Jak przechowywać miód? Ten sposób jest najgorszy

Miód to zdecydowanie jeden z najciekawszych naturalnych produktów na świecie. Ma niesamowite właściwości, które jednak są dość wrażliwe na różnego rodzaju bodźce. Jak przechowywać miód, żeby ich nie stracić? Na pewno nie w ten sposób. 

ObrazekMiody w domowej spiżarce - Pyszności - fot. Adobe Stock

Już starożytni Egipcjanie uwielbiali miód. Swojego czasu dość dużo mówiło się o odnajdywaniu tego słodkiego produktu w grobowcach faraonów. Dziś wiemy, że nie jest to najstarszy przykład spożywania wytworu pszczół. Pradawny dzban z miodem znaleziono między innymi na terenie dzisiejszej Gruzji. Według portalu eurasianet.org, naukowcy określili datę jego wytworzenia na 5500 lat wstecz.

Czytając o takich przypadkach, można nabrać wrażenia, że miód jest po prostu niezniszczalny. Coś w tym jest - jednak jeśli zależy nam nie tylko na smaku samym w sobie, ale również na cudownych właściwościach miodu, należy go przechowywać w odpowiednich warunkach.

Obrazek
Miód - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego warto prawidłowo przechowywać miód?

Można śmiało powiedzieć, że zadbanie o odpowiednie warunki leżakowania miodu, to gra warta świeczki. Utrata właściwości kosztowałaby nas zaprzepaszczenie wszystkich prozdrowotnych funkcji nektaru.

Ten naturalny produkt wykazuje właściwości bakteriobójcze, obniżające ciśnienie i wzmacniające. Ponadto wspiera organizm w zwalczaniu przeziębień, a nawet przyspiesza gojenie się ran.

Gdybyśmy chcieli też wymienić wszystkie witaminy i minerały, które znajdują się w miodzie, nie starczyłoby nam miejsca. Warto jednak wspomnieć o obecnej tam acetylocholinie, której działanie na serce jest naprawdę zbawienne.

Żeby korzystać z prozdrowotnych dobrodziejstw miodu, trzeba pamiętać o dwóch sprawach. Po pierwsze - kupować go tylko od sprawdzonych producentów. Wyroby "miodopodobne" nie dostarczą nam nic z powyżej wymienionych wartości. Po drugie: trzeba wiedzieć jak przechowywać miód. Należy zwłaszcza unikać tych sposobów.

Obrazek
jak przechowywać miód - Pyszności; foto: Canva

Jak prawidłowo przechowywać miód?

Zdecydowanie najgorszym pomysłem na przechowywanie miodu jest trzymanie go w skrajnych warunkach cieplnych.

Popularnym miejscem jego "spoczynku" jest lodówka. Nie polecamy tej opcji. Niskie temperatury skrystalizują nektar, zmieniając jego właściwości. Nie wpłynie to na nie równie niszcząco, co wysokie temperatury, ale może się okazać, że twardy, zaschnięty miód nie będzie się po prostu nadawał do jedzenia. Kolejną sprawą jest fakt, że miód bardzo szybko chłonie zapachy, których w lodówce nie brakuje.

Kolejnym popularnym miejscem przechowywania miodu jest szafka. To z pozoru dobre rozwiązanie może być jednak mylne. Jeśli półki znajdują się nad jakimkolwiek źródłem ciepła, właściwości miodu ulegną zniszczeniu. Pamiętaj więc, by nie wkładać go do szafki nad płytą indukcyjną, kuchenką czy nawet czajnikiem elektrycznym.

A więc jak przechowywać miód? Optymalną temperaturą dla tego produktu jest 8-18 stopni. Bardzo źle reaguje on również na promienie słoneczne, dlatego zadbaj o to, by miejsce jego leżakowania było od nich wolne. Piwnica to zdecydowanie najrozsądniejsze miejsce do trzymania miodu.

Skoro jesteśmy w temacie, zobacz ten przepis na powidła śliwkowe z kakao i miodem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce