Zielone szparagi otulam makaronem i zapiekam z kremowym sosem. To mój sprawdzony patent na szybki obiad
Sezon na zielone szparagi trwa w najlepsze, dlatego też nie przegap okazji i przygotuj je w wyjątkowy sposób. Gotowa receptura już na ciebie czeka.
01.05.2024 | aktual.: 01.05.2024 10:54
Jeśli zielone szparagi kojarzą ci się tylko z kremową zupą lub zapiekanką, mam coś, co na pewno ci się spodoba. Te pyszne wiosenne warzywa możesz przygotować w zupełnie inny sposób. Będzie ciekawie, oryginalnie i przede wszystkim smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby zrobić pyszny obiad ze szparagami w roli głównej, będziesz potrzebować tak naprawdę kilku podstawowych składników. Zielone warzywa otulisz pysznym makaronem, po czym zapieczesz je pod pierzynką z sosu beszamelowego. To oczywiście nie koniec niespodzianek na dziś. Bo w przepisie czekają na ciebie jeszcze suszone pomidory oraz parmezan.
Zobacz także
Zielone szparagi upieczone w makaronowych rurkach z dodatkiem kremowego sosu to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny
Składniki:
Beszamel:
- 50 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 jajka.
Pozostałe składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 10 szt. makaronu cannelloni,
- 10 zielonych szparagów,
- 60 g suszonych pomidorów w oleju,
- 3 łyżki tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sosu. W tym celu w garnku na palniku roztapiam masło, po czym dodaję do środka obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Nie zapominam również o mące.
Krok 2. Zgromadzone w środku składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły jednolitą mieszankę. Po chwili dodaję do środka mleko i zagotowuję całość.
To oczywiście nie koniec pracy nad domowym sosem, bo po zdjęciu garnka z palnika, dodaję do środka jeszcze dwa jajka. Nie zapominam również o szczypcie soli. I sos jest już gotowy!
Krok 3. Następnie przygotowuję foremkę (27 cm x 20 cm), w której planuje przygotować przyszły obiad. Na jej spodzie rozprowadzam oliwę z oliwek, po czym biorę do ręki zielone szparagi i wkładam je po jednym elemencie do surowej rurki makaronowej. Na koniec szparagi wraz z makaronem lądują w formie.
Krok 4. Konstrukcję warzywno-makaronową zalewam kremowym beszamelem. Do formy dodaję też kawałki suszonych pomidorów oraz stary parmezan.
Formę z zawartością przykrywam folią aluminiową i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. Upieczone szparagi z dodatkami serwuję tuż po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo dekoruję je świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!