Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Nudzisz się w kuchni i potrzebujesz ciekawej odskoczni? Przychodzę z rozwiązaniem, które sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Po prostu nie ma innej opcji!

Prawdziwe piękności!Prawdziwe piękności!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czy w środku szaro-burej zimy można wprowadzić odrobinę wiosny i kolorów do naszych kuchni. Oczywiście, że tak, a najlepiej świadczy o tym genialny pomysł na jadalną łąkę z pięknymi kwiatami.

W głównej roli wystąpią tym razem smaczne bataty w chrupiącej wersji. Nie zabraknie też pysznej pasty domowej roboty na bazie awokado i serka śmietankowego. Idealnym uzupełnieniem takiego duetu będzie kultowy parmezan i fenomenalne owoce granatu. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Batatowe różyczki na paście z awokado z dodatkiem owoców granatu zachwycają już od pierwszej chwili. O takim posiłku nie łatwo zapomnieć

Składniki:

  • 1 batat,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • tarty parmezan do posypania,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • pasta z awokado i serka śmietankowego na spód,
  • owoce granatu do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania batata. W tym celu najpierw go obieram, po czym dzielę na pół. Każdą połówkę warzywa tnę następnie na mandolinie w cienkie plasterki

Najpierw dzielę warzywo na mniejsze kawałki
Najpierw dzielę warzywo na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

To jednak nie koniec pracy z batatem. Każdy plasterek trzeba jeszcze podzielić na pół

Krok 2. Następnie układam na desce do krojenia poziomy rząd z batatów, po czym zwijam go w ciasnym rulon. I w ten oto sposób warzywna różyczka jest już gotowa. Tak przygotowane przekąski umieszczam następnie w formie na muffinki, dzięki której zachowają idealne kształty

Różyczki są już gotowe
Różyczki są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Każdą różyczkę polewam delikatnie oliwą z oliwek, po czym przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą jajko, śmietankę, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam, po czym rozprowadzam na każdej różyczce. 

Różyczki dekoruję jajeczną mieszanką
Różyczki dekoruję jajeczną mieszanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dodatkowe każdy warzywny kwiat posypuję startym parmezanem. Dopiero w takim wydaniu przekąska trafia do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki. W tym celu łączę ze sobą serek śmietankowyawokado. Nie zapominam też o granacie, dzieląc go na mniejsze elementy. 

Krok 6. Na talerzyku rozprowadzam zieloną mieszankę, tworząc à la łąkę. Następnie układam upieczone różyczki i posypuję je dodatkową porcją parmezanu, po czym całość dekoruję owocami granatu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀