Moja ciocia z Poznania robi genialne kluchy na łachu. Każdy się nimi zajada

Wielkopolski przysmak zachwyca zarówno smakiem, jak i samym wyglądem. Co więcej, ma genialną nazwę, która od razu zapada w pamięci.

Przepyszne kluchy to smaki mojego dzieciństwaPrzepyszne kluchy to smaki mojego dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Choć kuchnia Wielkopolski kojarzy się w głównej mierze z pyrami, warto pamiętać, że to dopiero początek listy z pysznymi przysmakami tego regionu. Można znaleźć tu wiele smacznych przepisów zarówno na dania, jak i przekąski. Nie brakuje oczywiście i pomysłów na ciekawe desery

Przepis, który już za moment poznasz, spełnia wszystkie powyższe kryteria. Bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze można podać go zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. W obu przypadkach smakuje wręcz fenomenalnie. O jakim daniu mowa? Oczywiście o kluchach na łachu, czyli puszystych pyzach drożdżowych. Ich nazwa wzięła się stąd, że dawniej gospodynie gotowały je na parze przy pomocy kawałka materiału, które w potocznej gwarze określano często mianem "łachu". 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Kluchy na łachu w słodkim wydaniu mają w sobie to "coś". Kiedy ciocia je serwuje, każdy od razu prosi o dokładkę

Składniki:

Kluchy:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 1 łyżeczka cukru. 

Dodatki: 

  • 50 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • borówki i maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą: mąkę, suche drożdże, cukier, mleko oraz jajka.

Zaczynam od połączenia składników na ciasto drożdżowe
Zaczynam od połączenia składników na ciasto drożdżowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy mieszanka zaczyna już konsystencją przypominać ciasto, do miski urządzenia dodaje roztopione i ostudzone masło

Do mieszanki dodaję również masło
Do mieszanki dodaję również masło © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Dobrze wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 

Ciasto potrzebuje czasu, aby mogło ładnie wyrosnąć
Ciasto potrzebuje czasu, aby mogło ładnie wyrosnąć © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po godzinie dzielę ciasto na mniejsze kulki, po czym ponownie przykrywam je ściereczką. 

Kluchy są już prawie gotowe
Kluchy są już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie ustawiam na palniku duży garnek z wodą. Na wierzchu garnka umieszczam ściereczkę kuchenną i zabezpieczam ją przy pomocy klipsów biurowych. Kiedy woda zaczyna wrzeć, układam bezpośrednio na ściereczce kluchy i gotuje je na parze pod przykryciem przez 25 minut

Jeszcze tylko gotowanie na parze i można się zajadać
Jeszcze tylko gotowanie na parze i można się zajadać © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję dodatki do kluchów. Tym razem serwuję je na słodko, dlatego też w misce ubijam śmietankę z dodatkiem mascarpone. Powstałą mieszankę rozprowadzam na każdej pyzie drożdżowej. Dodatkowo dekoruje je świeżymi owocami. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości