Kiedy nie mam czasu lepić pierogów, robię ruskie naleśniki. Smak? Petarda

Kiedy nie mam czasu lepić pierogów, robię ruskie naleśniki. Smak? Petarda

Naleśniki ruskie ze skwarkami
Naleśniki ruskie ze skwarkami
Źródło zdjęć: © Pixabay
10.01.2024 12:15

Naleśniki ruskie mają w sobie namiastkę uwielbianego przez wielu połączenia sera białego, ziemniaków i podsmażonej cebuli. Farsz ten, zamiast być zamknięty w pierogach, zawijany jest w naleśnik. Brzmi nieźle, ale smakuje obłędnie.

Naleśniki ruskie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie farszu nie jest czasochłonne, a usmażenie naleśników zajmuje mi dużo mniej czasu niż lepienie pierogów. Naleśniki ruskie są idealną opcją dla fanów pierogów z ziemniaczano-serowym farszem, którym nie po drodze z przyrządzaniem lepiaków od podstaw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czym podawać naleśniki ruskie?

Masz ochotę na ruskie pierogi, ale nie przepadasz za ich lepieniem? Namiastkę tego nietuzinkowego smaku uzyskasz, przygotowując naleśniki z ziemniaczano-serowym farszem. Przygotowanie takiej potrawy jest z pewnością mniej czasochłonne niż ruskich pierogów. A smak jest tak samo satysfakcjonujący.

Jeśli zastanawiasz się, z czym podać naleśniki ruskie, postaw na prostotę: gęstą śmietanę, świeżo posiekaną pietruszkę, skwarki. Ziemniaczano-serowe naleśniki możesz też polać sosem pomidorowym lub grzybowym, a także czosnkowym lub koperkowym. Pamiętaj też o świeżych warzywach w formie ulubionej surówki.

Naleśniki ruskie to idealny pomył na obiad dla całej rodziny
Naleśniki ruskie to idealny pomył na obiad dla całej rodziny © Adobe Stock

Jak zrobić naleśniki ruskie? Przepis

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 120 ml wody gazowanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju+olej do smażenia.

FARSZ:

  • 250 g białego sera,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • sól i świeżo mielony lub młotkowany pieprz.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj, pamiętając, by przesiać wcześniej mąkę. Gotową masę odstaw na ok. 30 minut, by "odpoczęła". Po tym czasie usmaż naleśniki.
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gotowe odcedź i odstaw, by wystygły.
  3. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula zeszkli się, odstaw ją, by wystygła.
  4. Ziemniaki, ser i cebulę połącz i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się i stworzą jednolitą masę. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, a następnie zawiń je w rulony, koperty lub trójkąty.
  6. Gotowe naleśniki ruskie podsmaż z obu stron na odrobinie masła.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także