Mini paszteciki z kolorowym farszem. Znikają w błyskawicznym tempie
Pomysłów na smaczne i oryginalne przekąski nigdy za wiele, dlatego też przychodzę z kolejną ciekawą perełką kulinarną. Po prostu palce lizać!
26.02.2024 | aktual.: 26.02.2024 12:23
Mają odwiedzić cię znajomi, a może właśnie dowiedziałeś się, że za chwilę wpadnie rodzina? Chciałbyś powitać gości smaczną i ciekawą przekąską, ale brak ci pomysłów? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest połączenie kultowego ciasta francuskiego z najlepszymi składnikami, którym nie oprze się nawet największy niejadek. W skład kolorowego farszu wchodzi: serek z chrzanowym akcentem, zielona papryka, wędzona szynka, czerwona cebula, czosnek oraz aromatyczne przyprawy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Kolorowy i smaczny farsz ukrywam w mini pasztecikach. Moi bliscy nie mogą się nimi najeść
Składniki:
Farsz:
- 300 g serka twarogowego z chrzanem,
- ½ zielonej papryki,
- 200 g wędzonej szynki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- ½ czerwonej cebuli,
- 120 g tartego cheddaru,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól i pieprz.
Pozostałe składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 roztrzepane jajko,
- ¼ szkl. mleka,
- 2 łyżki sezamu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przekąską na ciepło rozpoczynam od przygotowania kremowego farszu. W tym celu łączę ze sobą: serek twarogowy, pokrojoną w drobną kostkę szynkę wędzoną, starty na tarce cheddar oraz drobno pokrojone warzywa: czerwoną cebulę i zieloną paprykę.
Nie zapominam również o obranym i przeciśniętym przez praskę ząbku czosnku oraz przyprawach: słodkiej papryce, soli i pieprzu. Składniki dokładnie mieszam, aby zebrane w misce produkty dobrze się połączyły.
Krok 2. Na blacie kuchennym rozkładam ciasto francuskie, po czym rozprowadzam na nim przygotowaną przed chwilą mieszankę.
Krok 3. Ciasto z dodatkami zwijam w ciasny rulon. Następnie powstałą konstrukcję dzielę na mniejsze elementy.
Krok 4. Gotowe elementy przenoszę do formy do pieczenia. Każdy pasztecik dodatkowo smaruję roztrzepanym jajkiem, aby przekąski po wizycie w piekarniku nabrały złocistych rumieńców.
Krok 5. Na koniec posypuję mini paszteciki sezamem, po czym wstawiam je do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone paszteciki serwuję z dodatkiem natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!