PrzepisDania mięsneBabcia gotowała taki obiad przez całe lato. Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym

Babcia gotowała taki obiad przez całe lato. Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym- Ptszności
Pulpety w sosie koperkowym- Ptszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.08.2023 07:19, aktual.: 28.08.2023 07:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pulpeciki w pysznym sosie koperkowym to mój smak dzieciństwa. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a znikają z talerzy jeden po drugim.

Pulpeciki w śmietankowym sosie z dodatkiem świeżego koperku to danie, które doskonale znają Polacy. Często gości w naszych domach, serwuje się je na stołówkach szkolnych oraz podczas wizyt u babci.

Chociaż jest to danie całoroczne, to latem, gdy koper ma w sobie najwięcej aromatu, smakuje po prostu najlepiej. Pulpety w sosie przygotowuje się w mgnieniu oka, a znikają jeszcze szybciej. Stare, dobre klopsiki kochają dzieci, uwielbiają dorośli, a przygotuje je niemal każdy - przepis jest niemal banalnie prosty. Często robię go z podwójnej porcji, gotując tym samym obiad na dwa dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 250 g śmietany kwaśnej 18 proc.,
  • 750 ml bulionu,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek świeżego kopru,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno kroję i podsmażam na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła.
  2. Do miski przekładam mielone mięso i dodaję bułkę tartą oraz podsmażoną cebulkę. Wbijam jajko, doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  3. Dokładnie mieszam masę, aby składniki dobrze się połączyły. W dłoniach formuję kulki.
  4. W garnku zagotowuję bulion i wrzucam do niego przygotowane pulpety. Gotuję je przez 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka i nie posklejały się ze sobą. Po tym czasie wyciągam je z bulionu przy pomocy łyżki cedzakowej.
  5. Do miseczki odlewam chochlę bulionu i łączę ją ze śmietaną oraz mąką tak, aby nie było grudek. Przygotowaną mieszankę wlewam do pozostałej części bulionu i mieszam.
  6. Dorzucam posiekany koperek i gotuję przez kilka minut.
  7. Gotowe pulpety polewam przygotowanym sosem koperkowym i podaję z ulubionymi dodatkami.

Z czym podawać pulpety?

Gotowe pulpety w sosie koperkowym serwuję najczęściej w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Sprawdzi się również ryż lub kasza. Nie zapomnij również o warzywnym dodatku: gotowanej marchewce z groszkiem lub ulubionej, świeżej surówce. Sosu jest tyle, że z pewnością wystarczy dla każdego. Ten przepis przypomni ci beztroskie, letnie dni i obiady u babci. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także