Polacy zajadają się kebabem, a ignorują inny turecki przysmak. Duży błąd

Jest smaczna i zdrowa, a przy tym ma jeszcze jedną zaletę – można ją przyrządzić w pół godziny. Nieprzypadkowo mercimek çorbasi to najpopularniejsza zupa w Turcji, często obecna zarówno w domach, jak i restauracjach. Jak przygotować tę potrawę?

Zupa z soczewicyZupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | David Kadlec

Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych, jej ślady archeolodzy odkryli choćby w neolitycznej osadzie Çayönü Tepesi założonej prawdopodobnie około 7 tysięcy lat przed naszą erą. Pożywne ziarna ceniono w starożytnym Egipcie, gdzie nawet przypisywano im magiczną moc zatrzymywania na ziemi dusz zmarłych i umieszczano m.in. w grobowcach faraonów.

Zupę z soczewicy jadali już antyczni Grecy i Rzymianie, słynny komediopisarz Arystofanes uznawał ją nawet za najsmaczniejszą z potraw. Przepis na tę potrawę znalazł się w rzymskiej książka kucharskiej "Apicius" pochodzącej z I wieku. O daniu wspomina także Biblia – w Księdze Rodzaju Ezaw zgadza się zrezygnować z pierworodztwa za… miskę zupy z czerwonej soczewicy ugotowanej przez jego brata Jakuba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Potrawę, zwaną mercimek çorbasi, od dawna jadają też Turcy, receptura specjału pojawia się w najstarszych tamtejszych książkach kucharskich, choćby XIX-wiecznej "Aşçıbaşı" Mahmuda Nedima bin Tosuna. Do dziś jest to najpopularniejsza zupa nad Bosforem, serwowana na lunch lub kolację, a w prowincji Anatolia nawet na… śniadanie. Jak przyrządzić mercimek çorbasi?

Soczewica – wartości odżywcze

Podstawowym składnikiem tureckiego przysmaku jest oczywiście soczewica. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniana przede wszystkim przez wegetarian, ponieważ, dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, zapewnia solidną dawkę energii.

Jednak w tych niepozornych ziarnach znajdziemy znacznie więcej wartościowych składników. Soczewica jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i magnezu, czyli makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak witaminy z grupy B, których roślina również dostarcza bardzo dużo. Wśród nich znajduje się m.in. kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

W soczewicy odkryto równie taniny, czyli związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ziarna mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.

Jak przyrządzić mercimek çorbasi

Przygotowanie tureckiej zupy jest bardzo łatwe. W dużym garnku rozgrzewamy dobrej jakości oliwę (2-3 łyżki), po czym dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek (3 ząbki), pokrojoną marchewkę (2-3) oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawiamy szczyptą soli i podsmażamy przez 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy © Getty Images | Shef-time

Następnie dodajemy przecier pomidorowy (2 łyżki) i opłukaną, czerwoną soczewicę (szklanka), po czym zalewamy wszystko bulionem, drobiowym lub warzywnym (6 szklanek). Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (łyżeczka), kminem rzymskim (łyżeczka) i ziarnami kolendry (pół łyżeczki). Mieszamy.

Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, dolewamy bulionu. Na koniec ją blendujemy, by była gładka i kremowa.

Mercimek çorbasi serwuje się tradycyjnie z chlebkiem typu lawasz, jednak danie będzie też świetnie smakowało z naszym rodzimym pieczywem albo nawet groszkiem ptysiowym. Warto podać też cząstki cytryny, której sok nada zupie jeszcze więcej walorów.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo