PrzepisWielkanocTa cytrynowa rolada jest puszysta jak gąbeczka. Pierwsza znika ze świątecznego stołu

Ta cytrynowa rolada jest puszysta jak gąbeczka. Pierwsza znika ze świątecznego stołu

Cytrynowa rolada
Cytrynowa rolada
Źródło zdjęć: © Pyszności

29.03.2024 14:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nadal nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia? Postaw na genialną roladę z cytrynową nutką, a spektakularny sukces masz już gwarantowany na samym starcie.

Obok smacznych dańprzekąsek wielkanocnych na świątecznym stole można znaleźć też wiele genialnych domowych wypieków. Babka z polewą czekoladową, tradycyjny mazurek oraz kultowy sernik to podstawa, która towarzyszy nam od wielu lat. 

Z drugiej strony, nikt nie powiedział, że od czasu do czasu nie można zaszaleć i wprowadzić pewne zmiany odnośnie domowych wypieków wielkanocnych. Tak zrobiłam kilka lat temu i nie żałuję. Od chwili kiedy na moim stole pojawiła się cytrynowa rolada z genialnym kremem, moi bliscy co roku proszą właśnie o to ciasto w okresie wielkanocnym. Jeśli więc szukasz ciekawego urozmaicenia w słodkim wydaniu, gotową recepturę masz już pod ręką. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona rolada w pięknym kolorze od razu przykuwa oko. Jej smak również na długo zapada w pamięci

Składniki:

Ciasto: 

  • 4 jajka,
  • 200 g cukru z podziałem na pół,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 20 g skrobi kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Krem: 

  • 200 g mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 75 g cukru pudru.  

Lukier:

  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na ciasto. W tym celu przesiewam przez sitko mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi przyszła rolada będzie dużo bardziej puszysta. 

W pierwszej kolejności zajmuję się sypkimi produktami
W pierwszej kolejności zajmuję się sypkimi produktami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie oddzielam żółtka od białek. Same białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem drobnego cukru. 

Potem ubijam białka z cukrem
Potem ubijam białka z cukrem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce miksuję żółtka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Po chwili do miski trafia też skórka z cytryny oraz olej

W wypieku nie zabraknie również cytrynowej nutki
W wypieku nie zabraknie również cytrynowej nutki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mieszankę na bazie żółtek dodaję ostrożnie do wcześniej ubitych białek. Łączę je powoli i delikatnie, aby nie uszkodzić struktury białek. 

Czas połączyć obie mieszanki
Czas połączyć obie mieszanki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec do miski trafia miks sypkich produktów. Po dokładnym wymieszaniu przelewam ciasto na blachę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Mieszankę wkładam do piekarnika
Mieszankę wkładam do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie rozkładam na blacie kuchennym czystą ściereczkę i rozsypuję na jej powierzchni przesiany cukier puder. Na ściereczce układam następnie upieczone ciasto i ponownie posypuję je cukrem pudrem. Na koniec zwijam ciasto w ciasny rulon i odkładam na bok. 

Upieczone ciasto zwijam w rulon
Upieczone ciasto zwijam w rulon© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, łączę ze sobą: dobrze schłodzoną śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone. Nie zapominam również o cytrusowym akcencie — skórce i soku z cytryny

Krem również będzie miał cytrynowy posmak
Krem również będzie miał cytrynowy posmak© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Zwinięte wcześniej ciasto rozwijam na folii spożywczej. Następnie na całej jego powierzchni rozprowadzam krem, po czym ponownie zwijam w roladę i otulam dokładnie folią. Wypiek w takim wydaniu wkładam następnie do lodówki na 2 godziny.

Roladę po złożeniu należy dobrze schłodzić
Roladę po złożeniu należy dobrze schłodzić© Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Przed podaniem cytrynową roladę dekoruję przy pomocy domowego lukru oraz cytryny. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także