Izabela Janachowska zdradziła, że lubi to robić. Wiele osób się nie spodziewało
Izabela Janachowska jest przede wszystkim znana z prowadzenia programów o tematyce ślubnej. Ostatnio przyznała, że uwielbia piec ciasta. Opowiedziała o tym, które wypieki wychodzą jej idealnie i podzieliła się przepisem na niesamowity sernik chałwowy. Wiele osób się tego nie spodziewało.
27.12.2023 07:31
Izabela Janachowska kilka lat temu regularnie pojawiała się w programie "Taniec z gwiazdami". Tancerka partnerowała na przykład Rafałowi Brzozowskiemu, Radosławowi Majdanowi, Zbigniewowi Urbańskiemu, czy Przemysławowi Salecie. Niestety, kontuzja kolana sprawiła, że musiała zakończyć swoją taneczną karierę. Na szczęście szybko okazało się, że ma talent do organizowania ślubów. Mogliśmy oglądać ją w akcji w kilku programach o tej tematyce. Obecnie prowadzi "Ślubne pogotowie Izabeli Janachowskiej".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Izabela Janachowska uwielbia piec ciasta. Jest mistrzynią serników
Celebrytka podczas rozmowy z "Faktem" przyznała, że nie jest zbyt dobra w przygotowywaniu świątecznych potraw, ale za to piecze niesamowite ciasta. Zdradziła też kilka swoich przepisów na te słodkości. Szczególnie upodobała sobie niesamowity sernik chałwowy.
- Ja wzięłam na siebie pieczenie ciast, bo to kocham, bo to mi wychodzi. (...) Za co się nie złapię, to mi dobre wychodzi. To chyba tak jest, jak wkładasz w to serce, czujesz ten temat, to od razu lepiej idzie. Robię wspaniałe serniki, drożdżówki z makiem, najlepsze na świecie ciasto marchewkowe z mascarpone. Mogłabym ci wymieniać do jutra, bo ja to kocham - powiedziała w wywiadzie.
Sernik chałwowy według Izabeli Janachowskiej
Przepis jest naprawdę banalnie prosty i nie trzeba się nim bawić godzinami. Dzięki temu w kilka chwil przygotujemy obłędne ciasto. Do jego zrobienia Izabela Janachowska używa:
- 2000 g maślanych herbatników,
- 50 g sezamu,
- 130 g masła,
- kilograma twarogu sernikowego,
- 250 g chałwy waniliowej,
- 3 jajek,
- 90 g cukru pudru,
- 10 g cukru wanilinowego.
Sposób wykonania:
- Na początku zmiksuj herbatniki i dodaj do nich sezam oraz masło. Tak przygotowaną mieszanką wyłóż blaszkę. Zakryj też brzegi formy do pieczenia.
- Wymieszaj twaróg, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Podczas miksowania stopniowo dodawaj jajka. Masę serową przelej na spód.
- Ciasto piecz przez 6--70 minut. Wystudź sernik w piekarniku.
- Przygotuj polewę z rozpuszczonej białej czekolady i śmietanki 30 proc.