Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego

Chleb w jajku to danie znane od pokoleń, kojarzące się z czasami PRL-u. Chociaż nadal wiele osób chętnie je przygotowuje, istnieje o wiele lepszy sposób na wykorzystanie tego prostego patentu. Dziś przedstawię wam przepis na pyszny i sycący posiłek, który z pewnością podbije wasze podniebienia.

Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego (Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte)Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego (Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Zapomnij o zwykłym chlebie w jajku - przynoszę ci rewolucyjny sposób na przekształcenie tego klasycznego dania w prawdziwą ucztę dla podniebienia. To smakowite śniadanie lub kolacja, które zaskoczy cię swoją wyjątkową kompozycją smaków i aromatów. Poznaj przepis na chleb w jajku z dodatkowymi składnikami, których nie spodziewałbyś się znaleźć w tradycyjnym daniu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Chrupiące tosty francuskie z ciągnącym się serem i szynką - idealne na śniadanie lub kolację

Moja propozycja to chrupiące tosty francuskie z jajkiem, serem i szynką, które zachwycają bogatym smakiem i aromatem. Zrezygnowałem z tradycyjnego smażenia chleba w jajku na rzecz tostowania, co nadaje mu przyjemną chrupkość. Dodatek sera i szynki zapewnia sytość i wyrazistość, a jajko - kremową konsystencję i delikatny smak.

Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki chleba,
  • 2 jajka,
  • 2 plastry szynki,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 50 g mozzarelli w kostce (można zastąpić innym serem),
  • majonez,
  • oregano,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Na dwóch kromkach chleba ułóż po plastrze sera i szynki, a następnie przykryj je drugim plastrem sera.
  2. Pozostałe dwie kromki chleba ugnieć za pomocą szklanki, tak aby uzyskać zagłębienie w środku.
  3. Ułóż ugniecione kromki chleba na wierzchu kanapek z serem i szynką, tak aby zagłębienie znajdowało się na górze.
  4. Posmaruj kanapki majonezem.
  5. W każde zagłębienie wbij po jednym jajku.
  6. Zetrzyj mozzarellę na tarce o dużych oczkach i posyp nią chleb wokół jajek.
  7. Dopraw całość solą i pieprzem.
  8. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni.
  9. Umieść kanapki na patelni i smaż je na małym ogniu pod przykryciem, aż ser się roztopi, a jajka się zetną.
  10. Po usmażeniu posyp kanapki oregano i podawaj na ciepło.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do mozzarelli możesz dodać inne ulubione sery, np. cheddar, gouda czy feta.
  • Zamiast szynki możesz użyć innych wędlin, np. salami, pepperoni lub boczku.
  • Do chleba możesz dodać ulubione warzywa, np. pomidora, ogórka lub paprykę.
  • Chleb w jajku z szynką, serem i mozzarellą można również zapiekać w piekarniku. W tym celu rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz kanapki przez około 15 minut, aż ser się roztopi i zyska złoty kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia