Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Użyj nietypowego składnika, będą palce lizać

pierogi
pierogi
Źródło zdjęć: © Getty Images | robert6666

28.08.2023 09:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lubisz pierogi i kulinarne wyzwania? Jeśli tak, dzisiejszy przepis na pewno ci się spodoba. Tak oryginalnego farszu do pierogów na pewno jeszcze nie robiłeś!

Jeśli myślisz, że o robieniu pierogów wiesz już wszystko, za chwilę totalnie cię zaskoczę. Takiej kombinacji smakowej na pewno się nie spodziewasz. Dlatego jeśli lubisz oryginalne, kreatywne i ciekawe receptury ta perełka kulinarna z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, koniecznie napisz mi, jaką wersję pierogów przygotowujesz najczęściej w swoim domu. Są to pierogi z ziemniakami i serem? A może korzystasz z sezonu i serwujesz je na słodko z pysznymi owocami? 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z nietypowym dodatkiem

Jeśli śledzisz moje posty od jakiegoś czasu, to doskonale wiesz, że nie lubię rutynynudy w kuchni. Dlatego co chwilę testuje jakieś nowinki. Czasami wydają się one czystą abstrakcją, ale im jest dziwniej i oryginalniej, tym bardziej chce przetestować nowe smaki.

Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni
Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni© Adobe Stock | Magdalena Bujak

I tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu. Kiedy przeczytałam, że można połączyć kultowe pierogi ze śledziempieczarkami, wiedziałam, że to coś dla mnie. 

Co z tego wyszło? Naprawdę smacznyciekawy obiad. Moi bliscy byli zachwyceni i od razu zaznaczyli, że chcą, aby takie pierogi częściej pojawiały się w naszym domu. 

Jak zrobić pierogi ze śledziem i pieczarkami krok po kroku?

Zainteresowałam cię? Czas przejść do konkretów, dlatego usiądź wygodnie i zapoznaj się ze sprawdzoną recepturą. Gwarantuję, że pierogi z oryginalnym farszem staną się hitem w każdym domu!

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju.

Farsz: 

  • 500 g śledzi,
  • 600 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • ¼ szkl. bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania śledzi. Przełóż je do miski, po czym zalej wodąmocz w ten sposób przez ok. 2 godziny
  2. W międzyczasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki na farsz. Na początek obierzpodziel na mniejsze kawałki pieczarki. 
  3. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę.
  4. Na palniku ustaw patelnię. Kiedy już będzie dobrze nagrzana i natłuszczona, zacznij smażyć na niej cebulę
  5. Gdy warzywo nabierze złocistych rumieńców, dodaj na patelnię pieczarki i smaż do chwili, aż staną się miękkie.
  6. Teraz możesz też przygotować sobie ciasto na pierogi. Po prostu połącz wszystkie składniki i zagnieć je razem.
  7. Po dwóch godzinach zmiel w maszynce do mięsa zarówno śledzie, jak i mieszankę z patelni.
  8. Farsz rybny dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
  9. Nie zapomnij także dodać do mieszanki bułki tartej.
  10. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i farsz jest już gotowy.
  11. Wróć do pracy nad ciastem. Dokładnie je rozwałkuj na cienki placek, po czym wykrój małe kółka przy pomocy literaki. 
  12. Na każdy element nałóż część farszu, po czym zlep końcówki ciasta jak na pierogi.
  13. Tak przygotowane pierogi gotuj w gorącej i osolonej wodzie przez kilka minut. Smacznego!

Jak sam widzisz, aby przygotować ciekawe, oryginalne i przede wszystkim smaczne pierogi, można od czasu do czasu odrobinę zaszaleć. Gotowe pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także