Kosztuje grosze, a naje się cała rodzina. Kryzysowy obiad zrobisz w mgnieniu oka

Wegetariańska zupa z soczewicą to pomysł na obiad, który kosztuje grosze. Na dodatek jest zdrowa, pożywna i smaczna. Świetnie rozgrzeje w zimowe popołudnia i uciszy nawet najgłośniejsze burczenie w brzuchu.

Zupa z soczewicy - PysznościZupa z soczewicy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ninafirsova
Ewa Malinowska

Chociaż niektórzy twierdzą, że zupą nie da się najeść, to jest sposób na to, aby stała się bardziej sycąca. Są to rośliny strączkowe, które podnoszą wartość odżywczą dania, dostarczają białka oraz błonnika i sprawiają, że zupa staje się bardziej sycąca. Soczewicowa to świetna zupa kryzysowa, bo za składniki zapłacimy grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Włącz soczewicę do diety

W Polsce traktowana jest nieco po macoszemu, ale warto włączyć ją do codziennej diety. Jest świetnym źródłem roślinnego białka, niezbędnego do prawidłowego trawienia błonnika oraz witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo czy fosfor.

Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików
Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików © Pixabay

Ma niską zawartość tłuszczu, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości. Soczewica charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG). IG to miara, która określa, jak szybko dany produkt podnosi poziom cukru we krwi. Produkty o niskim IG (poniżej 55) uwalniają glukozę do krwiobiegu stopniowo, co zapobiega nagłym skokom poziomu cukru i wydzielania insuliny.

Zupa z soczewicy

Soczewica będzie świetną bazą do zupy. Kosztuje grosze, jest zdrowa, sycąca i naprawdę bardzo smaczna. Świetnie sprawdzi się również na diecie odchudzającej.

zupa soczewica
zupa soczewica © Adobe Stock

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2–3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
  • 1–2 pokrojone w kostkę marchewki,
  • pół małego selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l wody,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Cebylę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek oraz cebulę.
  3. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, obrany seler oraz marchewkę.
  4. Po chwili dorzuć również przepłukaną soczewicę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotuj.
  5. Gdy soczewica i warzywa będą już miękkie, wlej passatę pomidorową i doprowadź całość do wrzenia.
  6. Dopraw do smaku majerankiem, oregano, słodką papryką, curry oraz solą.

Gotową zupę można serwować samodzielne lub z dodatkiem grzanek i pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej