Pistacjowe muffinki często goszczą na moim stole. Goście są nimi zachwyceni
04.04.2024 08:22, aktual.: 04.04.2024 08:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser z ciekawym akcentem? Przygotuj muffinki na bazie pistacji, a z pewnością nie pożałujesz. Są tak dobre, że nie zostaje po nich nawet jeden okruszek.
Choć przygotowanie domowych wypieków kojarzy się zazwyczaj z długim i trudnym procesem, już nie raz udowodniliśmy, że wcale nie musi tak być. Oczywiście jest cała masa przepisów, która wymaga sporego nakładu czasu i pracy. Z drugiej strony, nie brakuje receptur na szybkie i proste wypieki, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I dobrym przykładem są tutaj muffinki z dodatkiem pistacji. Nie dość, że ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem, to jeszcze fenomenalnie smakują i pięknie się prezentują. Co więcej, są puszyste. Dosłownie jakbyś jadł pierzastą chmurkę. Taki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty jest wręcz idealny. Po prostu palce lizać!
Pyszne i szybkie w przygotowaniu muffinki z pistacjową nutką staną hitem w każdym domu
Składniki:
Babeczki:
- 150 g łuskanych pistacji,
- 200 g cukru,
- 240 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 120 ml oleju roślinnego,
- 80 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego.
Kruszonka:
- 50 g łuskanych pistacji,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżki roztopionego masła.
Dodatkowo:
- domowy lukier do polania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pistacji. Najpierw przesypuję je do blendera, po czym drobno mielę.
Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą: jogurt grecki, olej roślinny, mleko kokosowe, oraz ekstrakty: waniliowy i migdałowy. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 3. Czas na sypkie składniki. Mieszam je w kolejnej misce. Tym razem do środka wrzucam: przygotowane wcześniej pistacje, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
Krok 4. Suchą mieszankę wsypuję bezpośrednio do miksu na bazie jogurtu greckiego. Do połączenia składników po raz kolejny wykorzystuję kuchenną rózgę.
Krok 5. Następnie zabieram się za przygotowanie kruszonki. Aby ją zrobić, łącze ze sobą: pokruszone pistacje, roztopione masło, mąkę oraz cukier. Składniki tym razem mieszam przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej.
Krok 6. Mieszankę na babeczki przekładam do małych papilotek. Każdą muffinkę posypuję dodatkowo wcześniej przygotowaną kruszonką. Dopiero w takiej postaci domowe wypieki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe muffinki dekoruję domowej roboty lukrem. I to wszystko, smacznego!