W Bułgarii się zajadają. Smakują lepiej niż nudne ciasteczka

Chociaż klasyczne ciasteczka na pewno są smaczne, warto postawić czasem na pyszną odmianę. Bułgarski przepis oczaruje wszystkich miłośników chrupania.

Bułgarskie ciasteczkaBułgarskie ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kurabiiki to tradycyjne, kruche ciasteczka, które stanowią ważny element bułgarskiej kuchni, szczególnie podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Ich nazwa, wywodząca się z języka tureckiego, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "kruche ciasteczka", co idealnie oddaje ich charakter. Ten przysmak można spotkać w wielu krajach bałkańskich, a także na Bliskim Wschodzie.

To, co wyróżnia kurabiiki spośród innych ciasteczek, to ich wyjątkowa grubość i konsystencja. Choć na pierwszy rzut oka wyglądają na małe bułeczki, w rzeczywistości są celowo formowane na większe i grubsze niż tradycyjne ciastka. Dzięki temu podczas pieczenia ich wnętrze pozostaje miękkie i delikatne, podczas gdy na zewnątrz tworzy się maślana, złocista skorupka. Często po upieczeniu zanurza się je w syropie, a następnie obtacza w cukrze pudrze. Wtedy stają się jeszcze słodsze i wilgotne, a jednocześnie zachowują swoją kruchą, maślaną naturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Przepis na kurabiiki

W moim domu śmiejemy się, że to ciasteczkowe bułeczki. Są tak smaczne, że szybko na talerzu zostają po nich jedynie okruszki, a i one też zawsze znajdą swego amatora. Wystarczy kilka prostych i dostępnych składników, chwila pieczenia i gotowe.

W przeciwieństwie do wielu ciasteczek kurabiiki nie są przesadnie słodkie. Duża ilość masła nadaje im maślany i rozpływający się w ustach charakter, a dodatek żółtka sprawia, że są wyjątkowo kruche. Można je jeść same, ale idealnie pasują do popołudniowej herbaty lub kawy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka masła, w temperaturze pokojowej,
  • 1/4 szklanki mleka lub jogurtu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę.
  2. W osobnej misce roztrzep żółtko z ekstraktem waniliowym i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj je do masy z masłem i cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę na przemian z mlekiem lub jogurtem, mieszając całość, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  4. Odstaw ciasto w misce na 15 minut, aby odpoczęło.
  5. Po tym czasie formuj z ciasta małe kuleczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz, aż się zarumienią.

Często gotowe ciastka posypuje się je cukrem pudrem lub zanurza w polewie czekoladowej albo cukrowym syropie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀