Izabela Janachowska zdradziła, że lubi to robić. Wiele osób się nie spodziewało

Izabela Janachowska jest przede wszystkim znana z prowadzenia programów o tematyce ślubnej. Ostatnio przyznała, że uwielbia piec ciasta. Opowiedziała o tym, które wypieki wychodzą jej idealnie i podzieliła się przepisem na niesamowity sernik chałwowy. Wiele osób się tego nie spodziewało.

Izabela JanachowskaIzabela Janachowska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Paulina Hermann

Izabela Janachowska kilka lat temu regularnie pojawiała się w programie "Taniec z gwiazdami". Tancerka partnerowała na przykład Rafałowi Brzozowskiemu, Radosławowi Majdanowi, Zbigniewowi Urbańskiemu, czy Przemysławowi Salecie. Niestety, kontuzja kolana sprawiła, że musiała zakończyć swoją taneczną karierę. Na szczęście szybko okazało się, że ma talent do organizowania ślubów. Mogliśmy oglądać ją w akcji w kilku programach o tej tematyce. Obecnie prowadzi "Ślubne pogotowie Izabeli Janachowskiej".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka "czapka Mikołaja". Robi furorę na każdej grudniowej imprezie

Izabela Janachowska uwielbia piec ciasta. Jest mistrzynią serników

Celebrytka podczas rozmowy z "Faktem" przyznała, że nie jest zbyt dobra w przygotowywaniu świątecznych potraw, ale za to piecze niesamowite ciasta. Zdradziła też kilka swoich przepisów na te słodkości. Szczególnie upodobała sobie niesamowity sernik chałwowy.

- Ja wzięłam na siebie pieczenie ciast, bo to kocham, bo to mi wychodzi. (...) Za co się nie złapię, to mi dobre wychodzi. To chyba tak jest, jak wkładasz w to serce, czujesz ten temat, to od razu lepiej idzie. Robię wspaniałe serniki, drożdżówki z makiem, najlepsze na świecie ciasto marchewkowe z mascarpone. Mogłabym ci wymieniać do jutra, bo ja to kocham - powiedziała w wywiadzie.

Sernik chałwowy według Izabeli Janachowskiej

Przepis jest naprawdę banalnie prosty i nie trzeba się nim bawić godzinami. Dzięki temu w kilka chwil przygotujemy obłędne ciasto. Do jego zrobienia Izabela Janachowska używa:

  • 2000 g maślanych herbatników,
  • 50 g sezamu,
  • 130 g masła,
  • kilograma twarogu sernikowego,
  • 250 g chałwy waniliowej,
  • 3 jajek,
  • 90 g cukru pudru,
  • 10 g cukru wanilinowego.

Sposób wykonania:

  1. Na początku zmiksuj herbatniki i dodaj do nich sezam oraz masło. Tak przygotowaną mieszanką wyłóż blaszkę. Zakryj też brzegi formy do pieczenia.
  2. Wymieszaj twaróg, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Podczas miksowania stopniowo dodawaj jajka. Masę serową przelej na spód.
  3. Ciasto piecz przez 6--70 minut. Wystudź sernik w piekarniku.
  4. Przygotuj polewę z rozpuszczonej białej czekolady i śmietanki 30 proc.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej