Moja ciocia z Poznania robi genialne kluchy na łachu. Każdy się nimi zajada
Wielkopolski przysmak zachwyca zarówno smakiem, jak i samym wyglądem. Co więcej, ma genialną nazwę, która od razu zapada w pamięci.
Choć kuchnia Wielkopolski kojarzy się w głównej mierze z pyrami, warto pamiętać, że to dopiero początek listy z pysznymi przysmakami tego regionu. Można znaleźć tu wiele smacznych przepisów zarówno na dania, jak i przekąski. Nie brakuje oczywiście i pomysłów na ciekawe desery.
Przepis, który już za moment poznasz, spełnia wszystkie powyższe kryteria. Bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze można podać go zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. W obu przypadkach smakuje wręcz fenomenalnie. O jakim daniu mowa? Oczywiście o kluchach na łachu, czyli puszystych pyzach drożdżowych. Ich nazwa wzięła się stąd, że dawniej gospodynie gotowały je na parze przy pomocy kawałka materiału, które w potocznej gwarze określano często mianem "łachu".
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka
Kluchy na łachu w słodkim wydaniu mają w sobie to "coś". Kiedy ciocia je serwuje, każdy od razu prosi o dokładkę
Składniki:
Kluchy:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- 2 jajka,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 3 łyżeczki masła,
- 1 łyżeczka cukru.
Dodatki:
- 50 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- borówki i maliny do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą: mąkę, suche drożdże, cukier, mleko oraz jajka.
Krok 2. Kiedy mieszanka zaczyna już konsystencją przypominać ciasto, do miski urządzenia dodaje roztopione i ostudzone masło.
Krok 3. Dobrze wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4. Po godzinie dzielę ciasto na mniejsze kulki, po czym ponownie przykrywam je ściereczką.
Krok 5. Następnie ustawiam na palniku duży garnek z wodą. Na wierzchu garnka umieszczam ściereczkę kuchenną i zabezpieczam ją przy pomocy klipsów biurowych. Kiedy woda zaczyna wrzeć, układam bezpośrednio na ściereczce kluchy i gotuje je na parze pod przykryciem przez 25 minut.
Krok 6. W międzyczasie przygotowuję dodatki do kluchów. Tym razem serwuję je na słodko, dlatego też w misce ubijam śmietankę z dodatkiem mascarpone. Powstałą mieszankę rozprowadzam na każdej pyzie drożdżowej. Dodatkowo dekoruje je świeżymi owocami. I to wszystko, smacznego!