Polacy zajadają się kebabem, a ignorują inny turecki przysmak. Duży błąd

Jest smaczna i zdrowa, a przy tym ma jeszcze jedną zaletę – można ją przyrządzić w pół godziny. Nieprzypadkowo mercimek çorbasi to najpopularniejsza zupa w Turcji, często obecna zarówno w domach, jak i restauracjach. Jak przygotować tę potrawę?

Polacy zajadają się kebabem, a ignorują inny turecki przysmak. Duży błądZupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | David Kadlec
SKOMENTUJ

Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych, jej ślady archeolodzy odkryli choćby w neolitycznej osadzie Çayönü Tepesi założonej prawdopodobnie około 7 tysięcy lat przed naszą erą. Pożywne ziarna ceniono w starożytnym Egipcie, gdzie nawet przypisywano im magiczną moc zatrzymywania na ziemi dusz zmarłych i umieszczano m.in. w grobowcach faraonów.

Zupę z soczewicy jadali już antyczni Grecy i Rzymianie, słynny komediopisarz Arystofanes uznawał ją nawet za najsmaczniejszą z potraw. Przepis na tę potrawę znalazł się w rzymskiej książka kucharskiej "Apicius" pochodzącej z I wieku. O daniu wspomina także Biblia – w Księdze Rodzaju Ezaw zgadza się zrezygnować z pierworodztwa za… miskę zupy z czerwonej soczewicy ugotowanej przez jego brata Jakuba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Potrawę, zwaną mercimek çorbasi, od dawna jadają też Turcy, receptura specjału pojawia się w najstarszych tamtejszych książkach kucharskich, choćby XIX-wiecznej "Aşçıbaşı" Mahmuda Nedima bin Tosuna. Do dziś jest to najpopularniejsza zupa nad Bosforem, serwowana na lunch lub kolację, a w prowincji Anatolia nawet na… śniadanie. Jak przyrządzić mercimek çorbasi?

Soczewica – wartości odżywcze

Podstawowym składnikiem tureckiego przysmaku jest oczywiście soczewica. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniana przede wszystkim przez wegetarian, ponieważ, dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, zapewnia solidną dawkę energii.

Jednak w tych niepozornych ziarnach znajdziemy znacznie więcej wartościowych składników. Soczewica jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i magnezu, czyli makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak witaminy z grupy B, których roślina również dostarcza bardzo dużo. Wśród nich znajduje się m.in. kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

W soczewicy odkryto równie taniny, czyli związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ziarna mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.

Jak przyrządzić mercimek çorbasi

Przygotowanie tureckiej zupy jest bardzo łatwe. W dużym garnku rozgrzewamy dobrej jakości oliwę (2-3 łyżki), po czym dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek (3 ząbki), pokrojoną marchewkę (2-3) oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawiamy szczyptą soli i podsmażamy przez 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy © Getty Images | Shef-time

Następnie dodajemy przecier pomidorowy (2 łyżki) i opłukaną, czerwoną soczewicę (szklanka), po czym zalewamy wszystko bulionem, drobiowym lub warzywnym (6 szklanek). Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (łyżeczka), kminem rzymskim (łyżeczka) i ziarnami kolendry (pół łyżeczki). Mieszamy.

Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, dolewamy bulionu. Na koniec ją blendujemy, by była gładka i kremowa.

Mercimek çorbasi serwuje się tradycyjnie z chlebkiem typu lawasz, jednak danie będzie też świetnie smakowało z naszym rodzimym pieczywem albo nawet groszkiem ptysiowym. Warto podać też cząstki cytryny, której sok nada zupie jeszcze więcej walorów.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka