Babcia gotowała taki obiad przez całe lato. Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym

Pulpeciki w pysznym sosie koperkowym to mój smak dzieciństwa. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a znikają z talerzy jeden po drugim.

Pulpety w sosie koperkowym- PtsznościPulpety w sosie koperkowym- Ptszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pulpeciki w śmietankowym sosie z dodatkiem świeżego koperku to danie, które doskonale znają Polacy. Często gości w naszych domach, serwuje się je na stołówkach szkolnych oraz podczas wizyt u babci.

Chociaż jest to danie całoroczne, to latem, gdy koper ma w sobie najwięcej aromatu, smakuje po prostu najlepiej. Pulpety w sosie przygotowuje się w mgnieniu oka, a znikają jeszcze szybciej. Stare, dobre klopsiki kochają dzieci, uwielbiają dorośli, a przygotuje je niemal każdy - przepis jest niemal banalnie prosty. Często robię go z podwójnej porcji, gotując tym samym obiad na dwa dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny pyszny kurczak karmelizowany. Oszalejesz na jego punkcie

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 250 g śmietany kwaśnej 18 proc.,
  • 750 ml bulionu,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek świeżego kopru,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno kroję i podsmażam na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła.
  2. Do miski przekładam mielone mięso i dodaję bułkę tartą oraz podsmażoną cebulkę. Wbijam jajko, doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  3. Dokładnie mieszam masę, aby składniki dobrze się połączyły. W dłoniach formuję kulki.
  4. W garnku zagotowuję bulion i wrzucam do niego przygotowane pulpety. Gotuję je przez 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka i nie posklejały się ze sobą. Po tym czasie wyciągam je z bulionu przy pomocy łyżki cedzakowej.
  5. Do miseczki odlewam chochlę bulionu i łączę ją ze śmietaną oraz mąką tak, aby nie było grudek. Przygotowaną mieszankę wlewam do pozostałej części bulionu i mieszam.
  6. Dorzucam posiekany koperek i gotuję przez kilka minut.
  7. Gotowe pulpety polewam przygotowanym sosem koperkowym i podaję z ulubionymi dodatkami.

Z czym podawać pulpety?

Gotowe pulpety w sosie koperkowym serwuję najczęściej w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Sprawdzi się również ryż lub kasza. Nie zapomnij również o warzywnym dodatku: gotowanej marchewce z groszkiem lub ulubionej, świeżej surówce. Sosu jest tyle, że z pewnością wystarczy dla każdego. Ten przepis przypomni ci beztroskie, letnie dni i obiady u babci. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi