Gotuję wielki gar i mam obiad na kilka dni. Rodzina zajada aż miło
Kiedy brakuje mi czasu na gotowanie, chętnie sięgam po sprawdzone, jednogarnkowe przepisy, które wystarczą na kilka obiadów. Moja rodzina przepada za tą zupą, a ja cieszę się, bo nie muszę codziennie wymyślać nowego posiłku. Jest pożywnie i przede wszystkim bardzo smacznie.
04.04.2024 08:48
Najważniejszym składnikiem tej zupy jest soczewica. Nie bez powodu - strączki zapewniają uczucie sytości oraz stanowią całkiem dobre źródło białka i błonnika. Dzięki temu można zerwać z pokutującym wciąż przekonaniem, że zupą nie da się najeść. Gdy najdzie mnie ochota na to danie, przygotowuję spory garnek. Dzięki temu cała moja rodzina ma obiad na kilka dni, a ja nie marnuję czasu w kuchni na wymyślanie codziennie nowych posiłków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z soczewicą
Są takie dni, gdy czas biegnie nieubłaganie, a ja nie mam czasu na niektóre domowe obowiązki. Gotowanie schodzi wtedy na dalszy plan, jednak coś jeść trzeba. Z pomocą przychodzi wtedy pyszna zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, przypraw i ziół. Przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo.
Wyrazisty smak pomidorów sprawia, że można porównać ją nieco do pomidorówki. Skrywa w sobie jednak jeszcze więcej smaku. Soczewica zapewnia uczucie sytości i ucisza nawet najgłośniej burczące brzuchy.
Składniki:
- 1 litr bulionu mięsnego,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 400 g ugotowanej soczewicy,
- 45 g koncentratu pomidorowego,
- 30 g masła klarowanego lub oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 2-3 marchewki,
- 1 żółta papryka,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- garść siekanej pietruszki,
- garść oregano,
- garść tymianku.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej bulion mięsny. Możesz wykorzystać także rosół, który został z niedzielnego obiadu. Jeśli chcesz, aby zupa była wegetariańska, postaw na esencjonalny bulion warzywny.
- Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulkę i podsmaż na złoty kolor, następnie dorzuć czosnek.
- Do garnka wlej bulion.
- Dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, paprykę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, oregano oraz tymianek.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pyszna i pożywna zupa jest już gotowa. Smacznego!