Mało kto dodaje ten składnik do zupy ogórkowej. Błąd, wychodzi jeszcze smaczniejsza i bardziej syci
Dla wielu nie będzie to zaskoczeniem, inni otworzą usta ze zdziwienia. Okazuje się, że uwielbiana zupa ogórkowa występuje w różnych wariacjach, a z tym dodatkiem może wzbudzić spore poruszenie.
04.04.2024 18:54
Czy myślisz, że o zupie ogórkowej wiesz już wszystko? Z pewnością dla wielu osób może być sporym zaskoczeniem, że nie wszędzie jada się popularną zupę w wersji powszechnie znanej, czyli z ziemniakami. Każda rodzina ma swój przepis na uwielbianą ogórkową, a kwestia dodatków, jak się okazuje, jest wynikiem wielkiej kreatywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czym podać zupę ogórkową?
Zupa ogórkowa, podobnie do pomidorowej, najlepiej smakuje przyrządzona na rosole z niedzieli. Wystarczy dodać przecieru ogórkowego lub tartych ogórków kiszonych, zaprawić śmietaną i... no właśnie. Z czym podać ogórkową? Okazuje się, że to nie tak oczywista sprawa, jak mogłoby się wydawać.
W większości przepisów ogórkowa występuje z dodatkiem ziemniaków, najczęściej pokrojonych w kostkę. Wiele osób ogórkową z chęcią zje z kromką ulubionego pieczywa. To jednak nie koniec propozycji. Nie mniej popularnym dodatkiem do kultowej zupy jest... ryż. Dla jednych to norma, dla innych rzecz zadziwiająca, a fanatycy grzmią i krytykują takie rozwiązanie. My jednak proponujemy przepis na zupę ogórkową z ryżem, by każdy mógł się przekonać, jak wspaniałe jest to połączenie. Tak przygotowana zupa syci na dłużej, a smakuje obłędnie.
Zupa ogórkowa z ryżem. Przepis
Składniki:
- 150 g karkówki,
- 500 g ogórków kiszonych,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 100 g suchego ryżu,
- pęczek koperku,
- por,
- pietruszka,
- 4 liście laurowe, 4 ziele angielskie,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na mniejsze części i zalej wodą. Zagotuj całość. Następnie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez około godzinę.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wywaru. Całość gotuj jeszcze około pół godziny.
- Po tym czasie wrzuć do zupy ryż i podgrzewaj całość ok. 15 minut.
- Na końcu do zupy dodaj ogórki kiszone otarte na drobnych oczkach.
- Zupę gotuj jeszcze około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, a także zapraw śmietaną. Podawaj z posiekanym koperkiem.