Ta cytrynowa rolada jest puszysta jak gąbeczka. Pierwsza znika ze świątecznego stołu

Nadal nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia? Postaw na genialną roladę z cytrynową nutką, a spektakularny sukces masz już gwarantowany na samym starcie.

Cytrynowa roladaCytrynowa rolada
Źródło zdjęć: © Pyszności

Obok smacznych dańprzekąsek wielkanocnych na świątecznym stole można znaleźć też wiele genialnych domowych wypieków. Babka z polewą czekoladową, tradycyjny mazurek oraz kultowy sernik to podstawa, która towarzyszy nam od wielu lat. 

Z drugiej strony, nikt nie powiedział, że od czasu do czasu nie można zaszaleć i wprowadzić pewne zmiany odnośnie domowych wypieków wielkanocnych. Tak zrobiłam kilka lat temu i nie żałuję. Od chwili kiedy na moim stole pojawiła się cytrynowa rolada z genialnym kremem, moi bliscy co roku proszą właśnie o to ciasto w okresie wielkanocnym. Jeśli więc szukasz ciekawego urozmaicenia w słodkim wydaniu, gotową recepturę masz już pod ręką. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowa rolada, która jest puszysta jak chmurka. Raj dla podniebienia

Zakręcona rolada w pięknym kolorze od razu przykuwa oko. Jej smak również na długo zapada w pamięci

Składniki:

Ciasto: 

  • 4 jajka,
  • 200 g cukru z podziałem na pół,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 20 g skrobi kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Krem: 

  • 200 g mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 75 g cukru pudru.  

Lukier:

  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na ciasto. W tym celu przesiewam przez sitko mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi przyszła rolada będzie dużo bardziej puszysta. 

W pierwszej kolejności zajmuję się sypkimi produktami
W pierwszej kolejności zajmuję się sypkimi produktami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie oddzielam żółtka od białek. Same białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem drobnego cukru. 

Czas ubić jajka z cukrem
Potem ubijam białka z cukrem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce miksuję żółtka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Po chwili do miski trafia też skórka z cytryny oraz olej

W wypieku nie zabraknie również cytrynowej nutki
W wypieku nie zabraknie również cytrynowej nutki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mieszankę na bazie żółtek dodaję ostrożnie do wcześniej ubitych białek. Łączę je powoli i delikatnie, aby nie uszkodzić struktury białek. 

Czas połączyć obie mieszanki
Czas połączyć obie mieszanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec do miski trafia miks sypkich produktów. Po dokładnym wymieszaniu przelewam ciasto na blachę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Mieszankę wkładam do piekarnika
Mieszankę wkładam do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie rozkładam na blacie kuchennym czystą ściereczkę i rozsypuję na jej powierzchni przesiany cukier puder. Na ściereczce układam następnie upieczone ciasto i ponownie posypuję je cukrem pudrem. Na koniec zwijam ciasto w ciasny rulon i odkładam na bok. 

Upieczone ciasto zwijam w rulon
Upieczone ciasto zwijam w rulon © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, łączę ze sobą: dobrze schłodzoną śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone. Nie zapominam również o cytrusowym akcencie — skórce i soku z cytryny

Krem również będzie miał cytrynowy posmak
Krem również będzie miał cytrynowy posmak © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Zwinięte wcześniej ciasto rozwijam na folii spożywczej. Następnie na całej jego powierzchni rozprowadzam krem, po czym ponownie zwijam w roladę i otulam dokładnie folią. Wypiek w takim wydaniu wkładam następnie do lodówki na 2 godziny.

Roladę po złożeniu należy dobrze schłodzić
Roladę po złożeniu należy dobrze schłodzić © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Przed podaniem cytrynową roladę dekoruję przy pomocy domowego lukru oraz cytryny. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości