Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Użyj nietypowego składnika, będą palce lizać
Lubisz pierogi i kulinarne wyzwania? Jeśli tak, dzisiejszy przepis na pewno ci się spodoba. Tak oryginalnego farszu do pierogów na pewno jeszcze nie robiłeś!
28.08.2023 09:50
Jeśli myślisz, że o robieniu pierogów wiesz już wszystko, za chwilę totalnie cię zaskoczę. Takiej kombinacji smakowej na pewno się nie spodziewasz. Dlatego jeśli lubisz oryginalne, kreatywne i ciekawe receptury ta perełka kulinarna z pewnością zostanie z tobą na dłużej.
Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, koniecznie napisz mi, jaką wersję pierogów przygotowujesz najczęściej w swoim domu. Są to pierogi z ziemniakami i serem? A może korzystasz z sezonu i serwujesz je na słodko z pysznymi owocami?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z nietypowym dodatkiem
Jeśli śledzisz moje posty od jakiegoś czasu, to doskonale wiesz, że nie lubię rutyny i nudy w kuchni. Dlatego co chwilę testuje jakieś nowinki. Czasami wydają się one czystą abstrakcją, ale im jest dziwniej i oryginalniej, tym bardziej chce przetestować nowe smaki.
I tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu. Kiedy przeczytałam, że można połączyć kultowe pierogi ze śledziem i pieczarkami, wiedziałam, że to coś dla mnie.
Co z tego wyszło? Naprawdę smaczny i ciekawy obiad. Moi bliscy byli zachwyceni i od razu zaznaczyli, że chcą, aby takie pierogi częściej pojawiały się w naszym domu.
Zobacz także
Jak zrobić pierogi ze śledziem i pieczarkami krok po kroku?
Zainteresowałam cię? Czas przejść do konkretów, dlatego usiądź wygodnie i zapoznaj się ze sprawdzoną recepturą. Gwarantuję, że pierogi z oryginalnym farszem staną się hitem w każdym domu!
Składniki:
- 500 g mąki,
- 280 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju.
Farsz:
- 500 g śledzi,
- 600 g pieczarek,
- 1 cebula,
- ¼ szkl. bułki tartej,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania śledzi. Przełóż je do miski, po czym zalej wodą i mocz w ten sposób przez ok. 2 godziny.
- W międzyczasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki na farsz. Na początek obierz i podziel na mniejsze kawałki pieczarki.
- Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę.
- Na palniku ustaw patelnię. Kiedy już będzie dobrze nagrzana i natłuszczona, zacznij smażyć na niej cebulę.
- Gdy warzywo nabierze złocistych rumieńców, dodaj na patelnię pieczarki i smaż do chwili, aż staną się miękkie.
- Teraz możesz też przygotować sobie ciasto na pierogi. Po prostu połącz wszystkie składniki i zagnieć je razem.
- Po dwóch godzinach zmiel w maszynce do mięsa zarówno śledzie, jak i mieszankę z patelni.
- Farsz rybny dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Nie zapomnij także dodać do mieszanki bułki tartej.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i farsz jest już gotowy.
- Wróć do pracy nad ciastem. Dokładnie je rozwałkuj na cienki placek, po czym wykrój małe kółka przy pomocy literaki.
- Na każdy element nałóż część farszu, po czym zlep końcówki ciasta jak na pierogi.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w gorącej i osolonej wodzie przez kilka minut. Smacznego!
Jak sam widzisz, aby przygotować ciekawe, oryginalne i przede wszystkim smaczne pierogi, można od czasu do czasu odrobinę zaszaleć. Gotowe pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!