Gotuję wielki gar i mam obiad na kilka dni. Rodzina zajada aż miło

Kiedy brakuje mi czasu na gotowanie, chętnie sięgam po sprawdzone, jednogarnkowe przepisy, które wystarczą na kilka obiadów. Moja rodzina przepada za tą zupą, a ja cieszę się, bo nie muszę codziennie wymyślać nowego posiłku. Jest pożywnie i przede wszystkim bardzo smacznie.

Zupa z soczewicą - PysznościZupa z soczewicą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Najważniejszym składnikiem tej zupy jest soczewica. Nie bez powodu - strączki zapewniają uczucie sytości oraz stanowią całkiem dobre źródło białka i błonnika. Dzięki temu można zerwać z pokutującym wciąż przekonaniem, że zupą nie da się najeść. Gdy najdzie mnie ochota na to danie, przygotowuję spory garnek. Dzięki temu cała moja rodzina ma obiad na kilka dni, a ja nie marnuję czasu w kuchni na wymyślanie codziennie nowych posiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Zupa z soczewicą

Są takie dni, gdy czas biegnie nieubłaganie, a ja nie mam czasu na niektóre domowe obowiązki. Gotowanie schodzi wtedy na dalszy plan, jednak coś jeść trzeba. Z pomocą przychodzi wtedy pyszna zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, przypraw i ziół. Przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy © Pixabay

Wyrazisty smak pomidorów sprawia, że można porównać ją nieco do pomidorówki. Skrywa w sobie jednak jeszcze więcej smaku. Soczewica zapewnia uczucie sytości i ucisza nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Składniki:

  • 1 litr bulionu mięsnego,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 g ugotowanej soczewicy,
  • 45 g koncentratu pomidorowego,
  • 30 g masła klarowanego lub oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 żółta papryka,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • garść siekanej pietruszki,
  • garść oregano,
  • garść tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej bulion mięsny. Możesz wykorzystać także rosół, który został z niedzielnego obiadu. Jeśli chcesz, aby zupa była wegetariańska, postaw na esencjonalny bulion warzywny.
  2. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  4. Paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  5. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulkę i podsmaż na złoty kolor, następnie dorzuć czosnek.
  6. Do garnka wlej bulion.
  7. Dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, paprykę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny.
  8. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  9. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, oregano oraz tymianek.
  10. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  11. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pyszna i pożywna zupa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie