Pistacjowe muffinki często goszczą na moim stole. Goście są nimi zachwyceni

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser z ciekawym akcentem? Przygotuj muffinki na bazie pistacji, a z pewnością nie pożałujesz. Są tak dobre, że nie zostaje po nich nawet jeden okruszek.

Znikają z talerzy w mgnieniu okaZnikają z talerzy w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć przygotowanie domowych wypieków kojarzy się zazwyczaj z długim i trudnym procesem, już nie raz udowodniliśmy, że wcale nie musi tak być. Oczywiście jest cała masa przepisów, która wymaga sporego nakładu czasu i pracy. Z drugiej strony, nie brakuje receptur na szybkie i proste wypieki, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

I dobrym przykładem są tutaj muffinki z dodatkiem pistacji. Nie dość, że ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, to jeszcze fenomenalnie smakują i pięknie się prezentują. Co więcej, są puszyste. Dosłownie jakbyś jadł pierzastą chmurkę. Taki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty jest wręcz idealny. Po prostu palce lizać!

Pyszne i szybkie w przygotowaniu muffinki z pistacjową nutką staną hitem w każdym domu

Składniki:

Babeczki:

  • 150 g łuskanych pistacji,
  • 200 g cukru,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 80 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego. 

Kruszonka: 

  • 50 g łuskanych pistacji, 
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki roztopionego masła. 

Dodatkowo: 

  • domowy lukier do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pistacji. Najpierw przesypuję je do blendera, po czym drobno mielę

Zaczynam od przygotowania pistacji
Zaczynam od przygotowania pistacji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą: jogurt grecki, olej roślinny, mleko kokosowe, oraz ekstrakty: waniliowy i migdałowy. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi. 

Następnie łączę płynne produkty
Następnie łączę płynne produkty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas na sypkie składniki. Mieszam je w kolejnej misce. Tym razem do środka wrzucam: przygotowane wcześniej pistacje, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól

Nie zapominam jednocześnie o sypkich składnikach
Nie zapominam jednocześnie o sypkich składnikach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Suchą mieszankę wsypuję bezpośrednio do miksu na bazie jogurtu greckiego. Do połączenia składników po raz kolejny wykorzystuję kuchenną rózgę. 

Łączę obie mieszanki
Łączę obie mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie zabieram się za przygotowanie kruszonki. Aby ją zrobić, łącze ze sobą: pokruszone pistacje, roztopione masło, mąkę oraz cukier. Składniki tym razem mieszam przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej. 

Na koniec przygotowuję kruszonkę
Na koniec przygotowuję kruszonkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Mieszankę na babeczki przekładam do małych papilotek. Każdą muffinkę posypuję dodatkowo wcześniej przygotowaną kruszonką. Dopiero w takiej postaci domowe wypieki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe muffinki dekoruję domowej roboty lukrem. I to wszystko, smacznego!

Muffinki z tego przepisu udają się za każdym razem
Muffinki z tego przepisu udają się za każdym razem © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej