Zamiast robić pierogi, zrób tradycyjne zaguby. Po prostu rozpływają się w ustach

Dziś podzielę się z tobą naprawdę wyjątkowym przepisem. Genialne danie z Podlasia może spokojnie konkurować z pierogami. A to chyba najlepsze wyróżnienie dla tego przysmaku!

Starsza kobieta wałkuje ciasto pierogoweStarsza kobieta wałkuje ciasto pierogowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrei Shupilo
Marzena Pęcak

Wiem, w pierwszej chwili pewnie pomyślałeś, że z pierogami żadne danie nie może konkurować. Daj mi jednak minutkę, a sam przekonasz się, że warto przetestować nowy przepis we własnej kuchni. Nikt przecież nie każe ci rezygnować z tradycyjnych pierogów. Możesz jednak trochę urozmaicić serwowane dania i postawić na genialną kombinację smaków prosto ze wschodnich granic naszego kraju. 

Gwarantuję, że wystarczy jeden kęs, aby niecodzienne danie na stałe zagościło w twoim menu. Skąd to wiem? Dokładnie tak było w moim przypadku. Naprawdę polecam z całego serca!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Czym w ogóle są zaguby?

Zaguby, bo to o nich dziś mowa, to danie regionalne wywodzące się z Podlasia. Ten lokalny rarytas przygotowuje się na bazie startych na tarce ziemniaków, podsmażonego boczku oraz ciasta typowego na pierogi. Jak sam więc widzisz, pierwsze nawiązanie do kultowych pierogów, już jest.

Do przepisu na zaguby trzeba rozwałkować ciasto
Do przepisu na zaguby trzeba rozwałkować ciasto © Adobe Stock | nestonik

Przysmak ten można podawać zarówno na świeżo, tuż po wyjęciu z wody, jak i w smażonej wersji. Zaguby można podawać solo lub z ulubioną omastą. To kolejna zaleta tego dania, bo szybko się nie przeje dzięki różnym formom podania.

Na koniec warto wspomnieć, że danie to nie należy do drogich. Tak naprawdę potrzebne są tu ziemniaki, boczek i składniki na ciasto pierogowe. A, że w drugim przypadku potrzebne są produkty, których i tak używasz na co dzień w kuchni, dodatkowe zakupy ci nie grożą.

Jak zrobić zaguby krok po kroku?

Skoro wiesz już czym są zaguby, czas przejść do szczegółowej instrukcji. Poznaj przepis na pyszne danie.

SKŁADNIKI

Farsz:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 600 g boczku,
  • 2 cebule,
  • przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie majeranek.

Ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 500 ml ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie zetrzyj je na tarce. 
  2. W drobną kostkę pokrój boczek oraz cebule
  3. Następnie podsmaż boczek i cebule na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
  4. Kiedy już nabiorą rumieńców, dodaj wcześniej starte ziemniaki
  5. Mieszankę smaż dosłownie przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odstaw ją na bok.
  6. Teraz zajmij się przygotowaniem ciasta pierogowego. W tym celu połącz: mąkę, ciepłą wodą, sodę i olej. 
  7. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, rozwałkuj je na cienki placek.
  8. Na powierzchni ciasta rozprowadź wcześniej przygotowany farsz. Po czym zwiń w ciasny rulon.
  9. Tak przygotowane ciasto podziel na mniejsze plastry, które następnie należy gotować we wrzącej i osolonej wodzie.
  10. Gotowe zaguby podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Jak sam widzisz, tradycyjne zaguby mają dużo wspólnego z kultowymi pierogami. A, że każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje jakiejś odmiany, myślę, że ten przepis spisze się w tej roli idealnie. Zgadzasz się ze mną?

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥