Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Nudzisz się w kuchni i potrzebujesz ciekawej odskoczni? Przychodzę z rozwiązaniem, które sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Po prostu nie ma innej opcji!

Prawdziwe piękności!Prawdziwe piękności!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czy w środku szaro-burej zimy można wprowadzić odrobinę wiosny i kolorów do naszych kuchni. Oczywiście, że tak, a najlepiej świadczy o tym genialny pomysł na jadalną łąkę z pięknymi kwiatami.

W głównej roli wystąpią tym razem smaczne bataty w chrupiącej wersji. Nie zabraknie też pysznej pasty domowej roboty na bazie awokado i serka śmietankowego. Idealnym uzupełnieniem takiego duetu będzie kultowy parmezan i fenomenalne owoce granatu. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Batatowe różyczki na paście z awokado z dodatkiem owoców granatu zachwycają już od pierwszej chwili. O takim posiłku nie łatwo zapomnieć

Składniki:

  • 1 batat,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • tarty parmezan do posypania,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • pasta z awokado i serka śmietankowego na spód,
  • owoce granatu do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania batata. W tym celu najpierw go obieram, po czym dzielę na pół. Każdą połówkę warzywa tnę następnie na mandolinie w cienkie plasterki

Najpierw dzielę warzywo na mniejsze kawałki
Najpierw dzielę warzywo na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

To jednak nie koniec pracy z batatem. Każdy plasterek trzeba jeszcze podzielić na pół

Krok 2. Następnie układam na desce do krojenia poziomy rząd z batatów, po czym zwijam go w ciasnym rulon. I w ten oto sposób warzywna różyczka jest już gotowa. Tak przygotowane przekąski umieszczam następnie w formie na muffinki, dzięki której zachowają idealne kształty

Różyczki są już gotowe
Różyczki są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Każdą różyczkę polewam delikatnie oliwą z oliwek, po czym przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą jajko, śmietankę, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam, po czym rozprowadzam na każdej różyczce. 

Różyczki dekoruję jajeczną mieszanką
Różyczki dekoruję jajeczną mieszanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dodatkowe każdy warzywny kwiat posypuję startym parmezanem. Dopiero w takim wydaniu przekąska trafia do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję dodatki. W tym celu łączę ze sobą serek śmietankowyawokado. Nie zapominam też o granacie, dzieląc go na mniejsze elementy. 

Krok 6. Na talerzyku rozprowadzam zieloną mieszankę, tworząc à la łąkę. Następnie układam upieczone różyczki i posypuję je dodatkową porcją parmezanu, po czym całość dekoruję owocami granatu. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat