Ta cytrynowa rolada jest puszysta jak gąbeczka. Pierwsza znika ze świątecznego stołu
29.03.2024 14:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nadal nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia? Postaw na genialną roladę z cytrynową nutką, a spektakularny sukces masz już gwarantowany na samym starcie.
Obok smacznych dań i przekąsek wielkanocnych na świątecznym stole można znaleźć też wiele genialnych domowych wypieków. Babka z polewą czekoladową, tradycyjny mazurek oraz kultowy sernik to podstawa, która towarzyszy nam od wielu lat.
Z drugiej strony, nikt nie powiedział, że od czasu do czasu nie można zaszaleć i wprowadzić pewne zmiany odnośnie domowych wypieków wielkanocnych. Tak zrobiłam kilka lat temu i nie żałuję. Od chwili kiedy na moim stole pojawiła się cytrynowa rolada z genialnym kremem, moi bliscy co roku proszą właśnie o to ciasto w okresie wielkanocnym. Jeśli więc szukasz ciekawego urozmaicenia w słodkim wydaniu, gotową recepturę masz już pod ręką.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zakręcona rolada w pięknym kolorze od razu przykuwa oko. Jej smak również na długo zapada w pamięci
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 200 g cukru z podziałem na pół,
- 80 g mąki pszennej,
- 20 g skrobi kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka z 1 cytryny,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Krem:
- 200 g mascarpone,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 75 g cukru pudru.
Lukier:
- 120 g cukru pudru,
- 1 łyżka mleka,
- 2-3 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na ciasto. W tym celu przesiewam przez sitko mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi przyszła rolada będzie dużo bardziej puszysta.
Krok 2. Następnie oddzielam żółtka od białek. Same białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem drobnego cukru.
Krok 3. W osobnej misce miksuję żółtka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Po chwili do miski trafia też skórka z cytryny oraz olej.
Krok 4. Mieszankę na bazie żółtek dodaję ostrożnie do wcześniej ubitych białek. Łączę je powoli i delikatnie, aby nie uszkodzić struktury białek.
Krok 5. Na koniec do miski trafia miks sypkich produktów. Po dokładnym wymieszaniu przelewam ciasto na blachę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. W międzyczasie rozkładam na blacie kuchennym czystą ściereczkę i rozsypuję na jej powierzchni przesiany cukier puder. Na ściereczce układam następnie upieczone ciasto i ponownie posypuję je cukrem pudrem. Na koniec zwijam ciasto w ciasny rulon i odkładam na bok.
Krok 7. Przechodzę do przygotowania kremu. Aby go zrobić, łączę ze sobą: dobrze schłodzoną śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone. Nie zapominam również o cytrusowym akcencie — skórce i soku z cytryny.
Krok 8. Zwinięte wcześniej ciasto rozwijam na folii spożywczej. Następnie na całej jego powierzchni rozprowadzam krem, po czym ponownie zwijam w roladę i otulam dokładnie folią. Wypiek w takim wydaniu wkładam następnie do lodówki na 2 godziny.
Krok 9. Przed podaniem cytrynową roladę dekoruję przy pomocy domowego lukru oraz cytryny. I to wszystko, smacznego!