Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka
Czy można zrobić lekki, smaczny i pożywny obiad z małej ilości składników w szybki sposób? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Trzeba tylko wiedzieć, na jakie produkty postawić.
21.04.2024 08:52
Jeśli szukasz pomysłu na wiosenny obiad, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować w kuchni prawdziwą ucztę dla podniebienia. W dodatku w lekkim wydaniu.
Bazą całego obiadu będą zielone szparagi, na które trwa obecnie sezon. Na pewno kupisz je bez problemu w każdym warzywniaku i markecie. To oczywiście dopiero początek, bo zielonym warzywom będą towarzyszyć pomidorki truskawkowe oraz łosoś. Wystarczy wsypać wszystkie produkty do jednej formy i wstawić je do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie wykona całą pracę za ciebie, a ty zaoszczędzony czas możesz przeznaczyć na zasłużony odpoczynek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki, prosty i pożywny obiad z piekarnika zostanie z tobą na dłużej
Składniki:
- 12 pomidorków truskawkowych,
- 500 g szparagów,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki parmezanu,
- 200 g łososia,
- oliwa z oliwek do polania łososia,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zielonych szparagów. W tym celu dokładnie myję i osuszam warzywa. Następnie pozbywam się zdrewniałych końcówek.
Krok 2. W formie do pieczenia na samym środku układam kawałek łososia. Następnie polewam go delikatnie oliwą z oliwek. Nie zapominam również o doprawieniu ryby przy pomocy soli i pieprzu.
Krok 3. Jako kolejne składniki do formy trafiają pomidorki truskawkowe, które wcześniej dzielę na pół. Do formy wrzucam też szparagi, którymi przykrywam pozostałe składniki.
Krok 4. Na koniec przygotowuję ekspresową polewę. Aby ją zrobić, łączę ze sobą: oliwę z oliwek, parmezan oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszankę rozlewam w formie do pieczenia, po czym wstawiam kuchenny gadżet z zawartością do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. I to wszystko, po wyjęciu dania z piekarnika można zabierać się za jedzenie. Smacznego!