcja witamin

Włosi wyspecjalizowali się w makaronach, mięsach czy pizzach, jednak włoska kuchnia to coś więcej niż gluten. Podstawą niemalże wszystkich dań są warzywa. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest zupa minestrone. To włoski odpowiednik znanej i lubianej... jarzynowej.

Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone
Źródło zdjęć: © Getty Images | Stanislav Ostranitsa

07.05.2024 | aktual.: 07.05.2024 08:12

Prosta. Tania. Treściwa. Niezwykle smaczna. Aromatyczna. O kuchni włoskiej można pisać godzinami. Mogłoby się wydawać, że Włosi jedzą wyłącznie makarony i pizze. To mit. Mieszkańcy Włoch specjalizują się w kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.

Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, wypróbuj przepis na minestrone. To włoski odpowiednik jarzynowej. Jest niezwykle sycąca i aromatyczna, a przy tym prosta w wykonaniu. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta, smaczna i sycąca. Poznaj przepis na włoską zupę jarzynową

Chyba nikt nie ma już wątpliwości, że kuchnia włoska ma naprawdę wiele do zaoferowania. Dużo mówi się o włoskich makaronach, pizzach czy deserach. Czas zagłębić się w świat włoskich zup. Jak można się domyśleć, większość z nich bazuje na pomidorach. W końcu żadne pomidory nie smakują tak dobrze, jak te skąpane we włoskim słońcu.

Włoska kuchnia pomidorami stoi, dlatego też najpopularniejsza włoska zupa to krem z pomidorów. Najczęściej podaje się ją z mozzarellą lub grzankami. W niektórych regionach krem zamienia się na lekki, pomidorowy wywar i dodaje się do niego bakłażana (toskańska zupa) czy fasoli (ribolita).

Nie można nie wspomnieć o minestrone. To prosta zupa jarzynowa z dodatkiem fasoli, cebuli, selera czy marchewki. Każda włoska 'mamma' przygotowuje ją nieco inaczej. To jeden z tych przepisów, który wykorzystuje się gdy lodówka świeci już pustkami. Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, koniecznie wypróbuj przepis na minestrone.

Zupa minestrone — przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu (np. warzywnego),
  • 1 cukinia,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • puszka białej fasoli,
  • opakowanie passaty pomidorowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony tymianek,
  • garść startego parmezanu,
  • opcjonalnie: makaron, grzanki.

Przygotowanie:

  1. Cukinię, cebulę, seler, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem i smaż je przez 5 minut. Po 5 minutach zalej je bulionem i gotuj tak długo, aż warzywa nieco zmiękną.
  2. Kiedy bulion odparuje, dodaj passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek i fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
  3. Gotową zupę przelej do miski. Podawaj ze startym parmezanem i chrupiącymi grzankami lub makaronem.


Wybrane dla Ciebie