Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka

Czy można zrobić lekki, smaczny i pożywny obiad z małej ilości składników w szybki sposób? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Trzeba tylko wiedzieć, na jakie produkty postawić.

Pomysł na pożywny i lekki obiad sprawdzi się w każdym domuPomysł na pożywny i lekki obiad sprawdzi się w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli szukasz pomysłu na wiosenny obiad, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować w kuchni prawdziwą ucztę dla podniebienia. W dodatku w lekkim wydaniu. 

Bazą całego obiadu będą zielone szparagi, na które trwa obecnie sezon. Na pewno kupisz je bez problemu w każdym warzywniaku i markecie. To oczywiście dopiero początek, bo zielonym warzywom będą towarzyszyć pomidorki truskawkowe oraz łosoś. Wystarczy wsypać wszystkie produkty do jednej formy i wstawić je do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie wykona całą pracę za ciebie, a ty zaoszczędzony czas możesz przeznaczyć na zasłużony odpoczynek. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka

Szybki, prosty i pożywny obiad z piekarnika zostanie z tobą na dłużej

Składniki:

  • 12 pomidorków truskawkowych,
  • 500 g szparagów,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • 200 g łososia,
  • oliwa z oliwek do polania łososia,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zielonych szparagów. W tym celu dokładnie myjęosuszam warzywa. Następnie pozbywam się zdrewniałych końcówek. 

Najpierw zajmuję się szparagami
Najpierw zajmuję się szparagami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W formie do pieczenia na samym środku układam kawałek łososia. Następnie polewam go delikatnie oliwą z oliwek. Nie zapominam również o doprawieniu ryby przy pomocy solipieprzu.

Następnie zajmuję się łososiem
Następnie zajmuję się łososiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki do formy trafiają pomidorki truskawkowe, które wcześniej dzielę na pół. Do formy wrzucam też szparagi, którymi przykrywam pozostałe składniki

Wszystkie produkty trafiają do jednej formy
Wszystkie produkty trafiają do jednej formy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec przygotowuję ekspresową polewę. Aby ją zrobić, łączę ze sobą: oliwę z oliwek, parmezan oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszankę rozlewam w formie do pieczenia, po czym wstawiam kuchenny gadżet z zawartością do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko, po wyjęciu dania z piekarnika można zabierać się za jedzenie. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"