Jak zaplanować idealną wiosenną ucztę? Prosty przewodnik i potrzebne gadżety
Przyjęcia w ogrodzie i pikniki w parkach są nieodłącznym elementem wiosny. Co pysznego można przygotować na takie biesiady pod chmurką? Mamy kilka smakowitych propozycji.
24.04.2024 | aktual.: 10.06.2024 11:09
Domowy chleb – baza każdego przyjęcia
Świeży, chrupiący, pozbawiony sztucznych spulchniaczy chleb jest idealną bazą do stworzenia menu na wiosenne przyjęcie. Przyda się do kanapek lub sezonowej zupy-krem ze szparagów. Nie trzeba się wysilać, żeby z pysznego domowego chleba uczynić pyszną przekąskę. Jego smak broni się sam.
Przepis na prosty domowy chleb
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
- sól morska
- olej roślinny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Do miski miksera przełóż mąkę, wodę, drożdże i sól. Mieszaj na średniej prędkości przez ok. 5-10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Żeby sprawdzić, czy jest gotowe, odetnij kawałek i rozciągnij. Jeśli się rozerwie, należy mieszać dalej, jeśli będzie rozciągliwe, to znak, że jest gotowe.
Wymieszane ciasto pozostaw w misce do wyrośnięcia. Przykryj je pokrywką lub bawełnianą ściereczką, aż podwoi swoją wielkość (na 2-4 godziny).
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Uformuj je w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.
Domowy chleb możesz upiec w brytfance, lub możesz użyć do pieczenia garnków Black Stone marki Zwieger. To garnki idealnie nie tylko do gotowania czy smażenia ale również właśnie do pieczenia. Są pokryte wysokiej jakości nieprzywierającą powłoką, a dzięki zdejmowanym silikonowym nakładkom garnek wraz z pokrywką można używać w piekarniku. Co więcej wybierając odpowiednią średnicę garnka możesz dopasować go do wielkości chleba jaki chcesz uzyskać.
Do naczynia włóż ciasto, przykryj pokrywką i pozostaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st. C.
Posmaruj wierzch ciasta oliwą i natnij na krzyż, posyp solą. Przykryj brytfannę lub garnek pokrywą i umieść w piekarniku.
Po 30 minutach zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 190 st. i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 min., aż chleb będzie dobrze przyrumieniony i wypieczony. Gdy będzie gotowy, powinien mieć temperaturę wewnętrzną około 90 st. C.
Wiosenne kanapki
Kolorowe, pachnące i oczywiście pyszne – takie kanapki zdobędą podniebienie wszystkich uczestników wiosennego pikniku. Najważniejszą rolę odgrywa w nich oczywiście chleb. Musi być świeży i chrupiący. By dało się go wygodnie pokroić na równe kromki, niezbędny jest ostry nóż z charakterystycznymi ząbkami. Noże do chleba Zwieger są nie tylko ostre i ergonomiczne – krojenie nimi jest wygodne i nie powoduje zmęczenia nawet przy dłuższej pracy w kuchni. Poza nożami do chleba z pewnością przy przygotowaniu kanapek przydadzą się również inne rodzaje noży jak nóż do plastrowania czy też do warzyw i owoców.
Nie ma jednego, najlepszego przepisu na wiosenne kanapki. Podamy więc listę sezonowych smakołyków, które można dowolnie ze sobą zestawiać i tworzyć swoje ulubione kompozycje smakowe. Zasada jest jedna: ma być kolorowo i świeżo!
Wiosenne pyszności na kanapki:
- rzeżucha, szczypior, kiełki
- rzodkiewki, sałata, pomidor, liście szpinaku
- jajko na twardo lub w paście jajecznej
- szparagi
- wędzona ryba
- twaróg
- ziołowe masło
Krem ze szparagów
Z pysznego domowego chleba można przygotować także chrupiące grzanki idealne jako dodatek do grilla lub sezonowego kremu ze szparagów. Wystarczy kromki chleba skropić oliwą, posypać solą i przysmażyć na patelni grillowej Zwieger. Patelnie grillowe tej marki wykonane z odlewanego aluminium doskonale przewodzą i akumulują ciepło i mogą nagrzać się do bardzo wysokiej temperatury, nawet 240 st. Pokryte są nieprzywierającymi i odpornymi na zarysowania powłokami granitowymi lub ceramicznymi, dzięki czemu ich czyszczenie będzie wygodna i łatwe
Przepis na krem ze szparagów
Składniki:
- 1 kg zielonych szparagów
- 200 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g śmietany
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
Szparagi, obrane ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę (jeśli szparagi mają zdrewniałe końce, odetnij je). Warzywa przełóż do dużego garnka z nieprzywierającą powłoką, np. marki Zwieger, zalej bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków.
Całość zblenduj na gładką masę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z kleksem śmietany i grzankami.