Polacy zajadają się kebabem, a ignorują inny turecki przysmak. Duży błąd

Jest smaczna i zdrowa, a przy tym ma jeszcze jedną zaletę – można ją przyrządzić w pół godziny. Nieprzypadkowo mercimek çorbasi to najpopularniejsza zupa w Turcji, często obecna zarówno w domach, jak i restauracjach. Jak przygotować tę potrawę?

Zupa z soczewicyZupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | David Kadlec

Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych, jej ślady archeolodzy odkryli choćby w neolitycznej osadzie Çayönü Tepesi założonej prawdopodobnie około 7 tysięcy lat przed naszą erą. Pożywne ziarna ceniono w starożytnym Egipcie, gdzie nawet przypisywano im magiczną moc zatrzymywania na ziemi dusz zmarłych i umieszczano m.in. w grobowcach faraonów.

Zupę z soczewicy jadali już antyczni Grecy i Rzymianie, słynny komediopisarz Arystofanes uznawał ją nawet za najsmaczniejszą z potraw. Przepis na tę potrawę znalazł się w rzymskiej książka kucharskiej "Apicius" pochodzącej z I wieku. O daniu wspomina także Biblia – w Księdze Rodzaju Ezaw zgadza się zrezygnować z pierworodztwa za… miskę zupy z czerwonej soczewicy ugotowanej przez jego brata Jakuba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Potrawę, zwaną mercimek çorbasi, od dawna jadają też Turcy, receptura specjału pojawia się w najstarszych tamtejszych książkach kucharskich, choćby XIX-wiecznej "Aşçıbaşı" Mahmuda Nedima bin Tosuna. Do dziś jest to najpopularniejsza zupa nad Bosforem, serwowana na lunch lub kolację, a w prowincji Anatolia nawet na… śniadanie. Jak przyrządzić mercimek çorbasi?

Soczewica – wartości odżywcze

Podstawowym składnikiem tureckiego przysmaku jest oczywiście soczewica. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniana przede wszystkim przez wegetarian, ponieważ, dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, zapewnia solidną dawkę energii.

Jednak w tych niepozornych ziarnach znajdziemy znacznie więcej wartościowych składników. Soczewica jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i magnezu, czyli makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak witaminy z grupy B, których roślina również dostarcza bardzo dużo. Wśród nich znajduje się m.in. kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

W soczewicy odkryto równie taniny, czyli związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ziarna mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.

Jak przyrządzić mercimek çorbasi

Przygotowanie tureckiej zupy jest bardzo łatwe. W dużym garnku rozgrzewamy dobrej jakości oliwę (2-3 łyżki), po czym dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek (3 ząbki), pokrojoną marchewkę (2-3) oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawiamy szczyptą soli i podsmażamy przez 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy © Getty Images | Shef-time

Następnie dodajemy przecier pomidorowy (2 łyżki) i opłukaną, czerwoną soczewicę (szklanka), po czym zalewamy wszystko bulionem, drobiowym lub warzywnym (6 szklanek). Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (łyżeczka), kminem rzymskim (łyżeczka) i ziarnami kolendry (pół łyżeczki). Mieszamy.

Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, dolewamy bulionu. Na koniec ją blendujemy, by była gładka i kremowa.

Mercimek çorbasi serwuje się tradycyjnie z chlebkiem typu lawasz, jednak danie będzie też świetnie smakowało z naszym rodzimym pieczywem albo nawet groszkiem ptysiowym. Warto podać też cząstki cytryny, której sok nada zupie jeszcze więcej walorów.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości