WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Gotuję wielki gar i mam obiad na kilka dni. Rodzina zajada aż miło

Kiedy brakuje mi czasu na gotowanie, chętnie sięgam po sprawdzone, jednogarnkowe przepisy, które wystarczą na kilka obiadów. Moja rodzina przepada za tą zupą, a ja cieszę się, bo nie muszę codziennie wymyślać nowego posiłku. Jest pożywnie i przede wszystkim bardzo smacznie.

Zupa z soczewicą - PysznościZupa z soczewicą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Najważniejszym składnikiem tej zupy jest soczewica. Nie bez powodu - strączki zapewniają uczucie sytości oraz stanowią całkiem dobre źródło białka i błonnika. Dzięki temu można zerwać z pokutującym wciąż przekonaniem, że zupą nie da się najeść. Gdy najdzie mnie ochota na to danie, przygotowuję spory garnek. Dzięki temu cała moja rodzina ma obiad na kilka dni, a ja nie marnuję czasu w kuchni na wymyślanie codziennie nowych posiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Zupa z soczewicą

Są takie dni, gdy czas biegnie nieubłaganie, a ja nie mam czasu na niektóre domowe obowiązki. Gotowanie schodzi wtedy na dalszy plan, jednak coś jeść trzeba. Z pomocą przychodzi wtedy pyszna zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, przypraw i ziół. Przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy © Pixabay

Wyrazisty smak pomidorów sprawia, że można porównać ją nieco do pomidorówki. Skrywa w sobie jednak jeszcze więcej smaku. Soczewica zapewnia uczucie sytości i ucisza nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Składniki:

  • 1 litr bulionu mięsnego,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 g ugotowanej soczewicy,
  • 45 g koncentratu pomidorowego,
  • 30 g masła klarowanego lub oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 żółta papryka,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • garść siekanej pietruszki,
  • garść oregano,
  • garść tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej bulion mięsny. Możesz wykorzystać także rosół, który został z niedzielnego obiadu. Jeśli chcesz, aby zupa była wegetariańska, postaw na esencjonalny bulion warzywny.
  2. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  4. Paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  5. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulkę i podsmaż na złoty kolor, następnie dorzuć czosnek.
  6. Do garnka wlej bulion.
  7. Dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, paprykę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny.
  8. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  9. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, oregano oraz tymianek.
  10. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  11. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pyszna i pożywna zupa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯