PoradyMało kto dodaje ten składnik do zupy ogórkowej. Błąd, wychodzi jeszcze smaczniejsza i bardziej syci

Mało kto dodaje ten składnik do zupy ogórkowej. Błąd, wychodzi jeszcze smaczniejsza i bardziej syci

Dla wielu nie będzie to zaskoczeniem, inni otworzą usta ze zdziwienia. Okazuje się, że uwielbiana zupa ogórkowa występuje w różnych wariacjach, a z tym dodatkiem może wzbudzić spore poruszenie.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.04.2024 18:54

Czy myślisz, że o zupie ogórkowej wiesz już wszystko? Z pewnością dla wielu osób może być sporym zaskoczeniem, że nie wszędzie jada się popularną zupę w wersji powszechnie znanej, czyli z ziemniakami. Każda rodzina ma swój przepis na uwielbianą ogórkową, a kwestia dodatków, jak się okazuje, jest wynikiem wielkiej kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czym podać zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa, podobnie do pomidorowej, najlepiej smakuje przyrządzona na rosole z niedzieli. Wystarczy dodać przecieru ogórkowego lub tartych ogórków kiszonych, zaprawić śmietaną i... no właśnie. Z czym podać ogórkową? Okazuje się, że to nie tak oczywista sprawa, jak mogłoby się wydawać.

W większości przepisów ogórkowa występuje z dodatkiem ziemniaków, najczęściej pokrojonych w kostkę. Wiele osób ogórkową z chęcią zje z kromką ulubionego pieczywa. To jednak nie koniec propozycji. Nie mniej popularnym dodatkiem do kultowej zupy jest... ryż. Dla jednych to norma, dla innych rzecz zadziwiająca, a fanatycy grzmią i krytykują takie rozwiązanie. My jednak proponujemy przepis na zupę ogórkową z ryżem, by każdy mógł się przekonać, jak wspaniałe jest to połączenie. Tak przygotowana zupa syci na dłużej, a smakuje obłędnie.

Podstawowym składnikiem popularnej ogórkowej są kiszone ogórki
Podstawowym składnikiem popularnej ogórkowej są kiszone ogórki © Pixabay

Zupa ogórkowa z ryżem. Przepis

Składniki:

  • 150 g karkówki,
  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 100 g suchego ryżu,
  • pęczek koperku,
  • por,
  • pietruszka,
  • 4 liście laurowe, 4 ziele angielskie,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój na mniejsze części i zalej wodą. Zagotuj całość. Następnie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez około godzinę.
  2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wywaru. Całość gotuj jeszcze około pół godziny.
  3. Po tym czasie wrzuć do zupy ryż i podgrzewaj całość ok. 15 minut.
  4. Na końcu do zupy dodaj ogórki kiszone otarte na drobnych oczkach.
  5. Zupę gotuj jeszcze około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, a także zapraw śmietaną. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie