Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana
Czegoś takiego jeszcze nie widziałeś. Przepis, w którym wykorzystasz kuchenny gadżet w kreatywny sposób, ma w sobie to "coś". Na pewno będziesz zachwycony!
07.03.2024 08:08
Aby praca w kuchni była czystą przyjemnością i świetną zabawą jednocześnie, nie może być nudna i monotonna. Dzięki naszemu przepisowi na genialną przekąskę, na pewno tak nie będzie. Nie dość, że w szybki i prosty sposób stworzysz pyszne danie na ciepło, to jeszcze zrobisz to w naprawdę oryginalny sposób.
Bazą całego przepisu jest ciasto drożdżowe, które już za moment wypełnisz smacznym farszem na bazie szpinaku i sera. Do przygotowania niesamowitej przekąski przyda się foremka na kostki lodu, dzięki której w mgnieniu oka zrobisz kieszonki na domowy farsz. Prawda, że brzmi ciekawie? A smakuje jeszcze lepiej!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawiła się ciekawa przekąska ze szpinakiem i serem
Składniki:
Ciasto:
- 200 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 200 ml oleju,
- 7 g suchych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 650 g mąki pszennej.
Farsz:
- 200 g białego sera półtłustego,
- 150 g szpinaku,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 100 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego zaczynam łączyć ze sobą: mąkę, suche drożdże, cukier, mleko, wodę oraz olej.
Krok 2. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsca na godzinę, aby miało czas wyrosnąć. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję farsz. Na rozgrzanej patelni łączę ze sobą szpinak oraz biały ser. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie pieprzu i soli.
Krok 4. Po 60 minutach wracam do pracy z ciastem drożdżowym, któremu nadaję kształt dużego prostokąta. Następnie przekładam je do formy do pieczenia, po czym biorę do ręki foremkę na kostki lodu i dociskam ciasto w taki sposób, aby powstały na nim małe przegródki.
Krok 5. Do każdego takiego otworu przekładam następnie część mieszanki z patelni. Na koniec dodaję jeszcze startą mozzarellę na wierzch.
Tak przygotowaną przekąskę wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotową przekąskę kroję na mniejsze kawałki i serwuję na ciepło. Świetnie będzie pasować do niej ulubiony sos lub dip. I to wszystko, smacznego!