Izabela Janachowska zdradziła, że lubi to robić. Wiele osób się nie spodziewało

Izabela Janachowska jest przede wszystkim znana z prowadzenia programów o tematyce ślubnej. Ostatnio przyznała, że uwielbia piec ciasta. Opowiedziała o tym, które wypieki wychodzą jej idealnie i podzieliła się przepisem na niesamowity sernik chałwowy. Wiele osób się tego nie spodziewało.

Izabela JanachowskaIzabela Janachowska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Paulina Hermann

Izabela Janachowska kilka lat temu regularnie pojawiała się w programie "Taniec z gwiazdami". Tancerka partnerowała na przykład Rafałowi Brzozowskiemu, Radosławowi Majdanowi, Zbigniewowi Urbańskiemu, czy Przemysławowi Salecie. Niestety, kontuzja kolana sprawiła, że musiała zakończyć swoją taneczną karierę. Na szczęście szybko okazało się, że ma talent do organizowania ślubów. Mogliśmy oglądać ją w akcji w kilku programach o tej tematyce. Obecnie prowadzi "Ślubne pogotowie Izabeli Janachowskiej".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka "czapka Mikołaja". Robi furorę na każdej grudniowej imprezie

Izabela Janachowska uwielbia piec ciasta. Jest mistrzynią serników

Celebrytka podczas rozmowy z "Faktem" przyznała, że nie jest zbyt dobra w przygotowywaniu świątecznych potraw, ale za to piecze niesamowite ciasta. Zdradziła też kilka swoich przepisów na te słodkości. Szczególnie upodobała sobie niesamowity sernik chałwowy.

- Ja wzięłam na siebie pieczenie ciast, bo to kocham, bo to mi wychodzi. (...) Za co się nie złapię, to mi dobre wychodzi. To chyba tak jest, jak wkładasz w to serce, czujesz ten temat, to od razu lepiej idzie. Robię wspaniałe serniki, drożdżówki z makiem, najlepsze na świecie ciasto marchewkowe z mascarpone. Mogłabym ci wymieniać do jutra, bo ja to kocham - powiedziała w wywiadzie.

Sernik chałwowy według Izabeli Janachowskiej

Przepis jest naprawdę banalnie prosty i nie trzeba się nim bawić godzinami. Dzięki temu w kilka chwil przygotujemy obłędne ciasto. Do jego zrobienia Izabela Janachowska używa:

  • 2000 g maślanych herbatników,
  • 50 g sezamu,
  • 130 g masła,
  • kilograma twarogu sernikowego,
  • 250 g chałwy waniliowej,
  • 3 jajek,
  • 90 g cukru pudru,
  • 10 g cukru wanilinowego.

Sposób wykonania:

  1. Na początku zmiksuj herbatniki i dodaj do nich sezam oraz masło. Tak przygotowaną mieszanką wyłóż blaszkę. Zakryj też brzegi formy do pieczenia.
  2. Wymieszaj twaróg, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Podczas miksowania stopniowo dodawaj jajka. Masę serową przelej na spód.
  3. Ciasto piecz przez 6--70 minut. Wystudź sernik w piekarniku.
  4. Przygotuj polewę z rozpuszczonej białej czekolady i śmietanki 30 proc.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯