Amerykanie uwielbiają ruskie pierogi. Ale wcale nie dodają do nich białego sera, inny składnik bardziej im pasuje

Pierogi ruskie w Ameryce? Już samo stwierdzenie brzmi niezwykle dziwnie. Okazuje się, że Amerykanie są wielkimi fanami dań mącznych, a pierogi z ziemniakami są tam niezwykle popularne. Jest jednak pewna różnica - oni nie używają twarogu. Wybierają całkiem inny ser.

Pierogi ruskie po amerykańskuPierogi ruskie po amerykańsku
Źródło zdjęć: © Wallpaper Flare
Paulina Hermann

Pierogi ruskie to nasze danie narodowe, którym wszędzie się chwalimy. Pochodzą z kresów wschodnich szybko rozprzestrzeniły się na cały kraj. Nikomu nie przyszło do głowy, że ta potrawa zdobywa rekordy popularności w Ameryce. Przygotowuje się je jednak nieco inaczej niż u nas. Różnica tkwi w składnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Pierogi ruskie w wersji amerykańskiej

Amerykanie nie dodają do dania twarogu, zamiast tego wybierają żółty cheddar. Ser ten ma wyrazisty smak, jest twardy i bogaty w pełnowartościowe białko, witaminę B12, selen, wapń oraz fosfor. Te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ser jest bardzo kaloryczny i tłusty. Nie powinno się z nim przesadzać.

Świetnie smakują także pierogi z goudą, mazdamerem i ementalerem. Ponoć są niezwykle pyszne i kremowe. Jeśli masz ochotę na przygotowanie pierogów ruskich po amerykańsku, mamy dla ciebie przepis. Od razu zauważysz różnicę.

Pierogi
Pierogi © Wikimedia Commons

Pierogi ruskie z cheddarem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • roztrzepane jajko,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • pół łyżeczki soli.


Farsz:

  • szklanka potłuczonych ziemniaków (w formie purée),
  • szklanka startego sera cheddar.

Sposób wykonania

  1. Mąkę, sól, śmietanę, jajko i masło wymieszaj ze sobą. Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym przestanie się kleić do rąk. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Ziemniaki wymieszaj z cheddarem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu.
  3. Schłodzone ciasto podziel na równe porcje. Każdą z nich cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka. Na każdą część nakładaj po łyżce farszu. Połącz ze sobą brzegi.
  4. Zagotuj w wodę w dużym garnku. Kiedy płyn zacznie się gotować, wrzucaj do niego pierogi. Wyławiaj je po dwóch minutach od wpłynięcia łyżką cedzakową.
  5. Danie smaż na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli (szalotki), aż się zarumienią.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki