WideoMini paszteciki z kolorowym farszem. Znikają w błyskawicznym tempie

Mini paszteciki z kolorowym farszem. Znikają w błyskawicznym tempie

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

26.02.2024 10:40, aktual.: 26.02.2024 12:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomysłów na smaczne i oryginalne przekąski nigdy za wiele, dlatego też przychodzę z kolejną ciekawą perełką kulinarną. Po prostu palce lizać!

Mają odwiedzić cię znajomi, a może właśnie dowiedziałeś się, że za chwilę wpadnie rodzina? Chciałbyś powitać gości smaczną i ciekawą przekąską, ale brak ci pomysłów? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest połączenie kultowego ciasta francuskiegonajlepszymi składnikami, którym nie oprze się nawet największy niejadek. W skład kolorowego farszu wchodzi: serek z chrzanowym akcentem, zielona papryka, wędzona szynka, czerwona cebula, czosnek oraz aromatyczne przyprawy. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Kolorowy i smaczny farsz ukrywam w mini pasztecikach. Moi bliscy nie mogą się nimi najeść

Składniki:

Farsz:

  • 300 g serka twarogowego z chrzanem,
  • ½ zielonej papryki,
  • 200 g wędzonej szynki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 120 g tartego cheddaru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Pozostałe składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • ¼ szkl. mleka,
  • 2 łyżki sezamu. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przekąską na ciepło rozpoczynam od przygotowania kremowego farszu. W tym celu łączę ze sobą: serek twarogowy, pokrojoną w drobną kostkę szynkę wędzoną, starty na tarce cheddar oraz drobno pokrojone warzywa: czerwoną cebulę i zieloną paprykę. 

Najpierw robię kremową wkładkę do przyszłej przekąski
Najpierw robię kremową wkładkę do przyszłej przekąski© Licencjodawca | Pyszności

Nie zapominam również o obranym i przeciśniętym przez praskę ząbku czosnku oraz przyprawach: słodkiej papryce, soli i pieprzu. Składniki dokładnie mieszam, aby zebrane w misce produkty dobrze się połączyły.

Krok 2. Na blacie kuchennym rozkładam ciasto francuskie, po czym rozprowadzam na nim przygotowaną przed chwilą mieszankę

Kremowy miks umieszczam na cieście francuskim
Kremowy miks umieszczam na cieście francuskim© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Ciasto z dodatkami zwijam w ciasny rulon. Następnie powstałą konstrukcję dzielę na mniejsze elementy

I mini paszteciki już są!
I mini paszteciki już są!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe elementy przenoszę do formy do pieczenia. Każdy pasztecik dodatkowo smaruję roztrzepanym jajkiem, aby przekąski po wizycie w piekarniku nabrały złocistych rumieńców

Roztrzepane jajko rozprowadzam przy pomocy kuchennego pędzelka
Roztrzepane jajko rozprowadzam przy pomocy kuchennego pędzelka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec posypuję mini paszteciki sezamem, po czym wstawiam je do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone paszteciki serwuję z dodatkiem natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności!© Licencjodawca | Pyszności