Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos
Nudzisz się w kuchni i potrzebujesz ciekawej odskoczni? Przychodzę z rozwiązaniem, które sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Po prostu nie ma innej opcji!
22.01.2024 | aktual.: 24.01.2024 18:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy w środku szaro-burej zimy można wprowadzić odrobinę wiosny i kolorów do naszych kuchni. Oczywiście, że tak, a najlepiej świadczy o tym genialny pomysł na jadalną łąkę z pięknymi kwiatami.
W głównej roli wystąpią tym razem smaczne bataty w chrupiącej wersji. Nie zabraknie też pysznej pasty domowej roboty na bazie awokado i serka śmietankowego. Idealnym uzupełnieniem takiego duetu będzie kultowy parmezan i fenomenalne owoce granatu. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Batatowe różyczki na paście z awokado z dodatkiem owoców granatu zachwycają już od pierwszej chwili. O takim posiłku nie łatwo zapomnieć
Składniki:
- 1 batat,
- 1 jajko,
- 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- tarty parmezan do posypania,
- oliwa z oliwek do polania,
- pasta z awokado i serka śmietankowego na spód,
- owoce granatu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania batata. W tym celu najpierw go obieram, po czym dzielę na pół. Każdą połówkę warzywa tnę następnie na mandolinie w cienkie plasterki.
To jednak nie koniec pracy z batatem. Każdy plasterek trzeba jeszcze podzielić na pół.
Krok 2. Następnie układam na desce do krojenia poziomy rząd z batatów, po czym zwijam go w ciasnym rulon. I w ten oto sposób warzywna różyczka jest już gotowa. Tak przygotowane przekąski umieszczam następnie w formie na muffinki, dzięki której zachowają idealne kształty.
Każdą różyczkę polewam delikatnie oliwą z oliwek, po czym przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą jajko, śmietankę, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam, po czym rozprowadzam na każdej różyczce.
Krok 4. Dodatkowe każdy warzywny kwiat posypuję startym parmezanem. Dopiero w takim wydaniu przekąska trafia do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki. W tym celu łączę ze sobą serek śmietankowy i awokado. Nie zapominam też o granacie, dzieląc go na mniejsze elementy.
Krok 6. Na talerzyku rozprowadzam zieloną mieszankę, tworząc à la łąkę. Następnie układam upieczone różyczki i posypuję je dodatkową porcją parmezanu, po czym całość dekoruję owocami granatu. I to wszystko, smacznego!