Kiedy nie mam czasu lepić pierogów, robię ruskie naleśniki. Smak? Petarda
Naleśniki ruskie mają w sobie namiastkę uwielbianego przez wielu połączenia sera białego, ziemniaków i podsmażonej cebuli. Farsz ten, zamiast być zamknięty w pierogach, zawijany jest w naleśnik. Brzmi nieźle, ale smakuje obłędnie.
10.01.2024 12:15
Naleśniki ruskie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie farszu nie jest czasochłonne, a usmażenie naleśników zajmuje mi dużo mniej czasu niż lepienie pierogów. Naleśniki ruskie są idealną opcją dla fanów pierogów z ziemniaczano-serowym farszem, którym nie po drodze z przyrządzaniem lepiaków od podstaw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czym podawać naleśniki ruskie?
Masz ochotę na ruskie pierogi, ale nie przepadasz za ich lepieniem? Namiastkę tego nietuzinkowego smaku uzyskasz, przygotowując naleśniki z ziemniaczano-serowym farszem. Przygotowanie takiej potrawy jest z pewnością mniej czasochłonne niż ruskich pierogów. A smak jest tak samo satysfakcjonujący.
Jeśli zastanawiasz się, z czym podać naleśniki ruskie, postaw na prostotę: gęstą śmietanę, świeżo posiekaną pietruszkę, skwarki. Ziemniaczano-serowe naleśniki możesz też polać sosem pomidorowym lub grzybowym, a także czosnkowym lub koperkowym. Pamiętaj też o świeżych warzywach w formie ulubionej surówki.
Jak zrobić naleśniki ruskie? Przepis
Składniki:
NALEŚNIKI
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 120 ml wody gazowanej,
- 1 szklanka mąki,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju+olej do smażenia.
FARSZ:
- 250 g białego sera,
- 400 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- sól i świeżo mielony lub młotkowany pieprz.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj, pamiętając, by przesiać wcześniej mąkę. Gotową masę odstaw na ok. 30 minut, by "odpoczęła". Po tym czasie usmaż naleśniki.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gotowe odcedź i odstaw, by wystygły.
- Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula zeszkli się, odstaw ją, by wystygła.
- Ziemniaki, ser i cebulę połącz i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się i stworzą jednolitą masę. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, a następnie zawiń je w rulony, koperty lub trójkąty.
- Gotowe naleśniki ruskie podsmaż z obu stron na odrobinie masła.