PrzepisDeseryPistacjowe muffinki często goszczą na moim stole. Goście są nimi zachwyceni

Pistacjowe muffinki często goszczą na moim stole. Goście są nimi zachwyceni

Znikają z talerzy w mgnieniu oka
Znikają z talerzy w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

04.04.2024 08:22, aktual.: 04.04.2024 08:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser z ciekawym akcentem? Przygotuj muffinki na bazie pistacji, a z pewnością nie pożałujesz. Są tak dobre, że nie zostaje po nich nawet jeden okruszek.

Choć przygotowanie domowych wypieków kojarzy się zazwyczaj z długim i trudnym procesem, już nie raz udowodniliśmy, że wcale nie musi tak być. Oczywiście jest cała masa przepisów, która wymaga sporego nakładu czasu i pracy. Z drugiej strony, nie brakuje receptur na szybkie i proste wypieki, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

I dobrym przykładem są tutaj muffinki z dodatkiem pistacji. Nie dość, że ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, to jeszcze fenomenalnie smakują i pięknie się prezentują. Co więcej, są puszyste. Dosłownie jakbyś jadł pierzastą chmurkę. Taki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty jest wręcz idealny. Po prostu palce lizać!

Pyszne i szybkie w przygotowaniu muffinki z pistacjową nutką staną hitem w każdym domu

Składniki:

Babeczki:

  • 150 g łuskanych pistacji,
  • 200 g cukru,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 80 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego. 

Kruszonka: 

  • 50 g łuskanych pistacji, 
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki roztopionego masła. 

Dodatkowo: 

  • domowy lukier do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pistacji. Najpierw przesypuję je do blendera, po czym drobno mielę

Zaczynam od przygotowania pistacji
Zaczynam od przygotowania pistacji© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą: jogurt grecki, olej roślinny, mleko kokosowe, oraz ekstrakty: waniliowy i migdałowy. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi. 

Następnie łączę płynne produkty
Następnie łączę płynne produkty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas na sypkie składniki. Mieszam je w kolejnej misce. Tym razem do środka wrzucam: przygotowane wcześniej pistacje, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól

Nie zapominam jednocześnie o sypkich składnikach
Nie zapominam jednocześnie o sypkich składnikach© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Suchą mieszankę wsypuję bezpośrednio do miksu na bazie jogurtu greckiego. Do połączenia składników po raz kolejny wykorzystuję kuchenną rózgę. 

Łączę obie mieszanki
Łączę obie mieszanki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie zabieram się za przygotowanie kruszonki. Aby ją zrobić, łącze ze sobą: pokruszone pistacje, roztopione masło, mąkę oraz cukier. Składniki tym razem mieszam przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej. 

Na koniec przygotowuję kruszonkę
Na koniec przygotowuję kruszonkę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Mieszankę na babeczki przekładam do małych papilotek. Każdą muffinkę posypuję dodatkowo wcześniej przygotowaną kruszonką. Dopiero w takiej postaci domowe wypieki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe muffinki dekoruję domowej roboty lukrem. I to wszystko, smacznego!

Muffinki z tego przepisu udają się za każdym razem
Muffinki z tego przepisu udają się za każdym razem© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideomuffiny