Dodaj kilka kropli do gotowania jaj. Skorupka zejdzie w mig
Kiedyś jajka uznawane były za niezdrowe produkty, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Badania pokazały, że było to błędne podejście. Okazało się, że jajka są źródłem wielu witamin i minerałów, które są potrzebne do życia. Największym problemem w jedzeniu jajek jest jednak ich obieranie. Mamy na to bardzo prosty sposób.
Gotujesz sobie jajka, na przykład do sałatki lub pasty jajecznej. Próbujesz je obrać i dosłownie rozpadają się w ręku, a skorupka ciężko się odrywa. Gotowany produkt wygląda, jakby został zmaltretowany przez kogoś, kto dopiero uczy się z nim obcować. Zastanawiasz się, co możesz zrobić, by to nigdy więcej się nie powtórzyło. Wystarczy, że wlejesz kilka kropel pewnej substancji do wody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama
Z tym patentem bezproblemowo obierzesz jajka
Doświadczone panie domu potrafią poradzić sobie z każdym kulinarnym problemem. Nie są im straszne przypalone garnki ani przywierające do patelni naleśniki. Niczym dla nich są kwestie, z którymi statyczny Kowalski sobie radzi średnio lub wcale. A każdy z nas miał chyba problem z prawidłowym obraniem jajek ze skorupki. Wierzchnia warstwa dzielnie trzyma się produktu i jak próbujemy ją zdjąć, odrywamy też kawałki białka. Nie wygląda to estetycznie, a do tego marnujemy jedzenie.
Gospodynie domowe znalazły idealne rozwiązanie. Zapewne nie obyło się bez metody prób i błędów, ale udało im się odkryć ten bardzo prosty patent. Kiedy jajka będą się gotować, do wody wrzuć 2-3 plasterki cytryny lub wlej jedną łyżkę wyciśniętego soku. I oto cała filozofia. Pamiętajcie też, że jajka na twardo gotujemy przez 8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. W przypadku jajek na miękko ten czas skraca się do 3-4 minut.
Dajcie znać, jakie jeszcze bardzo proste patenty kulinarne znacie! Pamiętajcie, że jeśli coś wydaje się głupie, ale działa, wcale głupie nie jest.