Moja ciocia z Poznania robi genialne kluchy na łachu. Każdy się nimi zajada

Wielkopolski przysmak zachwyca zarówno smakiem, jak i samym wyglądem. Co więcej, ma genialną nazwę, która od razu zapada w pamięci.

Przepyszne kluchy to smaki mojego dzieciństwaPrzepyszne kluchy to smaki mojego dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć kuchnia Wielkopolski kojarzy się w głównej mierze z pyrami, warto pamiętać, że to dopiero początek listy z pysznymi przysmakami tego regionu. Można znaleźć tu wiele smacznych przepisów zarówno na dania, jak i przekąski. Nie brakuje oczywiście i pomysłów na ciekawe desery

Przepis, który już za moment poznasz, spełnia wszystkie powyższe kryteria. Bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze można podać go zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. W obu przypadkach smakuje wręcz fenomenalnie. O jakim daniu mowa? Oczywiście o kluchach na łachu, czyli puszystych pyzach drożdżowych. Ich nazwa wzięła się stąd, że dawniej gospodynie gotowały je na parze przy pomocy kawałka materiału, które w potocznej gwarze określano często mianem "łachu". 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Kluchy na łachu w słodkim wydaniu mają w sobie to "coś". Kiedy ciocia je serwuje, każdy od razu prosi o dokładkę

Składniki:

Kluchy:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 1 łyżeczka cukru. 

Dodatki: 

  • 50 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • borówki i maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą: mąkę, suche drożdże, cukier, mleko oraz jajka.

Zaczynam od połączenia składników na ciasto drożdżowe
Zaczynam od połączenia składników na ciasto drożdżowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy mieszanka zaczyna już konsystencją przypominać ciasto, do miski urządzenia dodaje roztopione i ostudzone masło

Do mieszanki dodaję również masło
Do mieszanki dodaję również masło © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Dobrze wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 

Ciasto potrzebuje czasu, aby mogło ładnie wyrosnąć
Ciasto potrzebuje czasu, aby mogło ładnie wyrosnąć © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po godzinie dzielę ciasto na mniejsze kulki, po czym ponownie przykrywam je ściereczką. 

Kluchy są już prawie gotowe
Kluchy są już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie ustawiam na palniku duży garnek z wodą. Na wierzchu garnka umieszczam ściereczkę kuchenną i zabezpieczam ją przy pomocy klipsów biurowych. Kiedy woda zaczyna wrzeć, układam bezpośrednio na ściereczce kluchy i gotuje je na parze pod przykryciem przez 25 minut

Jeszcze tylko gotowanie na parze i można się zajadać
Jeszcze tylko gotowanie na parze i można się zajadać © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję dodatki do kluchów. Tym razem serwuję je na słodko, dlatego też w misce ubijam śmietankę z dodatkiem mascarpone. Powstałą mieszankę rozprowadzam na każdej pyzie drożdżowej. Dodatkowo dekoruje je świeżymi owocami. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków