PrzepisSzybkie i tanieKiedy smażę chleb w jajku, dodaję jedną przyprawę. Dzieci jedzą aż miło

Kiedy smażę chleb w jajku, dodaję jedną przyprawę. Dzieci jedzą aż miło

Chleb w jajku - Pyszności
Chleb w jajku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nathan4847
28.12.2023 13:13, aktualizacja: 28.12.2023 15:06

Chleb w jajku to przysmak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się po uszy. Proste kromki pieczywa z patelni do dzisiaj często goszczą w mojej kuchni. Przygotowując to danie, sięgam po jedną niestandardową przyprawę.

Kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami, a w brzuchu zaczyna burczeć, z pomocą przychodzi kultowy chleb w jajku. To również przepis zgodny z popularnym trendem "less waste", bo świetnie sprawdzi się tutaj również nieco czerstwe pieczywo. Chleb w jajku sprawdzi się jako pyszne śniadanie, kolacja na ciepło czy ekspresowa przekąska, gdy poczuje się głód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chleb w jajku

Chociaż wydaje się to być polskim przysmakiem, to chleb w jajku popularny jest również za granicą, a i w Polsce występuje jako tosty francuskie. Najczęściej serwuje się je jednak na słodko, z dodatkiem owoców, miodu, syropu klonowego lub dżemu. W tym wydaniu również smakują bardzo dobrze.

Chleb w jajku
Chleb w jajku© Adobe Stock

W moim domu zdecydowanie większą sympatią cieszy się jednak chleb w jaku w wytrawnej odsłonie. Klasyczny przepis wzbogacam o wędzoną paprykę, która nadaje całości pysznego, lekko dymnego aromatu. Dorzucam również ser żółty. Dzieci zajadają, aż miło, a ja nie marnuję ani kromki pieczywa.

Składniki:

  • kilka kromek chleba,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • papryka wędzona,
  • sól i pieprz,
  • starty ser.
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewam mleko, wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca. Dodaję sól, pieprz oraz wędzoną paprykę i mieszam.
  2. Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane.
  3. Kromki pieczywa zanurzam z obu stron w jajecznej masie i przekładam na rozgrzaną patelnię.
  4. Smażę przez chwilę, następnie odwracam i posypuję startym serem. Przykrywam pokrywką i smażę, aż jajko się zetnie, a ser rozpuści.
  5. Gotowy chleb w jajku przekładam na talerze.

Całość można udekorować posiekanym szczypiorkiem. Pieczywo smakuje pysznie samo, ale dzieci chętnie sięgają również po ketchup. Ser apetycznie się ciągnie, pieczywo jest delikatnie chrupkie, a przygotowanie tej przekąski zajmuje zaledwie kilka chwil. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także