Babcia gotowała taki obiad przez całe lato. Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym
Pulpeciki w pysznym sosie koperkowym to mój smak dzieciństwa. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a znikają z talerzy jeden po drugim.
28.08.2023 | aktual.: 28.08.2023 07:33
Pulpeciki w śmietankowym sosie z dodatkiem świeżego koperku to danie, które doskonale znają Polacy. Często gości w naszych domach, serwuje się je na stołówkach szkolnych oraz podczas wizyt u babci.
Chociaż jest to danie całoroczne, to latem, gdy koper ma w sobie najwięcej aromatu, smakuje po prostu najlepiej. Pulpety w sosie przygotowuje się w mgnieniu oka, a znikają jeszcze szybciej. Stare, dobre klopsiki kochają dzieci, uwielbiają dorośli, a przygotuje je niemal każdy - przepis jest niemal banalnie prosty. Często robię go z podwójnej porcji, gotując tym samym obiad na dwa dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 250 g śmietany kwaśnej 18 proc.,
- 750 ml bulionu,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- pęczek świeżego kopru,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno kroję i podsmażam na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła.
- Do miski przekładam mielone mięso i dodaję bułkę tartą oraz podsmażoną cebulkę. Wbijam jajko, doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Dokładnie mieszam masę, aby składniki dobrze się połączyły. W dłoniach formuję kulki.
- W garnku zagotowuję bulion i wrzucam do niego przygotowane pulpety. Gotuję je przez 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka i nie posklejały się ze sobą. Po tym czasie wyciągam je z bulionu przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Do miseczki odlewam chochlę bulionu i łączę ją ze śmietaną oraz mąką tak, aby nie było grudek. Przygotowaną mieszankę wlewam do pozostałej części bulionu i mieszam.
- Dorzucam posiekany koperek i gotuję przez kilka minut.
- Gotowe pulpety polewam przygotowanym sosem koperkowym i podaję z ulubionymi dodatkami.
Z czym podawać pulpety?
Gotowe pulpety w sosie koperkowym serwuję najczęściej w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Sprawdzi się również ryż lub kasza. Nie zapomnij również o warzywnym dodatku: gotowanej marchewce z groszkiem lub ulubionej, świeżej surówce. Sosu jest tyle, że z pewnością wystarczy dla każdego. Ten przepis przypomni ci beztroskie, letnie dni i obiady u babci. Smacznego!