Podaj z ziemniaczkami i mizerią. Smakują sto razy lepiej niż zwykłe mielone

Kotlety z czerwonej ciecierzycy doskonale sprawdzą się jako syty obiad w bezmięsnym menu. Są bardzo łatwe do wykonania, a dodatki i przyprawy można dowolnie modyfikować. My proponujemy nieco szaloną wersję, z nutami curry i nietypową panierką. Zapewniamy, że takich kotletów jeszcze nie jadłeś.

Kotlety z czerwonej soczewicy Kotlety z czerwonej soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czerwona soczewica doskonale sprawdzi się jako baza bezmięsnych kotlecików. Jest syta, bogata w białko, a do tego ma bardzo subtelny smak. Takie kotleciki można doprawiać więc na setki różnych sposobów oraz serwować w wielu wariacjach, choć my polecamy klasyczny zestaw: ziemniaki i mizeria. Koniecznie zobacz przepis na przepyszne kotlety z soczewicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Kotlety z soczewicy. Smaczny i pożywny obiad bez mięsa

Soczewica czerwona po ugotowaniu posiada bardzo delikatny, subtelny smak i aromat. Doprawiona i połączona z warzywami tworzy doskonałą kompozycję. Tak jest w przypadku kotletów z soczewicy. Przygotowane według poniższego przepisu różnią się od innych przede wszystkim nietypową panierką. Eksplozja smaków gwarantowana. Ale to nie koniec, ponieważ soczewica to bardzo odżywczy produkt.

Jedną z wielu zalet soczewicy czerwonej jest to, że stanowi źródło białka, błonnika oraz kompleksu witamin z grupy B. Co prawda 100 g czerwonej soczewicy zawiera 341 kalorii, ale warto nadmienić, że jest ona bardzo pożywna. Dostarcza składników odżywczych, które wpływają na nasze zdrowie, pomagają schudnąć oraz utrzymać prawidłową wagę.

Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików
Czerwona soczewica to doskonała baza bezmięsnych kotlecików © Pixabay

Kotlety z soczewicy. Przepis

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 90 g kuskusu,
  • 2 szalotki,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • łyżeczka ostrego curry w proszku,
  • szczypta chili w płatkach (opcjonalnie),
  • 500 ml wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Szalotki i marchewkę pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozdrobnij razem z czosnkiem np. za pomocą blendera.
  2. Warzywa przełóż do garnka, dodaj kuskus, soczewice i 500 ml zimnej wody. Zagotuj całość i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Gotową masę odstaw do ostudzenia.
  3. 4 łyżki bułki tartej wymieszaj z solą, pieprzem, curry, opcjonalnie płatkami chili i posiekaną natką pietruszki.
  4. Z ostudzonej asy formuj kotlety, każdego obtocz w mieszance bułki tartej i dodatków.
  5. Tak przygotowane kotleciki z soczewicy smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
  6. Usmażone kotlety z soczewicy wyłóż na talerzu pokrytym ręcznikiem papierowym.
  7. Podawaj z ziemniakami i mizerią.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil