Odkąd podaję placki ziemiaczane z gulaszem z łososia każdy prosi mnie o przepis
Chcesz odkryć placki ziemniaczane zupełnie na nowo? Koniecznie połącz je z gulaszem na bazie łososia, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Czegoś tak smacznego i ciekawego na pewno nie jedli.
08.04.2024 10:50
Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, bez których nie sposób wyobrazić sobie rodzimą kuchnię. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze można serwować je na wiele ciekawych sposobów — z gulaszem na bazie mięsa i warzyw, sosem grzybowym, ze śmietaną, a nawet z dodatkiem cukru. Jak sam więc widzisz, każdy możne znaleźć coś dla siebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To oczywiście nie koniec ciekawych propozycji, bo mam dla ciebie zupełnie nową kombinację smakową, której nie możesz przegapić. Jak się okazuje, do chrupiących placuszków ziemniaczanych idealnie pasuje domowej roboty gulasz na bazie łososia. Ta mieszanka jest tak dobra, że nie sposób opisać ją słowami. Po prostu trzeba skosztować. I to jak najszybciej!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Zobacz także
Placki ziemniaczane z łososiowym gulaszem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo
Składniki:
Gulasz:
- 600 g filetu z łososia,
- 1/3 szkl. mąki pszennej,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki.
Placki ziemniaczane:
- 600 g ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łososia. W tym celu dzielę go na mniejsze kawałki, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 2. Kawałki ryby delikatnie oprószam też przesianą mąką. Na koniec przekładam łososia na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, po czym smażę przez kilka minut.
Kiedy ryba nabiera złocistych rumieńców zdejmuję ją z patelni i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Krok 3. Na tę samą patelnię wrzucam po chwili drobno posiekane warzywa: czerwoną cebulę, paprykę oraz cukinię.
Krok 4. Kiedy owoce są już miękkie, doprawiam je przy pomocy: słodkiej papryki, suszonego czosnku, ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu. Nie zapominam również o krojonych pomidorach.
Krok 5. Na koniec na patelnię wrzucam również wcześniej przygotowanego łososia. Całość dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 6. W międzyczasie przygotowuję składniki na placki ziemniaczane. Najpierw ścieram ziemniaki na tarce o dużych oczkach, po czym dodaję do nich: mąkę, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz.
Krok 7. Po dokładnym wymieszaniu składników smażę placki na patelni z obu stron.
Krok 8. Na koniec serwuję je z łososiowym gulaszem. Całe danie dodatkowo dekoruję przy pomocy świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!