PrzepisSałatkiNa grillu każdy sięga po miskę z tą sałatką. Bije na głowę wszystkie inne

Na grillu każdy sięga po miskę z tą sałatką. Bije na głowę wszystkie inne

To kolejny pomysł na sałatkę ziemniaczaną!
To kolejny pomysł na sałatkę ziemniaczaną!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Krupa www.annakrupa.com
02.05.2024 10:06

Przepis na tę sałatkę pochodzi z Turcji. Nic dziwnego, że świetnie pasuje do potraw z rusztu. Turcy są mistrzami jeśli chodzi o dania z grilla, wiedzą też jakie dodatki do nich zaserwować. Mają swój sposób na popularną sałatkę ziemniaczaną. W tym wydaniu jest lekka i nie może obejść się bez zielonych akcentów.

Sałatka ziemniaczana do potraw z grilla to nic nowego. Przygotowujemy ją często, z reguły na bazie klasycznego przepisu pochodzącego z Niemiec. Ziemniaki łączą się w niej z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi, koperkiem lub szczypiorkiem. A jak ją zrobić na sposób turecki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Coś chrupiącego

W tureckim przepisie żaden składnik nas nie zaskoczy, ale ich połączenie już trochę tak. Bazą sałatki są ugotowane ziemniaki i jajka na twardo, podobne połączenie znamy z naszej jarzynowej. Jednak smak tu uzupełniają świeże jabłka i orzechy włoskie. Ta kombinacja okazuje się wyjątkowo udana.

Ciekawym elementem są tu chrupiące orzechy, które wcześniej trzeba podprażyć na suchej patelni. Turcy uwielbiają ich smak nie tylko w deserach! Drugim składnikiem, którego nigdy nie szczędzą, jest natka pietruszki. Warto jej użyć do tej sałatki, choć tradycyjnie łączymy ziemniaki z koperkiem lub szczypiorkiem.

Sałatka ziemniaczana w stylu tureckim

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków, najlepiej w mundurkach,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Na sos:

  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj jabłka. Połącz składniki i wymieszaj z sokiem z cytryny.
  2. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do przygotowanych składników. Dorzuć drobno pokrojone, wcześniej uprażone orzechy włoskie.
  3. Przygotuj sos: wymieszaj wino z majonezem, by konsystencja była gładka. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.  
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także