PrzepisWielkanocTa cytrynowa rolada jest puszysta jak gąbeczka. Pierwsza znika ze świątecznego stołu

Ta cytrynowa rolada jest puszysta jak gąbeczka. Pierwsza znika ze świątecznego stołu

Cytrynowa rolada
Cytrynowa rolada
Źródło zdjęć: © Pyszności
29.03.2024 14:56

Nadal nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia? Postaw na genialną roladę z cytrynową nutką, a spektakularny sukces masz już gwarantowany na samym starcie.

Obok smacznych dańprzekąsek wielkanocnych na świątecznym stole można znaleźć też wiele genialnych domowych wypieków. Babka z polewą czekoladową, tradycyjny mazurek oraz kultowy sernik to podstawa, która towarzyszy nam od wielu lat. 

Z drugiej strony, nikt nie powiedział, że od czasu do czasu nie można zaszaleć i wprowadzić pewne zmiany odnośnie domowych wypieków wielkanocnych. Tak zrobiłam kilka lat temu i nie żałuję. Od chwili kiedy na moim stole pojawiła się cytrynowa rolada z genialnym kremem, moi bliscy co roku proszą właśnie o to ciasto w okresie wielkanocnym. Jeśli więc szukasz ciekawego urozmaicenia w słodkim wydaniu, gotową recepturę masz już pod ręką. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona rolada w pięknym kolorze od razu przykuwa oko. Jej smak również na długo zapada w pamięci

Składniki:

Ciasto: 

  • 4 jajka,
  • 200 g cukru z podziałem na pół,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 20 g skrobi kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Krem: 

  • 200 g mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 75 g cukru pudru.  

Lukier:

  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na ciasto. W tym celu przesiewam przez sitko mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi przyszła rolada będzie dużo bardziej puszysta. 

W pierwszej kolejności zajmuję się sypkimi produktami
W pierwszej kolejności zajmuję się sypkimi produktami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie oddzielam żółtka od białek. Same białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem drobnego cukru. 

Potem ubijam białka z cukrem
Potem ubijam białka z cukrem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce miksuję żółtka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Po chwili do miski trafia też skórka z cytryny oraz olej

W wypieku nie zabraknie również cytrynowej nutki
W wypieku nie zabraknie również cytrynowej nutki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mieszankę na bazie żółtek dodaję ostrożnie do wcześniej ubitych białek. Łączę je powoli i delikatnie, aby nie uszkodzić struktury białek. 

Czas połączyć obie mieszanki
Czas połączyć obie mieszanki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec do miski trafia miks sypkich produktów. Po dokładnym wymieszaniu przelewam ciasto na blachę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Mieszankę wkładam do piekarnika
Mieszankę wkładam do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie rozkładam na blacie kuchennym czystą ściereczkę i rozsypuję na jej powierzchni przesiany cukier puder. Na ściereczce układam następnie upieczone ciasto i ponownie posypuję je cukrem pudrem. Na koniec zwijam ciasto w ciasny rulon i odkładam na bok. 

Upieczone ciasto zwijam w rulon
Upieczone ciasto zwijam w rulon© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, łączę ze sobą: dobrze schłodzoną śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone. Nie zapominam również o cytrusowym akcencie — skórce i soku z cytryny

Krem również będzie miał cytrynowy posmak
Krem również będzie miał cytrynowy posmak© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Zwinięte wcześniej ciasto rozwijam na folii spożywczej. Następnie na całej jego powierzchni rozprowadzam krem, po czym ponownie zwijam w roladę i otulam dokładnie folią. Wypiek w takim wydaniu wkładam następnie do lodówki na 2 godziny.

Roladę po złożeniu należy dobrze schłodzić
Roladę po złożeniu należy dobrze schłodzić© Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Przed podaniem cytrynową roladę dekoruję przy pomocy domowego lukru oraz cytryny. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także