W Bułgarii się zajadają. Smakują lepiej niż nudne ciasteczka

Chociaż klasyczne ciasteczka na pewno są smaczne, warto postawić czasem na pyszną odmianę. Bułgarski przepis oczaruje wszystkich miłośników chrupania.

Bułgarskie ciasteczkaBułgarskie ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kurabiiki to tradycyjne, kruche ciasteczka, które stanowią ważny element bułgarskiej kuchni, szczególnie podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Ich nazwa, wywodząca się z języka tureckiego, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "kruche ciasteczka", co idealnie oddaje ich charakter. Ten przysmak można spotkać w wielu krajach bałkańskich, a także na Bliskim Wschodzie.

To, co wyróżnia kurabiiki spośród innych ciasteczek, to ich wyjątkowa grubość i konsystencja. Choć na pierwszy rzut oka wyglądają na małe bułeczki, w rzeczywistości są celowo formowane na większe i grubsze niż tradycyjne ciastka. Dzięki temu podczas pieczenia ich wnętrze pozostaje miękkie i delikatne, podczas gdy na zewnątrz tworzy się maślana, złocista skorupka. Często po upieczeniu zanurza się je w syropie, a następnie obtacza w cukrze pudrze. Wtedy stają się jeszcze słodsze i wilgotne, a jednocześnie zachowują swoją kruchą, maślaną naturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Przepis na kurabiiki

W moim domu śmiejemy się, że to ciasteczkowe bułeczki. Są tak smaczne, że szybko na talerzu zostają po nich jedynie okruszki, a i one też zawsze znajdą swego amatora. Wystarczy kilka prostych i dostępnych składników, chwila pieczenia i gotowe.

W przeciwieństwie do wielu ciasteczek kurabiiki nie są przesadnie słodkie. Duża ilość masła nadaje im maślany i rozpływający się w ustach charakter, a dodatek żółtka sprawia, że są wyjątkowo kruche. Można je jeść same, ale idealnie pasują do popołudniowej herbaty lub kawy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka masła, w temperaturze pokojowej,
  • 1/4 szklanki mleka lub jogurtu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę.
  2. W osobnej misce roztrzep żółtko z ekstraktem waniliowym i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj je do masy z masłem i cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę na przemian z mlekiem lub jogurtem, mieszając całość, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  4. Odstaw ciasto w misce na 15 minut, aby odpoczęło.
  5. Po tym czasie formuj z ciasta małe kuleczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz, aż się zarumienią.

Często gotowe ciastka posypuje się je cukrem pudrem lub zanurza w polewie czekoladowej albo cukrowym syropie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku