PrzepisPrzekąskiNa cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Na cieście drożdżowym układam foremkę na lód. Efekt powala na kolana

Ta oryginalna przekąska zachwyca pod każdym kątem
Ta oryginalna przekąska zachwyca pod każdym kątem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
07.03.2024 08:08

Czegoś takiego jeszcze nie widziałeś. Przepis, w którym wykorzystasz kuchenny gadżet w kreatywny sposób, ma w sobie to "coś". Na pewno będziesz zachwycony!

Aby praca w kuchni była czystą przyjemnościąświetną zabawą jednocześnie, nie może być nudna i monotonna. Dzięki naszemu przepisowi na genialną przekąskę, na pewno tak nie będzie. Nie dość, że w szybki i prosty sposób stworzysz pyszne danie na ciepło, to jeszcze zrobisz to w naprawdę oryginalny sposób

Bazą całego przepisu jest ciasto drożdżowe, które już za moment wypełnisz smacznym farszem na bazie szpinaku i sera. Do przygotowania niesamowitej przekąski przyda się foremka na kostki lodu, dzięki której w mgnieniu oka zrobisz kieszonki na domowy farsz. Prawda, że brzmi ciekawie? A smakuje jeszcze lepiej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawiła się ciekawa przekąska ze szpinakiem i serem

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml oleju,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 650 g mąki pszennej. 

Farsz: 

  • 200 g białego sera półtłustego,
  • 150 g szpinaku,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 100 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego zaczynam łączyć ze sobą: mąkę, suche drożdże, cukier, mleko, wodę oraz olej.  

Zaczynam od połączenia składników na ciasto
Zaczynam od połączenia składników na ciasto© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsca na godzinę, aby miało czas wyrosnąć. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość

Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia
Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję farsz. Na rozgrzanej patelni łączę ze sobą szpinak oraz biały ser. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie pieprzusoli

Czas na farsz
Czas na farsz© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po 60 minutach wracam do pracy z ciastem drożdżowym, któremu nadaję kształt dużego prostokąta. Następnie przekładam je do formy do pieczenia, po czym biorę do ręki foremkę na kostki lodu i dociskam ciasto w taki sposób, aby powstały na nim małe przegródki

I już za chwilę powstaną mini kieszonki
I już za chwilę powstaną mini kieszonki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do każdego takiego otworu przekładam następnie część mieszanki z patelni. Na koniec dodaję jeszcze startą mozzarellę na wierzch. 

W przepisie nie zabraknie oczywiście mozzarelli
W przepisie nie zabraknie oczywiście mozzarelli© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną przekąskę wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza

Krok 6. Gotową przekąskę kroję na mniejsze kawałkiserwuję na ciepło. Świetnie będzie pasować do niej ulubiony sos lub dip. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także