Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego

Chleb w jajku to danie znane od pokoleń, kojarzące się z czasami PRL-u. Chociaż nadal wiele osób chętnie je przygotowuje, istnieje o wiele lepszy sposób na wykorzystanie tego prostego patentu. Dziś przedstawię wam przepis na pyszny i sycący posiłek, który z pewnością podbije wasze podniebienia.

Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego (Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte)Za komuny każdy smażył chleb w jajku. Dorzucam kilka składników i robię coś lepszego (Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Zapomnij o zwykłym chlebie w jajku - przynoszę ci rewolucyjny sposób na przekształcenie tego klasycznego dania w prawdziwą ucztę dla podniebienia. To smakowite śniadanie lub kolacja, które zaskoczy cię swoją wyjątkową kompozycją smaków i aromatów. Poznaj przepis na chleb w jajku z dodatkowymi składnikami, których nie spodziewałbyś się znaleźć w tradycyjnym daniu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Chrupiące tosty francuskie z ciągnącym się serem i szynką - idealne na śniadanie lub kolację

Moja propozycja to chrupiące tosty francuskie z jajkiem, serem i szynką, które zachwycają bogatym smakiem i aromatem. Zrezygnowałem z tradycyjnego smażenia chleba w jajku na rzecz tostowania, co nadaje mu przyjemną chrupkość. Dodatek sera i szynki zapewnia sytość i wyrazistość, a jajko - kremową konsystencję i delikatny smak.

Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki chleba,
  • 2 jajka,
  • 2 plastry szynki,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 50 g mozzarelli w kostce (można zastąpić innym serem),
  • majonez,
  • oregano,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Na dwóch kromkach chleba ułóż po plastrze sera i szynki, a następnie przykryj je drugim plastrem sera.
  2. Pozostałe dwie kromki chleba ugnieć za pomocą szklanki, tak aby uzyskać zagłębienie w środku.
  3. Ułóż ugniecione kromki chleba na wierzchu kanapek z serem i szynką, tak aby zagłębienie znajdowało się na górze.
  4. Posmaruj kanapki majonezem.
  5. W każde zagłębienie wbij po jednym jajku.
  6. Zetrzyj mozzarellę na tarce o dużych oczkach i posyp nią chleb wokół jajek.
  7. Dopraw całość solą i pieprzem.
  8. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni.
  9. Umieść kanapki na patelni i smaż je na małym ogniu pod przykryciem, aż ser się roztopi, a jajka się zetną.
  10. Po usmażeniu posyp kanapki oregano i podawaj na ciepło.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do mozzarelli możesz dodać inne ulubione sery, np. cheddar, gouda czy feta.
  • Zamiast szynki możesz użyć innych wędlin, np. salami, pepperoni lub boczku.
  • Do chleba możesz dodać ulubione warzywa, np. pomidora, ogórka lub paprykę.
  • Chleb w jajku z szynką, serem i mozzarellą można również zapiekać w piekarniku. W tym celu rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz kanapki przez około 15 minut, aż ser się roztopi i zyska złoty kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟