Magda Gessler robi ciasto na pierogi z trzech składników. Zawsze wychodzi miękkie i elastyczne

Sekretem idealnych pierogów jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być miękkie, delikatne i niezbyt grube, aby nie zdominowało smaku farszu. Z przepisem Magdy Gessler za każdym razem wyjdzie perfekcyjne.

Ciasto na pierogi- PysznościCiasto na pierogi- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram.com
Ewa Malinowska

Pierogi to absolutny klasyk polskiej kuchni, którym zajadamy się przez cały rok. Na co dzień chętnie wybieramy mięsny farsz lub sięgamy po pierogi ruskie, latem królują przede wszystkim jagody, a zimą zacieramy ręce na myśl o świątecznych pierogach z kapustą i grzybami.

O ile samo nadzienie to już kwestia preferencji, pory roku czy też okazji, o tyle przepis na ciasto powinien być uniwersalny i sprawdzać się w każdych okolicznościach. Niektórzy dodają olej, inni wbijają jajko, a i znajdą się też przepisy na ciasto z dodatkiem mleka. Można się zagubić w gąszczu różnych receptur jednak dziś mam dla ciebie przepis, z którego korzysta sama Magda Gessler. Potrzebujesz zaledwie trzech składników.

Czy do ciasta na pierogi dodaje się jajko?

Chociaż w przepisie Magdy Gessler nie ma jajka, to znajdą się osoby, które dodają je do ciasta. Jego zadaniem jest wzbogacenie smaku, jednak może przysporzyć nieco problemów. Dodanie jajka do ciasta może sprawić, że stanie się ono twarde i trudne do rozwałkowania. Jeśli lubisz pierogi, w których ciasto jest delikatne, miękkie i nie dominuje smaku farszu, to omiń ten dodatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewam wraz z solą na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Wlewam połowę ciepłej wody i energicznie zagniatam ciasto.
  2. Stopniowo wlewam pozostałą wodę, cały czas zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
  3. Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. Dzięki temu zwiąże się gluten i pierogi będą miękkie.
  4. Po tym czasie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i cienko rozwałkowuję. Przy pomocy szklanki wycinam kółka i nadziewam pierogi farszem.
  5. Gotuję partiami we wrzącej wodzie.

Przepis Magdy Gessler to receptura, którą w szczególności powinni zapisać początkujący kucharze. Odpowiednie proporcje sprawią, że ciasto na pierogi za każdym razem wyjdzie idealne.

Ciasto na pierogi- Pyszności
Ciasto na pierogi- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce