Dietetyczka pokazała, jak zrobić zdrowy deser za grosze. Wszystkie składniki kupisz w osiedlowym sklepie
28.12.2023 11:33, aktual.: 28.12.2023 12:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Po świątecznym szaleństwie warto wprowadzić ponownie zdrowe nawyki do swojej diety. Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z ciast i deserów. Wystarczy sięgnąć po pyszne i zdrowe zamienniki, dzięki którym deser stanie się jeszcze lepszy.
Zdrowe desery wcale nie muszą być drogie. Chociaż internet kusi spiruliną, jagodami acai, nasionami chia i innymi mniej lub bardziej egzotycznie brzmiącymi składnikami, to smaczną i słodką przekąskę można przygotować z prostych i łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu każdy może skusić się na ten przepis i włączyć do diety zdrowe i pełnowartościowe posiłki bez większego wysiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser z twarogiem
Serniki, makowce, pierniki - tym żyliśmy przed ostatnie, świąteczne dni. Po szaleństwie wiele osób tęskni jednak za nieco zdrowszą i lżejszą dietą. Nie oznacza to jednak porzucenia słodkości raz na zawsze. Po pierwsze, najważniejsze jest zachowanie umiaru. Po drugie, można wybrać również inne, zdrowe alternatywy dla ciężkich ciast.
Dietetyczka Klaudia Czajczyńska podzieliła się w sieci swoim przepisem na pyszny i niedrogi deser.
Szukasz przepisu na coś słodkiego, bogatego w białko, ale z normalnych składników, które kupisz w sklepie u "Włodka"? 🤪 Oto on! Deser twarogowy, który jest bogaty w białko bez dodatku jogurtów proteinowych i odżywki białkowej - pisze dietetyczka na swoim profilu.
Składniki:
- 100 g chudego twarogu,
- 1 banan (im bardziej dojrzały, tym słodszy będzie deser),
- 1 łyżka kakao,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 mandarynka.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przełóż do miski i zblenduj wraz z bananem.
- Do serowej masy dodaj ciemne kakao i dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu połącz jogurt naturalny z miodem. Jeśli mocno skrystalizował, to przed dodaniem możesz go delikatnie podgrzać, aby był bardziej płynny i łatwiej połączył się z jogurtem.
- Do pucharka przekładaj na zmianę jasną i ciemną masę.
- Na górze ułóż kawałki mandarynki.
Zamiast mandarynki można użyć również innych owoców, jak jabłka (również te duszone), borówki, maliny czy też porzeczki i gruszki. Smacznego!