Na grillu każdy sięga po miskę z tą sałatką. Bije na głowę wszystkie inne

Przepis na tę sałatkę pochodzi z Turcji. Nic dziwnego, że świetnie pasuje do potraw z rusztu. Turcy są mistrzami jeśli chodzi o dania z grilla, wiedzą też jakie dodatki do nich zaserwować. Mają swój sposób na popularną sałatkę ziemniaczaną. W tym wydaniu jest lekka i nie może obejść się bez zielonych akcentów.

To kolejny pomysł na sałatkę ziemniaczaną!
To kolejny pomysł na sałatkę ziemniaczaną!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Krupa www.annakrupa.com
Dorota Gepert

Sałatka ziemniaczana do potraw z grilla to nic nowego. Przygotowujemy ją często, z reguły na bazie klasycznego przepisu pochodzącego z Niemiec. Ziemniaki łączą się w niej z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi, koperkiem lub szczypiorkiem. A jak ją zrobić na sposób turecki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Coś chrupiącego

W tureckim przepisie żaden składnik nas nie zaskoczy, ale ich połączenie już trochę tak. Bazą sałatki są ugotowane ziemniaki i jajka na twardo, podobne połączenie znamy z naszej jarzynowej. Jednak smak tu uzupełniają świeże jabłka i orzechy włoskie. Ta kombinacja okazuje się wyjątkowo udana.

Ciekawym elementem są tu chrupiące orzechy, które wcześniej trzeba podprażyć na suchej patelni. Turcy uwielbiają ich smak nie tylko w deserach! Drugim składnikiem, którego nigdy nie szczędzą, jest natka pietruszki. Warto jej użyć do tej sałatki, choć tradycyjnie łączymy ziemniaki z koperkiem lub szczypiorkiem.

Sałatka ziemniaczana w stylu tureckim

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków, najlepiej w mundurkach,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Na sos:

  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj jabłka. Połącz składniki i wymieszaj z sokiem z cytryny.
  2. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do przygotowanych składników. Dorzuć drobno pokrojone, wcześniej uprażone orzechy włoskie.
  3. Przygotuj sos: wymieszaj wino z majonezem, by konsystencja była gładka. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.  
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie