PrzepisDania bezmięsnePodaj z ziemniaczkami i mizerią. Smakują sto razy lepiej niż zwykłe mielone

Podaj z ziemniaczkami i mizerią. Smakują sto razy lepiej niż zwykłe mielone

Kotlety z czerwonej soczewicy
Kotlety z czerwonej soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.01.2024 19:55

Kotlety z czerwonej ciecierzycy doskonale sprawdzą się jako syty obiad w bezmięsnym menu. Są bardzo łatwe do wykonania, a dodatki i przyprawy można dowolnie modyfikować. My proponujemy nieco szaloną wersję, z nutami curry i nietypową panierką. Zapewniamy, że takich kotletów jeszcze nie jadłeś.

Czerwona soczewica doskonale sprawdzi się jako baza bezmięsnych kotlecików. Jest syta, bogata w białko, a do tego ma bardzo subtelny smak. Takie kotleciki można doprawiać więc na setki różnych sposobów oraz serwować w wielu wariacjach, choć my polecamy klasyczny zestaw: ziemniaki i mizeria. Koniecznie zobacz przepis na przepyszne kotlety z soczewicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z soczewicy. Smaczny i pożywny obiad bez mięsa

Soczewica czerwona po ugotowaniu posiada bardzo delikatny, subtelny smak i aromat. Doprawiona i połączona z warzywami tworzy doskonałą kompozycję. Tak jest w przypadku kotletów z soczewicy. Przygotowane według poniższego przepisu różnią się od innych przede wszystkim nietypową panierką. Eksplozja smaków gwarantowana. Ale to nie koniec, ponieważ soczewica to bardzo odżywczy produkt.

Jedną z wielu zalet soczewicy czerwonej jest to, że stanowi źródło białka, błonnika oraz kompleksu witamin z grupy B. Co prawda 100 g czerwonej soczewicy zawiera 341 kalorii, ale warto nadmienić, że jest ona bardzo pożywna. Dostarcza składników odżywczych, które wpływają na nasze zdrowie, pomagają schudnąć oraz utrzymać prawidłową wagę.

Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików
Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików© Pixabay

Kotlety z soczewicy. Przepis

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 90 g kuskusu,
  • 2 szalotki,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • łyżeczka ostrego curry w proszku,
  • szczypta chili w płatkach (opcjonalnie),
  • 500 ml wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Szalotki i marchewkę pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozdrobnij razem z czosnkiem np. za pomocą blendera.
  2. Warzywa przełóż do garnka, dodaj kuskus, soczewice i 500 ml zimnej wody. Zagotuj całość i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Gotową masę odstaw do ostudzenia.
  3. 4 łyżki bułki tartej wymieszaj z solą, pieprzem, curry, opcjonalnie płatkami chili i posiekaną natką pietruszki.
  4. Z ostudzonej asy formuj kotlety, każdego obtocz w mieszance bułki tartej i dodatków.
  5. Tak przygotowane kotleciki z soczewicy smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
  6. Usmażone kotlety z soczewicy wyłóż na talerzu pokrytym ręcznikiem papierowym.
  7. Podawaj z ziemniakami i mizerią.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także