PrzepisZupyKosztuje grosze, a naje się cała rodzina. Kryzysowy obiad zrobisz w mgnieniu oka

Kosztuje grosze, a naje się cała rodzina. Kryzysowy obiad zrobisz w mgnieniu oka

Zupa z soczewicy - Pyszności
Zupa z soczewicy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ninafirsova
24.01.2024 08:31

Wegetariańska zupa z soczewicą to pomysł na obiad, który kosztuje grosze. Na dodatek jest zdrowa, pożywna i smaczna. Świetnie rozgrzeje w zimowe popołudnia i uciszy nawet najgłośniejsze burczenie w brzuchu.

Chociaż niektórzy twierdzą, że zupą nie da się najeść, to jest sposób na to, aby stała się bardziej sycąca. Są to rośliny strączkowe, które podnoszą wartość odżywczą dania, dostarczają białka oraz błonnika i sprawiają, że zupa staje się bardziej sycąca. Soczewicowa to świetna zupa kryzysowa, bo za składniki zapłacimy grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włącz soczewicę do diety

W Polsce traktowana jest nieco po macoszemu, ale warto włączyć ją do codziennej diety. Jest świetnym źródłem roślinnego białka, niezbędnego do prawidłowego trawienia błonnika oraz witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo czy fosfor.

Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików
Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików© Pixabay

Ma niską zawartość tłuszczu, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości. Soczewica charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG). IG to miara, która określa, jak szybko dany produkt podnosi poziom cukru we krwi. Produkty o niskim IG (poniżej 55) uwalniają glukozę do krwiobiegu stopniowo, co zapobiega nagłym skokom poziomu cukru i wydzielania insuliny.

Zupa z soczewicy

Soczewica będzie świetną bazą do zupy. Kosztuje grosze, jest zdrowa, sycąca i naprawdę bardzo smaczna. Świetnie sprawdzi się również na diecie odchudzającej.

zupa soczewica
zupa soczewica© Adobe Stock

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2–3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
  • 1–2 pokrojone w kostkę marchewki,
  • pół małego selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l wody,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Cebylę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek oraz cebulę.
  3. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, obrany seler oraz marchewkę.
  4. Po chwili dorzuć również przepłukaną soczewicę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotuj.
  5. Gdy soczewica i warzywa będą już miękkie, wlej passatę pomidorową i doprowadź całość do wrzenia.
  6. Dopraw do smaku majerankiem, oregano, słodką papryką, curry oraz solą.

Gotową zupę można serwować samodzielne lub z dodatkiem grzanek i pieczywa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także