PoradyWiększość trzyma jajka na drzwiach lodówki. Ekspert tłumaczy, dlaczego to błąd

Większość trzyma jajka na drzwiach lodówki. Ekspert tłumaczy, dlaczego to błąd

Sposób, w jaki przechowujemy jajka, ma kolosalne znaczenie dla ich jakości i trwałości. Właściwie przechowywane mogą zachować świeżość nawet przez pięć tygodni. Jak zatem zapewnić im odpowiednie warunki, aby nie zepsuły się przedwcześnie?

Dlaczego nie powinno się trzymać jajek na drzwiach lodówki?
Dlaczego nie powinno się trzymać jajek na drzwiach lodówki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.01.2024 | aktual.: 19.01.2024 18:22

Jedną z zasad, której należy przestrzegać, jest unikanie przechowywania jajek na drzwiach lodówki. Ta reguła obowiązuje nawet jeśli producent wyposażył urządzenie w specjalnie do tego przeznaczoną półkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie przechowywać jajka? Drzwi lodówki na cenzurowanym

W wielu lodówkach, na drzwiczkach, znajdują się specjalne plastikowe pojemniki, które mają kształt idealnie dopasowany do jajek. W rzeczywistości nie jest to najlepsze miejsce do przechowywania tych produktów. Podobnie nie powinniśmy trzymać zamrożonych jajek w pobliżu drzwi zamrażalnika. Ekspert wyjaśnia dlaczego:

– Pamiętajmy, że domowe zamrażalniki mają wyższą temperaturę niż przemysłowe, a stosunkowo częste otwieranie temperaturę podwyższa. Dlatego dla bezpieczeństwa trzymajmy jaja jak najdalej od drzwiczek i zużyjmy je do 2 miesięcy od daty zamrożenia – tłumaczy Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel w rozmowie z ppr.pl (Pierwszy Portal Rolny).

Problematyczne są więc wahania temperatur. Otwierając lodówkę, narażamy produkt na ocieplenie, a zamykając ją, następuje ochłodzenie. To ostatecznie wpływa negatywnie na trwałość jajek. Podobnie jest z produktami nabiałowymi oraz mięsem - tych również nie powinno się przechowywać na drzwiach lodówki.

Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Jak prawidłowo przechowywać jajka?© Pixabay

Jak więc prawidłowo przechowywać jajka?

Jajka powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze od 1 st. C do 7 st. C w opakowaniu/wytłaczance, które chronią przed uszkodzeniami i absorpcją zapachów innych produktów. Pamiętaj również, aby jajka zwrócone były węższym końcem w dół. W jajkach znajduje się mała komora powietrzna, która jest zlokalizowana na ostrym końcu. Trzymając je w tej pozycji, powietrze pozostaje na miejscu, co pomaga utrzymać świeżość jaj przez dłuższy czas, sięgający nawet pięciu tygodni.

— Jeżeli są właściwie przechowywane, mają nienaruszone skorupki, a ich konsystencja ani zapach nie są niepokojące, możemy jeść nawet jaja 5-tygodniowe — mówi ekspert z Ferm Drobiu Jokiel. — Natomiast gdy którykolwiek z tych warunków nie został dotrzymany, należy je zutylizować — zaznacza.

Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jaj, możesz przeprowadzić prosty test. Wystarczy, że włożysz jajko do wody. Jeśli opada na dno i leży płasko, jest świeże. Jeśli unosi się lekko, ale wciąż dotyka dna, jest nieco starsze, ale nadal dobre. Natomiast jeśli unosi się na powierzchni, nie jest już świeże i powinno zostać zużyte jak najszybciej.

Wybrane dla Ciebie