WideoEkspresowe muffinki jajeczne w trzech pysznych odsłonach. Idealnie sprawdzą się na śniadanie

Ekspresowe muffinki jajeczne w trzech pysznych odsłonach. Idealnie sprawdzą się na śniadanie

Muffiny jajeczne w trzech pysznych odsłonach to mój sprawdzony patent na błyskawiczne śniadanie. Świetnie zastępują tradycyjne kanapki czy jajecznicę, a przygotujesz je w mgnieniu oka.

Muffiny jajeczne- Pyszności
Muffiny jajeczne- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

03.10.2023 07:26

Jajka pod różnymi postaciami to mój ulubiony patent na śniadanie. Ostatnio porzuciłam jednak klasyczną jajecznicę, sadzone czy nawet szakszukę na rzecz tych pysznych i prostych muffinek. Przygotowuję je w trzech odsłonach: z szynką, boczkiem i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki temu każdy znajdzie idealną kompozycję dla siebie i śniadanie na pewno szybko się nie znudzi. Przygotowanie jest ekspresowe, nie trzeba wiele czasu ani specjalnych umiejętności. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffinki jajeczne w trzech odsłonach

Składniki:

Masa jajeczna:

  • 8-9 jajek,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Muffinki z szynką:

  • 120 g szynki drobiowej,
  • 80 g tartej mozzarelli,
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku.

Muffinki z boczkiem:

  • 120 g usmażonego wędzonego boczku,
  • 80 g tartego cheddara,
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki.

Muffinki z pomidorkami:

  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • garść posiekanego szpinaku,
  • 80 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam jajka, dodaję serek śmietankowy, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszam. Możesz pomóc sobie również mikserem.

Masa jajeczna- Pyszności
Masa jajeczna- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Formę do babeczek smaruję olejem roślinnym. W części umieszczam posiekany szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe i starty ser cheddar, w kolejnym pokrojoną w kawałki szynkę, szczypiorek i mozzarellę oraz trzecią kompozycję w postaci boczku, pietruszki i cheddara.

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Foremki zalewam przygotowaną masą jajeczną i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekam przez 30 minut.

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Gotowe babeczki przekładam na talerze. Serwuję na ciepło lub na zimno. Proste, pyszne i szybkie śniadanie jest już gotowe. Smacznego!

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności© Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie