Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło

Te ciastka z czekoladą i masłem orzechowym to słodka pokusa, której naprawdę trudno się oprzeć. Kilka prostych składników i chwila w kuchni wystarczą, by powstał deser o intensywnym, czekoladowo-orzechowym smaku, który kusi już samym zapachem i nie daje o sobie zapomnieć.
To zdrowe ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowymTo zdrowe ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lestio.imaging

Czekolada wnosi intensywność smaku, aromat i całą gamę cennych składników, od magnezu, przez żelazo, po flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie i wspierają układ krążenia. Masło orzechowe z kolei dostarcza zdrowe tłuszcze nienasycone, białko i błonnik, dzięki czemu te ciastka są sycącą, wartościową przekąską, a nie tylko małowartościowymi kaloriami.

W tym przepisie naturalna słodycz pochodzi z odrobiny syropu z agawy i daktyli, które dodają przyjemną karmelową nutę i powodują, że smak jest pełniejszy, ale bez nadmiaru rafinowanego cukru. Całość można dodatkowo wzbogacić szczyptą cynamonu lub wanilii, aby ciastka były jeszcze bardziej aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Przepis na ciastka z czekolady i masła orzechowego

Ciastka z czekoladą i masłem orzechowym to słodka przekąska, której trudno się oprzeć. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni, by przygotować deser o intensywnym smaku i pięknym aromacie.

Składniki (około 5-10 sztuk):

  • 1 łyżka masła orzechowego (30 g),
  • 1 łyżka syropu z agawy (15 g),
  • 1 daktyl (5 g),
  • 1 łyżka mąki ryżowej (15 g),
  • 3 kostki czekolady gorzkiej min. 65 proc. (15 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

ciastka z czekolady i masla orzechowego 2
Namocz daktyla

Krok 1. Daktyla umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Dostosuj ilość wody, tak aby cały daktyl był przykryty. Zostaw go na kilka minut, a następnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody na sitku. 

ciastka z czekolady i masla orzechowego
Wymieszaj masło orzechowe z syropem

Krok 2. Do miseczki włóż masło orzechowe i syrop. Wymieszaj.

ciastka z czekolady i masla orzechowego 3
Dodaj do miseczki pokrojoną czekoladę i daktyla

Krok 3. Daktyla oraz czekoladę drobno pokrój i dodaj do miseczki. Dokładnie wymieszaj. 

ciastka z czekolady i masla orzechowego 4
Następnie dodaj mąkę i sól oraz wyrób ciasto

Krok 4. Następnie dodaj mąkę ryżową i szczyptę soli. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Następnie wyrób ciasto dłońmi.

ciastka z czekolady i masla orzechowego 6
Uformuj ciasteczka, przełóż je na blachę i włóż do piekarnika

Krok 5. Zwilżonymi dłońmi formuj małe ciasteczka i układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut, w zależności od wielkości i preferowanego stopnia wypieczenia. Co jakiś czas sprawdzaj, czy zbyt mocno się nie przypiekają. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia bez ściągania ciastek z blachy.

ciastka z czekolady i masla orzechowego 9
Wyciągnij gotowe ciastka

Krok 6. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯