Kiedy dzieci chcą pizzę na śniadanie, serwuję im tę jajecznicę. Nikt nie narzeka, a talerze puste

Kiedy brakuje mi pomysłu na śniadanie, często sięgam po ten przepis. Pozornie znana wszystkim jajecznica nabiera nowego smaku i sprawia, że nawet niejadki nie grymaszą nad talerzem.

Jajecznica pizza - PysznościJajecznica pizza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Co wspólnego ma jajecznica i pizza? Okazuje się, że całkiem sporo. Słowo "pizza" magicznie działa na apetyt dzieci i sprawia, że talerze ze śniadaniem świecą pustkami. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, aby zaserwować znane śniadanie w mniej znanej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Jajecznica a'la pizza

W lodówce zalegają ci resztki wędlin, a w chlebaku znalazłeś nieco już czerstwy chleb? Dorzuć ser, jajka i stwórz danie, które zupełnie nie smakuje jak resztkowe. Nietypowe dodatki urozmaicą jajecznicę i upodobnią ją do uwielbianej przez wszystkich pizzy.

Jajecznica z pomidorami - Pyszności
Jajecznica z pomidorami - Pyszności © Canva | RevalentCrimea

Ten przepis to remedium na częste pytanie: co dzisiaj zrobić na śniadanie? Moja mama wymyśliła tę jajecznicę po tym, jak przed laty wszystkich opętała miłość do pizzy. Wtedy hasło "jajecznica pizzowa" od razu pobudzało wyobraźnię i kończyły się grymasy nad śniadaniem.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1-2 kromki chleba (w zależności od wielkości),
  • starty ser żółty,
  • ulubiona wędlina lub kiełbasa,
  • pół niedużej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1-2 łyżki kukurydzy z puszki,
  • pół pomidora,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokrój w kostkę jak na grzanki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć chleb. Podsmażaj, aż stanie się chrupki.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę lub kiełbasę i smaż.
  4. Dorzuć posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę oraz pokrojonego pomidora i podsmażaj.
  5. Wbij jajka, dodaj starty ser, sól oraz pieprzem. Smaż całość, mieszając cały czas zawartość patelni przy pomocy szpatułki.

Gotowe danie przełóż na talerze. Możesz polać domowym sosem czosnkowym. Do jajecznicy a'la pizza możesz dorzucić także pokrojoną paprykę czy pieczarki. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło