Rosół po krakowsku. Jeden składnik sprawi, że zrobisz raz i nie wrócisz do tradycyjnego

Nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez miski gorącego rosołu? Nie tylko ty. Jeśli chcesz wznieść smak bulionu na wyższy poziom, przygotuj rosół po krakowsku. Nie pożałujesz.

Wypróbuj przepis na rosół po krakowsku.Wypróbuj przepis na rosół po krakowsku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tłusty, żółciutki, pełen smaku. Nieodłączna część niedzielnego obiadu. Często nazywany naszym "dobrem narodowym". Tak, chodzi o rosół. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz go na mięsie drobiowym, wołowym czy na samych warzywach, koniecznie wypróbuj przepis na rosół po krakowsku. Dodatek jednego składnika całkowicie zmienia smak dania.

Jak przygotować idealny rosół?

Rosół to zupa, która robi się sama. Do dużego garnka wystarczy wrzucić porcję rosołową z kurczaka, pokrojoną i obraną włoszczyznę, ziele angielskie i sól, a to wszystko zalewa się wodą i gotuje na wolnym ogniu przez przynajmniej godzinę. Tak przygotowany rosół jest bardzo delikatny. Dzieci z pewnością go polubią.

Nie przepadasz za tak delikatnym rosołem? Mamy na to sposób. Na godzinę przed planowanym gotowaniem, rozgrzej piekarnik do 200 stp. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Włoszczyznę obierz, a mięso dokładnie umyj. Połóż je na blaszce i chluśnij je olejem. Blaszkę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Po godzinie wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Dorzuć też 200 gramów surowej wołowiny i kilka gałązek lubczyku. Całość, zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny. W ten sposób przygotujesz esencjonalny bulion o bardzo głębokim smaku i aromacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Przepis na rosół po krakowsku — lepszego nie jadałaś

Składniki:

  • 1 średni kurczak,
  • 200 g wołowiny (np. pręgi),
  • 4 ziemniaki,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso, liście laurowe i ziele angielskie wrzuć do garnka. Zalej je 3 litrami wody. Zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Gotuj je tak przez godzinę.
  2. W międzyczasie obierz włoszczyznę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem z każdej strony.
  3. Po godzinie, do mięsnego wywaru dorzuć warzywa, sól i pieprz. Całość gotuj na wolnym ogniu przez dwie godzinę.
  4. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gotuj je aż do miękkości. Ugotowane, przełóż do misek i zalej gotowym bulionem.
  5. Podawaj z lubczykiem lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia