Moja ciocia z Poznania robi genialne kluchy na łachu. Każdy się nimi zajada
10.03.2024 10:26, aktual.: 20.05.2024 11:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielkopolski przysmak zachwyca zarówno smakiem, jak i samym wyglądem. Co więcej, ma genialną nazwę, która od razu zapada w pamięci.
Choć kuchnia Wielkopolski kojarzy się w głównej mierze z pyrami, warto pamiętać, że to dopiero początek listy z pysznymi przysmakami tego regionu. Można znaleźć tu wiele smacznych przepisów zarówno na dania, jak i przekąski. Nie brakuje oczywiście i pomysłów na ciekawe desery.
Przepis, który już za moment poznasz, spełnia wszystkie powyższe kryteria. Bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze można podać go zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. W obu przypadkach smakuje wręcz fenomenalnie. O jakim daniu mowa? Oczywiście o kluchach na łachu, czyli puszystych pyzach drożdżowych. Ich nazwa wzięła się stąd, że dawniej gospodynie gotowały je na parze przy pomocy kawałka materiału, które w potocznej gwarze określano często mianem "łachu".
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluchy na łachu w słodkim wydaniu mają w sobie to "coś". Kiedy ciocia je serwuje, każdy od razu prosi o dokładkę
Składniki:
Kluchy:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- 2 jajka,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 3 łyżeczki masła,
- 1 łyżeczka cukru.
Dodatki:
- 50 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- borówki i maliny do dekoracji.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą: mąkę, suche drożdże, cukier, mleko oraz jajka.
Krok 2. Kiedy mieszanka zaczyna już konsystencją przypominać ciasto, do miski urządzenia dodaje roztopione i ostudzone masło.
Krok 3. Dobrze wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4. Po godzinie dzielę ciasto na mniejsze kulki, po czym ponownie przykrywam je ściereczką.
Krok 5. Następnie ustawiam na palniku duży garnek z wodą. Na wierzchu garnka umieszczam ściereczkę kuchenną i zabezpieczam ją przy pomocy klipsów biurowych. Kiedy woda zaczyna wrzeć, układam bezpośrednio na ściereczce kluchy i gotuje je na parze pod przykryciem przez 25 minut.
Krok 6. W międzyczasie przygotowuję dodatki do kluchów. Tym razem serwuję je na słodko, dlatego też w misce ubijam śmietankę z dodatkiem mascarpone. Powstałą mieszankę rozprowadzam na każdej pyzie drożdżowej. Dodatkowo dekoruje je świeżymi owocami. I to wszystko, smacznego!