Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło

Te ciastka z czekoladą i masłem orzechowym to słodka pokusa, której naprawdę trudno się oprzeć. Kilka prostych składników i chwila w kuchni wystarczą, by powstał deser o intensywnym, czekoladowo-orzechowym smaku, który kusi już samym zapachem i nie daje o sobie zapomnieć.
To zdrowe ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowymTo zdrowe ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lestio.imaging

Czekolada wnosi intensywność smaku, aromat i całą gamę cennych składników, od magnezu, przez żelazo, po flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie i wspierają układ krążenia. Masło orzechowe z kolei dostarcza zdrowe tłuszcze nienasycone, białko i błonnik, dzięki czemu te ciastka są sycącą, wartościową przekąską, a nie tylko małowartościowymi kaloriami.

W tym przepisie naturalna słodycz pochodzi z odrobiny syropu z agawy i daktyli, które dodają przyjemną karmelową nutę i powodują, że smak jest pełniejszy, ale bez nadmiaru rafinowanego cukru. Całość można dodatkowo wzbogacić szczyptą cynamonu lub wanilii, aby ciastka były jeszcze bardziej aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Przepis na ciastka z czekolady i masła orzechowego

Ciastka z czekoladą i masłem orzechowym to słodka przekąska, której trudno się oprzeć. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni, by przygotować deser o intensywnym smaku i pięknym aromacie.

Składniki (około 5-10 sztuk):

  • 1 łyżka masła orzechowego (30 g),
  • 1 łyżka syropu z agawy (15 g),
  • 1 daktyl (5 g),
  • 1 łyżka mąki ryżowej (15 g),
  • 3 kostki czekolady gorzkiej min. 65 proc. (15 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

ciastka z czekolady i masla orzechowego 2
Namocz daktyla

Krok 1. Daktyla umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Dostosuj ilość wody, tak aby cały daktyl był przykryty. Zostaw go na kilka minut, a następnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody na sitku. 

ciastka z czekolady i masla orzechowego
Wymieszaj masło orzechowe z syropem

Krok 2. Do miseczki włóż masło orzechowe i syrop. Wymieszaj.

ciastka z czekolady i masla orzechowego 3
Dodaj do miseczki pokrojoną czekoladę i daktyla

Krok 3. Daktyla oraz czekoladę drobno pokrój i dodaj do miseczki. Dokładnie wymieszaj. 

ciastka z czekolady i masla orzechowego 4
Następnie dodaj mąkę i sól oraz wyrób ciasto

Krok 4. Następnie dodaj mąkę ryżową i szczyptę soli. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Następnie wyrób ciasto dłońmi.

ciastka z czekolady i masla orzechowego 6
Uformuj ciasteczka, przełóż je na blachę i włóż do piekarnika

Krok 5. Zwilżonymi dłońmi formuj małe ciasteczka i układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut, w zależności od wielkości i preferowanego stopnia wypieczenia. Co jakiś czas sprawdzaj, czy zbyt mocno się nie przypiekają. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia bez ściągania ciastek z blachy.

ciastka z czekolady i masla orzechowego 9
Wyciągnij gotowe ciastka

Krok 6. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym