Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego

Chleb w jajku to danie znane od pokoleń, kojarzące się z czasami PRL-u. Chociaż nadal wiele osób chętnie je przygotowuje, istnieje o wiele lepszy sposób na wykorzystanie tego prostego patentu. Dziś przedstawię wam przepis na pyszny i sycący posiłek, który z pewnością podbije wasze podniebienia.

Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego (Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte)Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego (Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Zapomnij o zwykłym chlebie w jajku - przynoszę ci rewolucyjny sposób na przekształcenie tego klasycznego dania w prawdziwą ucztę dla podniebienia. To smakowite śniadanie lub kolacja, które zaskoczy cię swoją wyjątkową kompozycją smaków i aromatów. Poznaj przepis na chleb w jajku z dodatkowymi składnikami, których nie spodziewałbyś się znaleźć w tradycyjnym daniu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Chrupiące tosty francuskie z ciągnącym się serem i szynką - idealne na śniadanie lub kolację

Moja propozycja to chrupiące tosty francuskie z jajkiem, serem i szynką, które zachwycają bogatym smakiem i aromatem. Zrezygnowałem z tradycyjnego smażenia chleba w jajku na rzecz tostowania, co nadaje mu przyjemną chrupkość. Dodatek sera i szynki zapewnia sytość i wyrazistość, a jajko - kremową konsystencję i delikatny smak.

Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki chleba,
  • 2 jajka,
  • 2 plastry szynki,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 50 g mozzarelli w kostce (można zastąpić innym serem),
  • majonez,
  • oregano,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Na dwóch kromkach chleba ułóż po plastrze sera i szynki, a następnie przykryj je drugim plastrem sera.
  2. Pozostałe dwie kromki chleba ugnieć za pomocą szklanki, tak aby uzyskać zagłębienie w środku.
  3. Ułóż ugniecione kromki chleba na wierzchu kanapek z serem i szynką, tak aby zagłębienie znajdowało się na górze.
  4. Posmaruj kanapki majonezem.
  5. W każde zagłębienie wbij po jednym jajku.
  6. Zetrzyj mozzarellę na tarce o dużych oczkach i posyp nią chleb wokół jajek.
  7. Dopraw całość solą i pieprzem.
  8. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni.
  9. Umieść kanapki na patelni i smaż je na małym ogniu pod przykryciem, aż ser się roztopi, a jajka się zetną.
  10. Po usmażeniu posyp kanapki oregano i podawaj na ciepło.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do mozzarelli możesz dodać inne ulubione sery, np. cheddar, gouda czy feta.
  • Zamiast szynki możesz użyć innych wędlin, np. salami, pepperoni lub boczku.
  • Do chleba możesz dodać ulubione warzywa, np. pomidora, ogórka lub paprykę.
  • Chleb w jajku z szynką, serem i mozzarellą można również zapiekać w piekarniku. W tym celu rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz kanapki przez około 15 minut, aż ser się roztopi i zyska złoty kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki