Podaj z ziemniaczkami i mizerią. Smakują sto razy lepiej niż zwykłe mielone
Kotlety z czerwonej ciecierzycy doskonale sprawdzą się jako syty obiad w bezmięsnym menu. Są bardzo łatwe do wykonania, a dodatki i przyprawy można dowolnie modyfikować. My proponujemy nieco szaloną wersję, z nutami curry i nietypową panierką. Zapewniamy, że takich kotletów jeszcze nie jadłeś.
08.01.2024 19:55
Czerwona soczewica doskonale sprawdzi się jako baza bezmięsnych kotlecików. Jest syta, bogata w białko, a do tego ma bardzo subtelny smak. Takie kotleciki można doprawiać więc na setki różnych sposobów oraz serwować w wielu wariacjach, choć my polecamy klasyczny zestaw: ziemniaki i mizeria. Koniecznie zobacz przepis na przepyszne kotlety z soczewicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z soczewicy. Smaczny i pożywny obiad bez mięsa
Soczewica czerwona po ugotowaniu posiada bardzo delikatny, subtelny smak i aromat. Doprawiona i połączona z warzywami tworzy doskonałą kompozycję. Tak jest w przypadku kotletów z soczewicy. Przygotowane według poniższego przepisu różnią się od innych przede wszystkim nietypową panierką. Eksplozja smaków gwarantowana. Ale to nie koniec, ponieważ soczewica to bardzo odżywczy produkt.
Jedną z wielu zalet soczewicy czerwonej jest to, że stanowi źródło białka, błonnika oraz kompleksu witamin z grupy B. Co prawda 100 g czerwonej soczewicy zawiera 341 kalorii, ale warto nadmienić, że jest ona bardzo pożywna. Dostarcza składników odżywczych, które wpływają na nasze zdrowie, pomagają schudnąć oraz utrzymać prawidłową wagę.
Kotlety z soczewicy. Przepis
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 90 g kuskusu,
- 2 szalotki,
- 3 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- łyżeczka ostrego curry w proszku,
- szczypta chili w płatkach (opcjonalnie),
- 500 ml wody,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Szalotki i marchewkę pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozdrobnij razem z czosnkiem np. za pomocą blendera.
- Warzywa przełóż do garnka, dodaj kuskus, soczewice i 500 ml zimnej wody. Zagotuj całość i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Gotową masę odstaw do ostudzenia.
- 4 łyżki bułki tartej wymieszaj z solą, pieprzem, curry, opcjonalnie płatkami chili i posiekaną natką pietruszki.
- Z ostudzonej asy formuj kotlety, każdego obtocz w mieszance bułki tartej i dodatków.
- Tak przygotowane kotleciki z soczewicy smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
- Usmażone kotlety z soczewicy wyłóż na talerzu pokrytym ręcznikiem papierowym.
- Podawaj z ziemniakami i mizerią.