Dodaję do gofrów i wychodzą puszyste i chrupiące. Cała góra znika w mig

Już za chwilę rozpoczyna się oficjalny sezon na gofry. Wielu z nas będzie się nimi zajadać podczas majówkowych wypadów nad morze czy w góry. Wspaniale smakują na spacerach. Zostajesz w domu? Nic straconego, możesz sam upiec pyszne gofry.

gofryDomowe gofry są najlepsze!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Zoryana Ivchenko
Dorota Gepert

Gofry to ulubiony deser na wyjazdach. Często kojarzy się z nadmorskimi kurortami, a ostatnio z paragonami grozy. Czy podobnie będzie w tegoroczną majówkę? Ci, którzy zostają w domu, mogą przygotować pyszne gofry znacznie taniej. Nie tylko dzieci będą zachwycone.

Nie tylko dla dzieci

Gofry, trochę jak naleśniki, uchodzą za dziecięcy deser. Ale według mnie taki jest tylko w kwestii wykonania. Zresztą na swoich mediach społecznościowych często pokazuje pieczenie gofrów ze swoimi pociechami Ania Starmach, robiła je też Zofia Zborowska z córeczką. Nie jest to trudne, a dzięki sprawdzonym sposobom można przygotować wręcz wybitne gofry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Dobre pomysły

Ciasto na gofry jest proste do przygotowania i trochę podobne do tego na wspominane już naleśniki. Powinny być chrupiące, a w środku miękkie i delikatne. Oczywiście na taki efekt duży wpływ ma dobra gofrownica, ale też ciasto robi swoje. Wypróbowałam na nie kilka sposobów. Świetne gofry wychodzą, gdy zamiast oleju użyje się roztopionego masła. Gdy lubimy owocowy posmak, cukier polecam zastąpić zmiksowanym bananem. Ten deser jest też bardziej delikatny, gdy mleko zastąpi się jogurtem lub maślanką. Dobrze sprawdzają się też napoje roślinne, a zwłaszcza migdałowy.

Do bitej śmietany i truskawek pasują też gofry z korzennym posmakiem, wtedy do ciasta trzeba dodać kakao i cynamon. Pomysłów na gofry jest sporo, warto eksperymentować i za każdym razem przygotowywać je trochę inaczej. Przed nami cały sezon na świeże owoce, a tym samym gofry. To najlepszy duet!

Przepis na klasyczne gofry

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru, najlepiej pudru,
  • cukier wanilinowy do smaku,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • cynamon i kakao opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawy w wersji korzennej. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj jajka, olej oraz mleko.
  2. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj ciasto chochlą i piecz przez kilka minut (zgodnie z instrukcją na gofrownicy).
  3. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Ze świeżych owoców idealne są truskawki i borówki, można też wykorzystać dobre konfitury, miód, polewę czekoladową, syrop klonowy. A w najprostszej wersji po prostu cukier puder.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej