Kiedy smażę chleb w jajku, dodaję jedną przyprawę. Dzieci jedzą aż miło
Chleb w jajku to przysmak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się po uszy. Proste kromki pieczywa z patelni do dzisiaj często goszczą w mojej kuchni. Przygotowując to danie, sięgam po jedną niestandardową przyprawę.
Kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami, a w brzuchu zaczyna burczeć, z pomocą przychodzi kultowy chleb w jajku. To również przepis zgodny z popularnym trendem "less waste", bo świetnie sprawdzi się tutaj również nieco czerstwe pieczywo. Chleb w jajku sprawdzi się jako pyszne śniadanie, kolacja na ciepło czy ekspresowa przekąska, gdy poczuje się głód.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne
Chleb w jajku
Chociaż wydaje się to być polskim przysmakiem, to chleb w jajku popularny jest również za granicą, a i w Polsce występuje jako tosty francuskie. Najczęściej serwuje się je jednak na słodko, z dodatkiem owoców, miodu, syropu klonowego lub dżemu. W tym wydaniu również smakują bardzo dobrze.
W moim domu zdecydowanie większą sympatią cieszy się jednak chleb w jaku w wytrawnej odsłonie. Klasyczny przepis wzbogacam o wędzoną paprykę, która nadaje całości pysznego, lekko dymnego aromatu. Dorzucam również ser żółty. Dzieci zajadają, aż miło, a ja nie marnuję ani kromki pieczywa.
Składniki:
- kilka kromek chleba,
- 4 jajka,
- 100 ml mleka,
- papryka wędzona,
- sól i pieprz,
- starty ser.
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewam mleko, wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca. Dodaję sól, pieprz oraz wędzoną paprykę i mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane.
- Kromki pieczywa zanurzam z obu stron w jajecznej masie i przekładam na rozgrzaną patelnię.
- Smażę przez chwilę, następnie odwracam i posypuję startym serem. Przykrywam pokrywką i smażę, aż jajko się zetnie, a ser rozpuści.
- Gotowy chleb w jajku przekładam na talerze.
Całość można udekorować posiekanym szczypiorkiem. Pieczywo smakuje pysznie samo, ale dzieci chętnie sięgają również po ketchup. Ser apetycznie się ciągnie, pieczywo jest delikatnie chrupkie, a przygotowanie tej przekąski zajmuje zaledwie kilka chwil. Smacznego!