Kiedy smażę chleb w jajku, dodaję jedną przyprawę. Dzieci jedzą aż miło
Chleb w jajku to przysmak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się po uszy. Proste kromki pieczywa z patelni do dzisiaj często goszczą w mojej kuchni. Przygotowując to danie, sięgam po jedną niestandardową przyprawę.
28.12.2023 | aktual.: 28.12.2023 15:06
Kiedy lodówka zaczyna świecić pustkami, a w brzuchu zaczyna burczeć, z pomocą przychodzi kultowy chleb w jajku. To również przepis zgodny z popularnym trendem "less waste", bo świetnie sprawdzi się tutaj również nieco czerstwe pieczywo. Chleb w jajku sprawdzi się jako pyszne śniadanie, kolacja na ciepło czy ekspresowa przekąska, gdy poczuje się głód.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chleb w jajku
Chociaż wydaje się to być polskim przysmakiem, to chleb w jajku popularny jest również za granicą, a i w Polsce występuje jako tosty francuskie. Najczęściej serwuje się je jednak na słodko, z dodatkiem owoców, miodu, syropu klonowego lub dżemu. W tym wydaniu również smakują bardzo dobrze.
W moim domu zdecydowanie większą sympatią cieszy się jednak chleb w jaku w wytrawnej odsłonie. Klasyczny przepis wzbogacam o wędzoną paprykę, która nadaje całości pysznego, lekko dymnego aromatu. Dorzucam również ser żółty. Dzieci zajadają, aż miło, a ja nie marnuję ani kromki pieczywa.
Składniki:
- kilka kromek chleba,
- 4 jajka,
- 100 ml mleka,
- papryka wędzona,
- sól i pieprz,
- starty ser.
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewam mleko, wbijam jajka i rozkłócam je przy pomocy widelca. Dodaję sól, pieprz oraz wędzoną paprykę i mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej lub masło klarowane.
- Kromki pieczywa zanurzam z obu stron w jajecznej masie i przekładam na rozgrzaną patelnię.
- Smażę przez chwilę, następnie odwracam i posypuję startym serem. Przykrywam pokrywką i smażę, aż jajko się zetnie, a ser rozpuści.
- Gotowy chleb w jajku przekładam na talerze.
Całość można udekorować posiekanym szczypiorkiem. Pieczywo smakuje pysznie samo, ale dzieci chętnie sięgają również po ketchup. Ser apetycznie się ciągnie, pieczywo jest delikatnie chrupkie, a przygotowanie tej przekąski zajmuje zaledwie kilka chwil. Smacznego!