WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Magda Gessler robi ciasto na pierogi z trzech składników. Zawsze wychodzi miękkie i elastyczne

Sekretem idealnych pierogów jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być miękkie, delikatne i niezbyt grube, aby nie zdominowało smaku farszu. Z przepisem Magdy Gessler za każdym razem wyjdzie perfekcyjne.

Ciasto na pierogi- PysznościCiasto na pierogi- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram.com
Ewa Malinowska

Pierogi to absolutny klasyk polskiej kuchni, którym zajadamy się przez cały rok. Na co dzień chętnie wybieramy mięsny farsz lub sięgamy po pierogi ruskie, latem królują przede wszystkim jagody, a zimą zacieramy ręce na myśl o świątecznych pierogach z kapustą i grzybami.

O ile samo nadzienie to już kwestia preferencji, pory roku czy też okazji, o tyle przepis na ciasto powinien być uniwersalny i sprawdzać się w każdych okolicznościach. Niektórzy dodają olej, inni wbijają jajko, a i znajdą się też przepisy na ciasto z dodatkiem mleka. Można się zagubić w gąszczu różnych receptur jednak dziś mam dla ciebie przepis, z którego korzysta sama Magda Gessler. Potrzebujesz zaledwie trzech składników.

Czy do ciasta na pierogi dodaje się jajko?

Chociaż w przepisie Magdy Gessler nie ma jajka, to znajdą się osoby, które dodają je do ciasta. Jego zadaniem jest wzbogacenie smaku, jednak może przysporzyć nieco problemów. Dodanie jajka do ciasta może sprawić, że stanie się ono twarde i trudne do rozwałkowania. Jeśli lubisz pierogi, w których ciasto jest delikatne, miękkie i nie dominuje smaku farszu, to omiń ten dodatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewam wraz z solą na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Wlewam połowę ciepłej wody i energicznie zagniatam ciasto.
  2. Stopniowo wlewam pozostałą wodę, cały czas zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
  3. Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. Dzięki temu zwiąże się gluten i pierogi będą miękkie.
  4. Po tym czasie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i cienko rozwałkowuję. Przy pomocy szklanki wycinam kółka i nadziewam pierogi farszem.
  5. Gotuję partiami we wrzącej wodzie.

Przepis Magdy Gessler to receptura, którą w szczególności powinni zapisać początkujący kucharze. Odpowiednie proporcje sprawią, że ciasto na pierogi za każdym razem wyjdzie idealne.

Ciasto na pierogi- Pyszności
Ciasto na pierogi- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯