Drobiowe roladki wypełniam po brzegi kolorową niespodzianką. Nawet teściowa się nimi zachwyca
Szukasz pomysłu na ciekawy farsz do drobiowych roladek? Koniecznie przetestuj naszą fenomenalną kombinację. Jest tak dobra, że moglibyśmy jeść ją na okrągło.
05.05.2024 07:48
Roladki na bazie kurczaka to sprawdzona receptura na smaczny, ciekawy i przede wszystkim oryginalny obiad. Oczywiście, aby było tak jak najdłużej, warto mieć pod ręką kilka ciekawych alternatyw, by w kuchni z czasem nie pojawiła się nuda. Wiele takich inspiracji czeka na ciebie na naszej stronie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z drugiej strony, wychodzimy z założenia, że dobrych przepisów nigdy za wiele, dlatego każdego dnia tworzymy w naszej kuchni nowe perełki kulinarne. Ostatnio podczas tego typu prac udało się nam wyczarować przepyszny farsz do drobiowych roladek. Po wyjęciu z piekarnika każdy zajadał się nimi ze smakiem. Były tak dobre, że w ciągu 5 minut nie było po nich śladu.
Zobacz także
Drobiowe roladki nafaszeruj kolorową mieszanką i wstaw do piekarnika. Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek
Składniki:
Farsz:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 mały por,
- 2 marchewki,
- 200 g pieczarek,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 120 serka śmietankowego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli.
Pozostałe składniki:
- 4 filety z piersi z kurczaka,
- 3 łyżki majonezu,
- 160 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę ze sobą: drobno posiekanego pora, starte na tarce o dużych oczkach marchewki oraz podzielone na mniejsze kawałki pieczarki.
Krok 2. Po kilku minutach smażenia na patelnię wrzucam również: drobno posiekaną natkę pietruszki, serek śmietankowy oraz przyprawy: sól i pieprz. Dokładnie mieszam zawartość patelni, aby wszystkie produkty ładnie się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Następnie zajmuję się kurczakiem. Każdy filet dzielę na mniejsze kawałki, po czym rozbijam wszystkie elementy na cienkie plastry. Nie zapominam również o doprawieniu mięsa. Do tego celu wykorzystuje ponownie sól oraz pieprz.
Krok 4. Na koniec na każdy kawałek kurczaka nakładam wcześniej przygotowany farsz i zwijam powstałą konstrukcję w ciasną roladkę.
Krok 5. Gotowe roladki przekładam do formy do pieczenia o średnicy 28 cm. Dodatkowo przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam na nich majonez. Na koniec całość posypuję żółtym serem. I dopiero w takim wydaniu roladki trafiają do rozgrzanego piekarnika, gdzie spędzają dokładnie 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone roladki podaję z ulubionymi dodatkami, a że pasuje do nich praktycznie wszystko, nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi. Smacznego!