Ekspresowe muffinki jajeczne w trzech pysznych odsłonach. Idealnie sprawdzą się na śniadanie

Muffiny jajeczne w trzech pysznych odsłonach to mój sprawdzony patent na błyskawiczne śniadanie. Świetnie zastępują tradycyjne kanapki czy jajecznicę, a przygotujesz je w mgnieniu oka.

Muffiny jajeczne- PysznościMuffiny jajeczne- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Jajka pod różnymi postaciami to mój ulubiony patent na śniadanie. Ostatnio porzuciłam jednak klasyczną jajecznicę, sadzone czy nawet szakszukę na rzecz tych pysznych i prostych muffinek. Przygotowuję je w trzech odsłonach: z szynką, boczkiem i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki temu każdy znajdzie idealną kompozycję dla siebie i śniadanie na pewno szybko się nie znudzi. Przygotowanie jest ekspresowe, nie trzeba wiele czasu ani specjalnych umiejętności. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł to sprawdzony "awaryjniak" na każdą okazję. Warto o nim pamiętać

Muffinki jajeczne w trzech odsłonach

Składniki:

Masa jajeczna:

  • 8-9 jajek,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Muffinki z szynką:

  • 120 g szynki drobiowej,
  • 80 g tartej mozzarelli,
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku.

Muffinki z boczkiem:

  • 120 g usmażonego wędzonego boczku,
  • 80 g tartego cheddara,
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki.

Muffinki z pomidorkami:

  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • garść posiekanego szpinaku,
  • 80 g tartego cheddara.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam jajka, dodaję serek śmietankowy, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszam. Możesz pomóc sobie również mikserem.

Masa jajeczna- Pyszności
Masa jajeczna- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Formę do babeczek smaruję olejem roślinnym. W części umieszczam posiekany szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe i starty ser cheddar, w kolejnym pokrojoną w kawałki szynkę, szczypiorek i mozzarellę oraz trzecią kompozycję w postaci boczku, pietruszki i cheddara.

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Foremki zalewam przygotowaną masą jajeczną i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekam przez 30 minut.

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowe babeczki przekładam na talerze. Serwuję na ciepło lub na zimno. Proste, pyszne i szybkie śniadanie jest już gotowe. Smacznego!

Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności
Muffinki w trzech odsłonach- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę