Magda Gessler robi ciasto na pierogi z trzech składników. Zawsze wychodzi miękkie i elastyczne

Sekretem idealnych pierogów jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być miękkie, delikatne i niezbyt grube, aby nie zdominowało smaku farszu. Z przepisem Magdy Gessler za każdym razem wyjdzie perfekcyjne.

Ciasto na pierogi- PysznościCiasto na pierogi- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram.com
Ewa Malinowska

Pierogi to absolutny klasyk polskiej kuchni, którym zajadamy się przez cały rok. Na co dzień chętnie wybieramy mięsny farsz lub sięgamy po pierogi ruskie, latem królują przede wszystkim jagody, a zimą zacieramy ręce na myśl o świątecznych pierogach z kapustą i grzybami.

O ile samo nadzienie to już kwestia preferencji, pory roku czy też okazji, o tyle przepis na ciasto powinien być uniwersalny i sprawdzać się w każdych okolicznościach. Niektórzy dodają olej, inni wbijają jajko, a i znajdą się też przepisy na ciasto z dodatkiem mleka. Można się zagubić w gąszczu różnych receptur jednak dziś mam dla ciebie przepis, z którego korzysta sama Magda Gessler. Potrzebujesz zaledwie trzech składników.

Czy do ciasta na pierogi dodaje się jajko?

Chociaż w przepisie Magdy Gessler nie ma jajka, to znajdą się osoby, które dodają je do ciasta. Jego zadaniem jest wzbogacenie smaku, jednak może przysporzyć nieco problemów. Dodanie jajka do ciasta może sprawić, że stanie się ono twarde i trudne do rozwałkowania. Jeśli lubisz pierogi, w których ciasto jest delikatne, miękkie i nie dominuje smaku farszu, to omiń ten dodatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewam wraz z solą na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Wlewam połowę ciepłej wody i energicznie zagniatam ciasto.
  2. Stopniowo wlewam pozostałą wodę, cały czas zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
  3. Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. Dzięki temu zwiąże się gluten i pierogi będą miękkie.
  4. Po tym czasie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i cienko rozwałkowuję. Przy pomocy szklanki wycinam kółka i nadziewam pierogi farszem.
  5. Gotuję partiami we wrzącej wodzie.

Przepis Magdy Gessler to receptura, którą w szczególności powinni zapisać początkujący kucharze. Odpowiednie proporcje sprawią, że ciasto na pierogi za każdym razem wyjdzie idealne.

Ciasto na pierogi- Pyszności
Ciasto na pierogi- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają