Ekspresowe muffinki jajeczne w trzech pysznych odsłonach. Idealnie sprawdzą się na śniadanie

Muffiny jajeczne w trzech pysznych odsłonach to mój sprawdzony patent na błyskawiczne śniadanie. Świetnie zastępują tradycyjne kanapki czy jajecznicę, a przygotujesz je w mgnieniu oka.

Muffiny jajeczne- PysznościMuffiny jajeczne- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Jajka pod różnymi postaciami to mój ulubiony patent na śniadanie. Ostatnio porzuciłam jednak klasyczną jajecznicę, sadzone czy nawet szakszukę na rzecz tych pysznych i prostych muffinek. Przygotowuję je w trzech odsłonach: z szynką, boczkiem i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki temu każdy znajdzie idealną kompozycję dla siebie i śniadanie na pewno szybko się nie znudzi. Przygotowanie jest ekspresowe, nie trzeba wiele czasu ani specjalnych umiejętności. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Muffinki jajeczne w trzech odsłonach

Składniki:

Masa jajeczna:

  • 8-9 jajek,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Muffinki z szynką:

  • 120 g szynki drobiowej,
  • 80 g tartej mozzarelli,
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku.

Muffinki z boczkiem:

  • 120 g usmażonego wędzonego boczku,
  • 80 g tartego cheddara,
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki.

Muffinki z pomidorkami:

  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • garść posiekanego szpinaku,
  • 80 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam jajka, dodaję serek śmietankowy, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszam. Możesz pomóc sobie również mikserem.

Masa jajeczna- Pyszności
Masa jajeczna- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Formę do babeczek smaruję olejem roślinnym. W części umieszczam posiekany szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe i starty ser cheddar, w kolejnym pokrojoną w kawałki szynkę, szczypiorek i mozzarellę oraz trzecią kompozycję w postaci boczku, pietruszki i cheddara.

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Foremki zalewam przygotowaną masą jajeczną i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekam przez 30 minut.

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowe babeczki przekładam na talerze. Serwuję na ciepło lub na zimno. Proste, pyszne i szybkie śniadanie jest już gotowe. Smacznego!

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie