Zielone szparagi otulam makaronem i zapiekam z kremowym sosem. To mój sprawdzony patent na szybki obiad

Sezon na zielone szparagi trwa w najlepsze, dlatego też nie przegap okazji i przygotuj je w wyjątkowy sposób. Gotowa receptura już na ciebie czeka.

Takiem pysznościom nie sposób się oprzećTakiem pysznościom nie sposób się oprzeć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli zielone szparagi kojarzą ci się tylko z kremową zupą lub zapiekanką, mam coś, co na pewno ci się spodoba. Te pyszne wiosenne warzywa możesz przygotować w zupełnie inny sposób. Będzie ciekawie, oryginalnie i przede wszystkim smacznie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Aby zrobić pyszny obiad ze szparagami w roli głównej, będziesz potrzebować tak naprawdę kilku podstawowych składników. Zielone warzywa otulisz pysznym makaronem, po czym zapieczesz je pod pierzynką z sosu beszamelowego. To oczywiście nie koniec niespodzianek na dziś. Bo w przepisie czekają na ciebie jeszcze suszone pomidory oraz parmezan

Zielone szparagi upieczone w makaronowych rurkach z dodatkiem kremowego sosu to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny

Składniki:

Beszamel:

  • 50 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka. 

Pozostałe składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 10 szt. makaronu cannelloni,
  • 10 zielonych szparagów,
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sosu. W tym celu w garnku na palniku roztapiam masło, po czym dodaję do środka obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Nie zapominam również o mące

W pierwszej kolejności zajmuję się sosem
W pierwszej kolejności zajmuję się sosem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Zgromadzone w środku składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły jednolitą mieszankę. Po chwili dodaję do środka mleko i zagotowuję całość. 

Do garnka trafia również mleko
Do garnka trafia również mleko © Licencjodawca | Pyszności

To oczywiście nie koniec pracy nad domowym sosem, bo po zdjęciu garnka z palnika, dodaję do środka jeszcze dwa jajka. Nie zapominam również o szczypcie soli. I sos jest już gotowy!

Krok 3. Następnie przygotowuję foremkę (27 cm x 20 cm), w której planuje przygotować przyszły obiad. Na jej spodzie rozprowadzam oliwę z oliwek, po czym biorę do ręki zielone szparagi i wkładam je po jednym elemencie do surowej rurki makaronowej. Na koniec szparagi wraz z makaronem lądują w formie. 

Zaczynam wypełniać formę szparagami i makaronem
Zaczynam wypełniać formę szparagami i makaronem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Konstrukcję warzywno-makaronową zalewam kremowym beszamelem. Do formy dodaję też kawałki suszonych pomidorów oraz stary parmezan. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Formę z zawartością przykrywam folią aluminiową i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Krok 5. Upieczone szparagi z dodatkami serwuję tuż po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo dekoruję je świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

A tak prezentuje się zapiekanka po wizycie w piekarniku
A tak prezentuje się zapiekanka po wizycie w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem