Odkąd podaję placki ziemiaczane z gulaszem z łososia każdy prosi mnie o przepis

Chcesz odkryć placki ziemniaczane zupełnie na nowo? Koniecznie połącz je z gulaszem na bazie łososia, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Czegoś tak smacznego i ciekawego na pewno nie jedli.

I pomysł na obiad już jestI pomysł na obiad już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, bez których nie sposób wyobrazić sobie rodzimą kuchnię. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze można serwować je na wiele ciekawych sposobów — z gulaszem na bazie mięsa i warzyw, sosem grzybowym, ze śmietaną, a nawet z dodatkiem cukru. Jak sam więc widzisz, każdy możne znaleźć coś dla siebie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

To oczywiście nie koniec ciekawych propozycji, bo mam dla ciebie zupełnie nową kombinację smakową, której nie możesz przegapić. Jak się okazuje, do chrupiących placuszków ziemniaczanych idealnie pasuje domowej roboty gulasz na bazie łososia. Ta mieszanka jest tak dobra, że nie sposób opisać ją słowami. Po prostu trzeba skosztować. I to jak najszybciej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Placki ziemniaczane z łososiowym gulaszem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Składniki:

Gulasz:

  • 600 g filetu z łososia,
  • 1/3 szkl. mąki pszennej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki.

Placki ziemniaczane:

  • 600 g ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łososia. W tym celu dzielę go na mniejsze kawałki, po czym doprawiam do smaku soląpieprzem

W pierwszej kolejności zajmuję się łososiem
W pierwszej kolejności zajmuję się łososiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kawałki ryby delikatnie oprószam też przesianą mąką. Na koniec przekładam łososia na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, po czym smażę przez kilka minut. 

Ryba trafia na patelnię
Ryba trafia na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Kiedy ryba nabiera złocistych rumieńców zdejmuję ją z patelni i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 3. Na tę samą patelnię wrzucam po chwili drobno posiekane warzywa: czerwoną cebulę, paprykę oraz cukinię

Czas przygotować warzywa
Czas przygotować warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy owoce są już miękkie, doprawiam je przy pomocy: słodkiej papryki, suszonego czosnku, ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu. Nie zapominam również o krojonych pomidorach

W przepisie nie zabraknie również pomidorowego akcentu
W przepisie nie zabraknie również pomidorowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec na patelnię wrzucam również wcześniej przygotowanego łososia. Całość dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut

Mieszankę z patelni duszę pod przykryciem
Mieszankę z patelni duszę pod przykryciem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję składniki na placki ziemniaczane. Najpierw ścieram ziemniaki na tarce o dużych oczkach, po czym dodaję do nich: mąkę, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz

Baza na placki ziemniaczane już prawie gotowa
Baza na placki ziemniaczane już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po dokładnym wymieszaniu składników smażę placki na patelni z obu stron. 

Jeszcze tylko krótka wizyta na patelni
Jeszcze tylko krótka wizyta na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Na koniec serwuję je z łososiowym gulaszem. Całe danie dodatkowo dekoruję przy pomocy świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa