Blenduję serek wiejski z jajkami i wylewam na patelnię. Śniadanie jak z najlepszej restauracji w 10 minut

Szukasz pomysłu na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie? Mam dla ciebie idealną propozycję - sycący omlet z serkiem wiejskim! To danie, które zachwyci każdego miłośnika jajecznych potraw. Jest proste w przygotowaniu, a jego składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Blenduję serek wiejski z jajkami i wylewam na patelnię. Śniadanie jak z najlepszej restauracji w 10 minutBlenduję serek wiejski z jajkami i wylewam na patelnię. Śniadanie jak z najlepszej restauracji w 10 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przygotowanie wykwintnego śniadania nie musi trwać godzinami ani wymagać specjalnych umiejętności kulinarnych. Omlet z serkiem wiejskim to doskonały wybór na szybkie i sycące danie, które zaspokoi nawet największy głód. Poznaj prosty przepis na omlet, który zaskoczy cię smakiem i łatwością przygotowania!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Omlet z serkiem wiejskim. Przepis idealny na leniwe poranki

Ten omlet to idealny sposób na rozpoczęcie weekendu. Przygotowanie zajmie ci zaledwie 10 minut, a efekt końcowy zachwyci wszystkich domowników. Serek wiejski zapewnia omletowi kremową konsystencję i delikatny smak, a dodatki, takie jak maliny, masło orzechowe i płatki migdałowe, nadają mu charakteru i sprawiają, że jest jeszcze bardziej pyszny.

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • garść malin,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 100 proc.,
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj jajka z połową serka wiejskiego, cynamonem i otrębami owsianymi.
  2. Rozgrzej patelnię, natłuść ją olejem kokosowym.
  3. Wylej gotową masę jajeczną na patelnię i smaż omlet z obu stron do zarumienienia.
  4. Gotowy omlet wyłóż na talerz.
  5. Do środka omleta włóż pozostałą część serka wiejskiego i złóż go na pół.
  6. Wierzch omleta posmaruj masłem orzechowym, a następnie udekoruj malinami i płatkami migdałowymi.

Gotowe! Twój pyszny i sycący omlet z serkiem wiejskim jest gotowy do zjedzenia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz użyć dowolnego rodzaju serka wiejskiego, jednak najlepiej sprawdzi się serek o drobnej konsystencji.
  • Jeśli nie masz otrębów owsianych, możesz je zastąpić mąką pszenną lub gryczaną.
  • Do omleta możesz dodać inne ulubione owoce, np. truskawki, borówki czy banany.
  • Zamiast masła orzechowego możesz użyć masła migdałowego lub tahini.
  • Płatki migdałowe możesz zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub pekanowymi.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej