PrzepisZupyGotuję wielki gar i mam obiad na kilka dni. Rodzina zajada aż miło

Gotuję wielki gar i mam obiad na kilka dni. Rodzina zajada aż miło

Zupa z soczewicą - Pyszności
Zupa z soczewicą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
04.04.2024 08:48

Kiedy brakuje mi czasu na gotowanie, chętnie sięgam po sprawdzone, jednogarnkowe przepisy, które wystarczą na kilka obiadów. Moja rodzina przepada za tą zupą, a ja cieszę się, bo nie muszę codziennie wymyślać nowego posiłku. Jest pożywnie i przede wszystkim bardzo smacznie.

Najważniejszym składnikiem tej zupy jest soczewica. Nie bez powodu - strączki zapewniają uczucie sytości oraz stanowią całkiem dobre źródło białka i błonnika. Dzięki temu można zerwać z pokutującym wciąż przekonaniem, że zupą nie da się najeść. Gdy najdzie mnie ochota na to danie, przygotowuję spory garnek. Dzięki temu cała moja rodzina ma obiad na kilka dni, a ja nie marnuję czasu w kuchni na wymyślanie codziennie nowych posiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z soczewicą

Są takie dni, gdy czas biegnie nieubłaganie, a ja nie mam czasu na niektóre domowe obowiązki. Gotowanie schodzi wtedy na dalszy plan, jednak coś jeść trzeba. Z pomocą przychodzi wtedy pyszna zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, przypraw i ziół. Przygotowuje się ją naprawdę ekspresowo.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy© Pixabay

Wyrazisty smak pomidorów sprawia, że można porównać ją nieco do pomidorówki. Skrywa w sobie jednak jeszcze więcej smaku. Soczewica zapewnia uczucie sytości i ucisza nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Składniki:

  • 1 litr bulionu mięsnego,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 g ugotowanej soczewicy,
  • 45 g koncentratu pomidorowego,
  • 30 g masła klarowanego lub oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 żółta papryka,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • garść siekanej pietruszki,
  • garść oregano,
  • garść tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej bulion mięsny. Możesz wykorzystać także rosół, który został z niedzielnego obiadu. Jeśli chcesz, aby zupa była wegetariańska, postaw na esencjonalny bulion warzywny.
  2. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  4. Paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  5. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulkę i podsmaż na złoty kolor, następnie dorzuć czosnek.
  6. Do garnka wlej bulion.
  7. Dodaj ugotowaną soczewicę, pomidory, paprykę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny.
  8. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  9. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, oregano oraz tymianek.
  10. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  11. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pyszna i pożywna zupa jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także