Pyszna, ale i zdrowa. Możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia

Chociaż połączenie słów zdrowa i pizza wydaje się być niemożliwe, to dzięki nietypowemu spodowi domowa pizza zdecydowanie zyskuje na wartości. Jest pożywnie, prosto i przede wszystkim smacznie.

Pizza z soczewicy - PysznościPizza z soczewicy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Soczewica niespecjalnie kojarzy się z pizzą, ale znakomicie sprawdzi się w roli pysznego i zdrowego spodu. Z przepisu chętnie skorzystają również osoby, które w swojej diecie zmuszone były wykluczyć gluten. Spód z soczewicy jest chrupiący, pyszny i na dodatek zawiera w sobie sporo białka. Ciasto na pizzę nigdy nie było łatwiejsze do zrobienia, bez wyrastania, bez ugniatania ciasta, bez wałkowania i rozciągania. Prosto, smacznie i zdrowo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Pizza z soczewicy

Soczewica zielona i czerwona to prawdziwe skarbnice zdrowia! Zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu i anemii. Zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi, a błonnik obniża poziom cholesterolu. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby w zbilansowanej diecie znaleźć miejsce na klasyczną pizzę, to warto włączyć również taką w zdrowszej odsłonie.

Pizza z soczewicy
Pizza z soczewicy © Adobe Stock | Ltummy www.ltummy.com

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy,
  • 250-300 ml wody,
  • szczypta soli,
  • sos pomidorowy,
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przesyp do kielicha blendera i zalej wodą.
  2. Dodaj sporą szczyptę soli i zblenduj całość na jednolitą masę.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż soczewicę, formując kształt pizzy.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij spód z piekarnika, posmaruj sosem pomidorowym i dorzuć ulubione dodatki, jak oliwki, pieczarki, brokuły. Posyp całość startym serem i wstaw ponownie do piekarnika.
  6. Piecz przez ok. 10 minut.

Gotową pizzę podziel na porcje. Wśród dodatków postaw na te, które lubisz najbardziej - ja uwielbiam dodawać również plastry cukinii i trochę kukurydzy. Jest pysznie, prosto i przy tym jeszcze zdrowo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej