PoradyMało kto dodaje ten składnik do zupy ogórkowej. Błąd, wychodzi jeszcze smaczniejsza i bardziej syci

Mało kto dodaje ten składnik do zupy ogórkowej. Błąd, wychodzi jeszcze smaczniejsza i bardziej syci

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.04.2024 18:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dla wielu nie będzie to zaskoczeniem, inni otworzą usta ze zdziwienia. Okazuje się, że uwielbiana zupa ogórkowa występuje w różnych wariacjach, a z tym dodatkiem może wzbudzić spore poruszenie.

Czy myślisz, że o zupie ogórkowej wiesz już wszystko? Z pewnością dla wielu osób może być sporym zaskoczeniem, że nie wszędzie jada się popularną zupę w wersji powszechnie znanej, czyli z ziemniakami. Każda rodzina ma swój przepis na uwielbianą ogórkową, a kwestia dodatków, jak się okazuje, jest wynikiem wielkiej kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czym podać zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa, podobnie do pomidorowej, najlepiej smakuje przyrządzona na rosole z niedzieli. Wystarczy dodać przecieru ogórkowego lub tartych ogórków kiszonych, zaprawić śmietaną i... no właśnie. Z czym podać ogórkową? Okazuje się, że to nie tak oczywista sprawa, jak mogłoby się wydawać.

W większości przepisów ogórkowa występuje z dodatkiem ziemniaków, najczęściej pokrojonych w kostkę. Wiele osób ogórkową z chęcią zje z kromką ulubionego pieczywa. To jednak nie koniec propozycji. Nie mniej popularnym dodatkiem do kultowej zupy jest... ryż. Dla jednych to norma, dla innych rzecz zadziwiająca, a fanatycy grzmią i krytykują takie rozwiązanie. My jednak proponujemy przepis na zupę ogórkową z ryżem, by każdy mógł się przekonać, jak wspaniałe jest to połączenie. Tak przygotowana zupa syci na dłużej, a smakuje obłędnie.

Podstawowym składnikiem popularnej ogórkowej są kiszone ogórki
Podstawowym składnikiem popularnej ogórkowej są kiszone ogórki © Pixabay

Zupa ogórkowa z ryżem. Przepis

Składniki:

  • 150 g karkówki,
  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 100 g suchego ryżu,
  • pęczek koperku,
  • por,
  • pietruszka,
  • 4 liście laurowe, 4 ziele angielskie,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój na mniejsze części i zalej wodą. Zagotuj całość. Następnie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez około godzinę.
  2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wywaru. Całość gotuj jeszcze około pół godziny.
  3. Po tym czasie wrzuć do zupy ryż i podgrzewaj całość ok. 15 minut.
  4. Na końcu do zupy dodaj ogórki kiszone otarte na drobnych oczkach.
  5. Zupę gotuj jeszcze około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, a także zapraw śmietaną. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl