Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Czekolada wnosi intensywność smaku, aromat i całą gamę cennych składników, od magnezu, przez żelazo, po flawonoidy, które działają antyoksydacyjnie i wspierają układ krążenia. Masło orzechowe z kolei dostarcza zdrowe tłuszcze nienasycone, białko i błonnik, dzięki czemu te ciastka są sycącą, wartościową przekąską, a nie tylko małowartościowymi kaloriami.
W tym przepisie naturalna słodycz pochodzi z odrobiny syropu z agawy i daktyli, które dodają przyjemną karmelową nutę i powodują, że smak jest pełniejszy, ale bez nadmiaru rafinowanego cukru. Całość można dodatkowo wzbogacić szczyptą cynamonu lub wanilii, aby ciastka były jeszcze bardziej aromatyczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto miodowe lata
Przepis na ciastka z czekolady i masła orzechowego
Ciastka z czekoladą i masłem orzechowym to słodka przekąska, której trudno się oprzeć. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni, by przygotować deser o intensywnym smaku i pięknym aromacie.
Składniki (około 5-10 sztuk):
- 1 łyżka masła orzechowego (30 g),
- 1 łyżka syropu z agawy (15 g),
- 1 daktyl (5 g),
- 1 łyżka mąki ryżowej (15 g),
- 3 kostki czekolady gorzkiej min. 65 proc. (15 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Daktyla umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Dostosuj ilość wody, tak aby cały daktyl był przykryty. Zostaw go na kilka minut, a następnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody na sitku.
Krok 2. Do miseczki włóż masło orzechowe i syrop. Wymieszaj.
Krok 3. Daktyla oraz czekoladę drobno pokrój i dodaj do miseczki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Następnie dodaj mąkę ryżową i szczyptę soli. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Następnie wyrób ciasto dłońmi.
Krok 5. Zwilżonymi dłońmi formuj małe ciasteczka i układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut, w zależności od wielkości i preferowanego stopnia wypieczenia. Co jakiś czas sprawdzaj, czy zbyt mocno się nie przypiekają. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia bez ściągania ciastek z blachy.
Krok 6. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.