Amerykanie uwielbiają ruskie pierogi. Ale wcale nie dodają do nich białego sera, inny składnik bardziej im pasuje
Pierogi ruskie w Ameryce? Już samo stwierdzenie brzmi niezwykle dziwnie. Okazuje się, że Amerykanie są wielkimi fanami dań mącznych, a pierogi z ziemniakami są tam niezwykle popularne. Jest jednak pewna różnica - oni nie używają twarogu. Wybierają całkiem inny ser.
23.08.2023 11:45
Pierogi ruskie to nasze danie narodowe, którym wszędzie się chwalimy. Pochodzą z kresów wschodnich szybko rozprzestrzeniły się na cały kraj. Nikomu nie przyszło do głowy, że ta potrawa zdobywa rekordy popularności w Ameryce. Przygotowuje się je jednak nieco inaczej niż u nas. Różnica tkwi w składnikach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi ruskie w wersji amerykańskiej
Amerykanie nie dodają do dania twarogu, zamiast tego wybierają żółty cheddar. Ser ten ma wyrazisty smak, jest twardy i bogaty w pełnowartościowe białko, witaminę B12, selen, wapń oraz fosfor. Te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ser jest bardzo kaloryczny i tłusty. Nie powinno się z nim przesadzać.
Świetnie smakują także pierogi z goudą, mazdamerem i ementalerem. Ponoć są niezwykle pyszne i kremowe. Jeśli masz ochotę na przygotowanie pierogów ruskich po amerykańsku, mamy dla ciebie przepis. Od razu zauważysz różnicę.
Pierogi ruskie z cheddarem - przepis
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- roztrzepane jajko,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki miękkiego masła,
- pół łyżeczki soli.
Farsz:
- szklanka potłuczonych ziemniaków (w formie purée),
- szklanka startego sera cheddar.
Sposób wykonania
- Mąkę, sól, śmietanę, jajko i masło wymieszaj ze sobą. Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym przestanie się kleić do rąk. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Ziemniaki wymieszaj z cheddarem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu.
- Schłodzone ciasto podziel na równe porcje. Każdą z nich cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka. Na każdą część nakładaj po łyżce farszu. Połącz ze sobą brzegi.
- Zagotuj w wodę w dużym garnku. Kiedy płyn zacznie się gotować, wrzucaj do niego pierogi. Wyławiaj je po dwóch minutach od wpłynięcia łyżką cedzakową.
- Danie smaż na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli (szalotki), aż się zarumienią.