Na grillu każdy sięga po miskę z tą sałatką. Bije na głowę wszystkie inne
Przepis na tę sałatkę pochodzi z Turcji. Nic dziwnego, że świetnie pasuje do potraw z rusztu. Turcy są mistrzami jeśli chodzi o dania z grilla, wiedzą też jakie dodatki do nich zaserwować. Mają swój sposób na popularną sałatkę ziemniaczaną. W tym wydaniu jest lekka i nie może obejść się bez zielonych akcentów.
02.05.2024 10:06
Sałatka ziemniaczana do potraw z grilla to nic nowego. Przygotowujemy ją często, z reguły na bazie klasycznego przepisu pochodzącego z Niemiec. Ziemniaki łączą się w niej z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi, koperkiem lub szczypiorkiem. A jak ją zrobić na sposób turecki?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Coś chrupiącego
W tureckim przepisie żaden składnik nas nie zaskoczy, ale ich połączenie już trochę tak. Bazą sałatki są ugotowane ziemniaki i jajka na twardo, podobne połączenie znamy z naszej jarzynowej. Jednak smak tu uzupełniają świeże jabłka i orzechy włoskie. Ta kombinacja okazuje się wyjątkowo udana.
Ciekawym elementem są tu chrupiące orzechy, które wcześniej trzeba podprażyć na suchej patelni. Turcy uwielbiają ich smak nie tylko w deserach! Drugim składnikiem, którego nigdy nie szczędzą, jest natka pietruszki. Warto jej użyć do tej sałatki, choć tradycyjnie łączymy ziemniaki z koperkiem lub szczypiorkiem.
Sałatka ziemniaczana w stylu tureckim
Składniki:
- 5 ugotowanych ziemniaków, najlepiej w mundurkach,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 jabłka,
- 200 g orzechów włoskich,
- natka pietruszki,
- łyżeczka soku z cytryny.
Na sos:
- 50 ml wytrawnego białego wina,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj jabłka. Połącz składniki i wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Jajka pokrój w kostkę i dodaj do przygotowanych składników. Dorzuć drobno pokrojone, wcześniej uprażone orzechy włoskie.
- Przygotuj sos: wymieszaj wino z majonezem, by konsystencja była gładka. Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.