PrzepisPrzekąskiWłoskie plecionki stały się hitem w moim domu. Muszę je robić przynajmniej raz w tygodniu

Włoskie plecionki stały się hitem w moim domu. Muszę je robić przynajmniej raz w tygodniu

Domowe wypieki kojarzą ci się tylko ze słodkimi smakami? Postaw na kombinację we włoskim stylu, a słone wydanie stanie się twoim ulubionym. Po prostu palce lizać!

Takim wypiekom nie oprze się nawet największy niejadek
Takim wypiekom nie oprze się nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

06.05.2024 07:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem przychodzę z genialnym pomysłem na smaczną przekąskę, która świetnie sprawdzi się również w roli śniadania, jak i kolacji. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć ze sobą kilka produktów i wstawić je do piekarnika. Cała procedura jest bajecznie prosta. Zaś efekt końcowy naprawdę robi wrażenie. Można zgłodnieć dosłownie w ciągu kilku sekund. 

Kluczem do sukcesu w tym przypadku są domowe wypieki we włoskim klimacie. Chrupiące plecionki drożdżowe z dodatkiem czarnych oliwek, suszonych pomidorów, świeżej bazylii i dużej ilości sera skradną twoje serce od pierwszego kęsa. A kiedy zaserwujesz je swoim bliskim, z pewnością poproszą o dokładkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób włoskie plecionki i zaskocz bliskich czymś smacznym, oryginalnym i ciekawym jednocześnie. Na pewno będą zachwyceni

Składniki:

Ciasto:

  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 15 g drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 70 g roztopionego masła. 

Farsz:

  • 60 g czarnych oliwek,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • 80 g tartej mozzarelli,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. W tym celu łączę ze sobą ciepłe mleko, cukier, świeże drożdże oraz 4 łyżki mąki. Następnie gotową mieszankę odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn jest już gotowy, łączę go z pozostałymi składnikami na ciasto. Dobrze wyrobioną mieszankę odstawiam na koniec do wyrośnięcia na 1,5 godziny

Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, aby dobrze wyrosnąć
Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, aby dobrze wyrosnąć© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotowuję składniki na farsz do przyszłych plecionek. Na desce do krojenia lądują czarne oliwki, suszone pomidory, obrane ząbki czosnku oraz listki świeżej bazylii. Wszystkie składniki siekam drobno przy pomocy noża. I farsz do domowych wypieków jest już gotowy.  

Farsz do przepisu będzie we włoskim klimacie
Farsz do przepisu będzie we włoskim klimacie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wracam do pracy z ciastem drożdżowym, które rozwałkowuję na cienki placek w kształcie prostokąta. Następnie na jednej części rozprowadzam wcześniej przygotowany farsz, po czym posypuję całość parmezanem i mozzarellą

Przy pomocy dodatków tworzę kolejne warstwy
Przy pomocy dodatków tworzę kolejne warstwy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec przykrywam powstałą konstrukcję drugą częścią ciasta. Złożone w ten sposób ciasto, dzielę następnie na kilka pionowych pasków. Przydatne na tym etapie jest radełko do pizzy, które ułatwia i przyśpiesza cały proces.

Ciasto po złożeniu dzielę na mniejsze kawałki
Ciasto po złożeniu dzielę na mniejsze kawałki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdy pasek wykręcam następnie w przeciwne strony, aby uzyskać efekt spirali, po czym łączę obie końcówki. Kształt perfekcyjnej plecionki już jest!

A tak prezentuje się gotowa plecionka
A tak prezentuje się gotowa plecionka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe plecionki przekładam do formy do pieczenia, po czym polewam każdy element oliwą z oliwek. Nie zapominam też o dodatkowej porcji parmezanu

Czas na kolejne dodatki
Czas na kolejne dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Dopiero w takim wydaniu drożdżowe plecionki trafiają do piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Krok 7. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
domowe wypiekiciasto drożdżoweprzepis