WideoDrobiowe roladki wypełniam po brzegi kolorową niespodzianką. Nawet teściowa się nimi zachwyca

Drobiowe roladki wypełniam po brzegi kolorową niespodzianką. Nawet teściowa się nimi zachwyca

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

05.05.2024 07:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na ciekawy farsz do drobiowych roladek? Koniecznie przetestuj naszą fenomenalną kombinację. Jest tak dobra, że moglibyśmy jeść ją na okrągło.

Roladki na bazie kurczaka to sprawdzona receptura na smaczny, ciekawy i przede wszystkim oryginalny obiad. Oczywiście, aby było tak jak najdłużej, warto mieć pod ręką kilka ciekawych alternatyw, by w kuchni z czasem nie pojawiła się nuda. Wiele takich inspiracji czeka na ciebie na naszej stronie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z drugiej strony, wychodzimy z założenia, że dobrych przepisów nigdy za wiele, dlatego każdego dnia tworzymy w naszej kuchni nowe perełki kulinarne. Ostatnio podczas tego typu prac udało się nam wyczarować przepyszny farsz do drobiowych roladek. Po wyjęciu z piekarnika każdy zajadał się nimi ze smakiem. Były tak dobre, że w ciągu 5 minut nie było po nich śladu.

Drobiowe roladki nafaszeruj kolorową mieszanką i wstaw do piekarnika. Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek

Składniki:

Farsz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 mały por,
  • 2 marchewki,
  • 200 g pieczarek,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 120 serka śmietankowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli. 

Pozostałe składniki:

  • 4 filety z piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 160 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych roladek. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę ze sobą: drobno posiekanego pora, starte na tarce o dużych oczkach marchewki oraz podzielone na mniejsze kawałki pieczarki

Farsz do roladek powstaje na patelni
Farsz do roladek powstaje na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po kilku minutach smażenia na patelnię wrzucam również: drobno posiekaną natkę pietruszki, serek śmietankowy oraz przyprawy: sól i pieprz. Dokładnie mieszam zawartość patelni, aby wszystkie produkty ładnie się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową

Serek śmietankowy sprawi, że mieszanka będzie jeszcze lepsza
Serek śmietankowy sprawi, że mieszanka będzie jeszcze lepsza© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie zajmuję się kurczakiem. Każdy filet dzielę na mniejsze kawałki, po czym rozbijam wszystkie elementy na cienkie plastry. Nie zapominam również o doprawieniu mięsa. Do tego celu wykorzystuje ponownie sól oraz pieprz. 

Rozbite mięso doprawiam do smaku solą i pieprzem
Rozbite mięso doprawiam do smaku solą i pieprzem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec na każdy kawałek kurczaka nakładam wcześniej przygotowany farsz i zwijam powstałą konstrukcję w ciasną roladkę

Zwijanie mięsa w roladkę to prawdziwa bułka z masłem
Zwijanie mięsa w roladkę to prawdziwa bułka z masłem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe roladki przekładam do formy do pieczenia o średnicy 28 cm. Dodatkowo przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam na nich majonez. Na koniec całość posypuję żółtym serem. I dopiero w takim wydaniu roladki trafiają do rozgrzanego piekarnika, gdzie spędzają dokładnie 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone roladki podaję z ulubionymi dodatkami, a że pasuje do nich praktycznie wszystko, nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi. Smacznego!

Po wizycie w piekarniku roladki rozpływają się  w ustach
Po wizycie w piekarniku roladki rozpływają się w ustach© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także