Kiedy nie mam czasu lepić pierogów, robię ruskie naleśniki. Smak? Petarda

Naleśniki ruskie mają w sobie namiastkę uwielbianego przez wielu połączenia sera białego, ziemniaków i podsmażonej cebuli. Farsz ten, zamiast być zamknięty w pierogach, zawijany jest w naleśnik. Brzmi nieźle, ale smakuje obłędnie.

Naleśniki ruskie ze skwarkami
Naleśniki ruskie ze skwarkami
Źródło zdjęć: © Pixabay

10.01.2024 12:15

Naleśniki ruskie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie farszu nie jest czasochłonne, a usmażenie naleśników zajmuje mi dużo mniej czasu niż lepienie pierogów. Naleśniki ruskie są idealną opcją dla fanów pierogów z ziemniaczano-serowym farszem, którym nie po drodze z przyrządzaniem lepiaków od podstaw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czym podawać naleśniki ruskie?

Masz ochotę na ruskie pierogi, ale nie przepadasz za ich lepieniem? Namiastkę tego nietuzinkowego smaku uzyskasz, przygotowując naleśniki z ziemniaczano-serowym farszem. Przygotowanie takiej potrawy jest z pewnością mniej czasochłonne niż ruskich pierogów. A smak jest tak samo satysfakcjonujący.

Jeśli zastanawiasz się, z czym podać naleśniki ruskie, postaw na prostotę: gęstą śmietanę, świeżo posiekaną pietruszkę, skwarki. Ziemniaczano-serowe naleśniki możesz też polać sosem pomidorowym lub grzybowym, a także czosnkowym lub koperkowym. Pamiętaj też o świeżych warzywach w formie ulubionej surówki.

Naleśniki ruskie to idealny pomył na obiad dla całej rodziny
Naleśniki ruskie to idealny pomył na obiad dla całej rodziny © Adobe Stock

Jak zrobić naleśniki ruskie? Przepis

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 120 ml wody gazowanej,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju+olej do smażenia.

FARSZ:

  • 250 g białego sera,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • sól i świeżo mielony lub młotkowany pieprz.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj, pamiętając, by przesiać wcześniej mąkę. Gotową masę odstaw na ok. 30 minut, by "odpoczęła". Po tym czasie usmaż naleśniki.
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gotowe odcedź i odstaw, by wystygły.
  3. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula zeszkli się, odstaw ją, by wystygła.
  4. Ziemniaki, ser i cebulę połącz i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się i stworzą jednolitą masę. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, a następnie zawiń je w rulony, koperty lub trójkąty.
  6. Gotowe naleśniki ruskie podsmaż z obu stron na odrobinie masła.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
naleśnikiruskie pierogiprzepis
Wybrane dla Ciebie