PrzepisKuchnia polskaMoja ciocia z Poznania robi genialne kluchy na łachu. Każdy się nimi zajada

Moja ciocia z Poznania robi genialne kluchy na łachu. Każdy się nimi zajada

Przepyszne kluchy to smaki mojego dzieciństwa
Przepyszne kluchy to smaki mojego dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
10.03.2024 10:26, aktualizacja: 23.03.2024 14:54

Wielkopolski przysmak zachwyca zarówno smakiem, jak i samym wyglądem. Co więcej, ma genialną nazwę, która od razu zapada w pamięci.

Choć kuchnia Wielkopolski kojarzy się w głównej mierze z pyrami, warto pamiętać, że to dopiero początek listy z pysznymi przysmakami tego regionu. Można znaleźć tu wiele smacznych przepisów zarówno na dania, jak i przekąski. Nie brakuje oczywiście i pomysłów na ciekawe desery

Przepis, który już za moment poznasz, spełnia wszystkie powyższe kryteria. Bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze można podać go zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. W obu przypadkach smakuje wręcz fenomenalnie. O jakim daniu mowa? Oczywiście o kluchach na łachu, czyli puszystych pyzach drożdżowych. Ich nazwa wzięła się stąd, że dawniej gospodynie gotowały je na parze przy pomocy kawałka materiału, które w potocznej gwarze określano często mianem "łachu". 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu w słodkim wydaniu mają w sobie to "coś". Kiedy ciocia je serwuje, każdy od razu prosi o dokładkę

Składniki:

Kluchy:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 1 łyżeczka cukru. 

Dodatki: 

  • 50 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • borówki i maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą: mąkę, suche drożdże, cukier, mleko oraz jajka.

Zaczynam od połączenia składników na ciasto drożdżowe
Zaczynam od połączenia składników na ciasto drożdżowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy mieszanka zaczyna już konsystencją przypominać ciasto, do miski urządzenia dodaje roztopione i ostudzone masło

Do mieszanki dodaję również masło
Do mieszanki dodaję również masło© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Dobrze wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 

Ciasto potrzebuje czasu, aby mogło ładnie wyrosnąć
Ciasto potrzebuje czasu, aby mogło ładnie wyrosnąć© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po godzinie dzielę ciasto na mniejsze kulki, po czym ponownie przykrywam je ściereczką. 

Kluchy są już prawie gotowe
Kluchy są już prawie gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie ustawiam na palniku duży garnek z wodą. Na wierzchu garnka umieszczam ściereczkę kuchenną i zabezpieczam ją przy pomocy klipsów biurowych. Kiedy woda zaczyna wrzeć, układam bezpośrednio na ściereczce kluchy i gotuje je na parze pod przykryciem przez 25 minut

Jeszcze tylko gotowanie na parze i można się zajadać
Jeszcze tylko gotowanie na parze i można się zajadać© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję dodatki do kluchów. Tym razem serwuję je na słodko, dlatego też w misce ubijam śmietankę z dodatkiem mascarpone. Powstałą mieszankę rozprowadzam na każdej pyzie drożdżowej. Dodatkowo dekoruje je świeżymi owocami. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także