Dodaj szczyptę do herbaty. Poprawi trawienie i pomoże obniżyć cukier

Gdy za oknem robi się szaro i chłodno, a deszcz bębni o parapet, nic nie poprawia nastroju tak skutecznie, jak kubek gorącego, aromatycznego napoju. Wraz z początkiem chłodnych dni w ruch idą kubki z herbatą. Warto dorzucić do nich szczyptę aromatycznej przyprawy.

Herbata z dodatkiem cynamonuHerbata z dodatkiem cynamonu
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Herbata to doskonały sposób na rozgrzanie się i poprawę nastroju, szczególnie w chłodniejsze dni. Jeśli jeszcze dorzucimy do niej szczyptę cynamonu lub zaparzymy wraz z całą laską, zamieniamy zwykły napar w ucztę dla naszego ciała. Ta niepozorna przyprawa, o słodko-korzennym zapachu, to znacznie więcej niż tylko dodatek. To prosty sposób, aby nie tylko podkręcić smak, ale również dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Właściwości cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Jest jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak polifenole. Związki te pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie cynamonu może wspierać profilaktykę wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

cynamon
cynamon © Adobe Stock | Qin Ningzhen

Jedną z najczęściej badanych właściwości cynamonu jest jego pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy. Zawarte w nim substancje zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, hormon odpowiedzialny za transport cukru z krwi do tkanek. Dzięki temu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Cynamon ma również właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu stanie się naturalnym sprzymierzeńcem walki z przeziębieniem, łagodząc ból gardła i wspomagając układ odpornościowy. Może pomóc w łagodzeniu niestrawności, wzdęć oraz skurczów, a także stymulować produkcję enzymów trawiennych.

Herbata z cynamonem

Przygotowanie aromatycznej herbaty z cynamonem jest bardzo proste. Można użyć zarówno sproszkowanego cynamonu, jak i laski cynamonu, która uwalnia aromat wolniej i delikatniej.

Torebka herbaty - Pyszności
Torebka herbaty - Pyszności © Canva | Greentellect_Studio

Wystarczy wrzucić laskę cynamonu do kubka lub dzbanka z herbatą i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach herbata nabierze głębokiego, korzennego smaku i zapachu. Do gotowej herbaty można dodać szczyptę sproszkowanego cynamonu i dobrze wymieszać. To szybsza metoda, dająca intensywniejszy smak.

Dla wzbogacenia napoju, możesz dodać także plasterek cytryny, miód, imbir, czy goździki. Taki napar nie tylko rozgrzewa, ale także stanowi prawdziwą bombę witaminową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć