Jak przechowywać miód? Ten sposób jest najgorszy

Miód to zdecydowanie jeden z najciekawszych naturalnych produktów na świecie. Ma niesamowite właściwości, które jednak są dość wrażliwe na różnego rodzaju bodźce. Jak przechowywać miód, żeby ich nie stracić? Na pewno nie w ten sposób. 

ObrazekMiody w domowej spiżarce - Pyszności - fot. Adobe Stock

Już starożytni Egipcjanie uwielbiali miód. Swojego czasu dość dużo mówiło się o odnajdywaniu tego słodkiego produktu w grobowcach faraonów. Dziś wiemy, że nie jest to najstarszy przykład spożywania wytworu pszczół. Pradawny dzban z miodem znaleziono między innymi na terenie dzisiejszej Gruzji. Według portalu eurasianet.org, naukowcy określili datę jego wytworzenia na 5500 lat wstecz.

Czytając o takich przypadkach, można nabrać wrażenia, że miód jest po prostu niezniszczalny. Coś w tym jest - jednak jeśli zależy nam nie tylko na smaku samym w sobie, ale również na cudownych właściwościach miodu, należy go przechowywać w odpowiednich warunkach.

Obrazek
Miód - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego warto prawidłowo przechowywać miód?

Można śmiało powiedzieć, że zadbanie o odpowiednie warunki leżakowania miodu, to gra warta świeczki. Utrata właściwości kosztowałaby nas zaprzepaszczenie wszystkich prozdrowotnych funkcji nektaru.

Ten naturalny produkt wykazuje właściwości bakteriobójcze, obniżające ciśnienie i wzmacniające. Ponadto wspiera organizm w zwalczaniu przeziębień, a nawet przyspiesza gojenie się ran.

Gdybyśmy chcieli też wymienić wszystkie witaminy i minerały, które znajdują się w miodzie, nie starczyłoby nam miejsca. Warto jednak wspomnieć o obecnej tam acetylocholinie, której działanie na serce jest naprawdę zbawienne.

Żeby korzystać z prozdrowotnych dobrodziejstw miodu, trzeba pamiętać o dwóch sprawach. Po pierwsze - kupować go tylko od sprawdzonych producentów. Wyroby "miodopodobne" nie dostarczą nam nic z powyżej wymienionych wartości. Po drugie: trzeba wiedzieć jak przechowywać miód. Należy zwłaszcza unikać tych sposobów.

Obrazek
jak przechowywać miód - Pyszności; foto: Canva

Jak prawidłowo przechowywać miód?

Zdecydowanie najgorszym pomysłem na przechowywanie miodu jest trzymanie go w skrajnych warunkach cieplnych.

Popularnym miejscem jego "spoczynku" jest lodówka. Nie polecamy tej opcji. Niskie temperatury skrystalizują nektar, zmieniając jego właściwości. Nie wpłynie to na nie równie niszcząco, co wysokie temperatury, ale może się okazać, że twardy, zaschnięty miód nie będzie się po prostu nadawał do jedzenia. Kolejną sprawą jest fakt, że miód bardzo szybko chłonie zapachy, których w lodówce nie brakuje.

Kolejnym popularnym miejscem przechowywania miodu jest szafka. To z pozoru dobre rozwiązanie może być jednak mylne. Jeśli półki znajdują się nad jakimkolwiek źródłem ciepła, właściwości miodu ulegną zniszczeniu. Pamiętaj więc, by nie wkładać go do szafki nad płytą indukcyjną, kuchenką czy nawet czajnikiem elektrycznym.

A więc jak przechowywać miód? Optymalną temperaturą dla tego produktu jest 8-18 stopni. Bardzo źle reaguje on również na promienie słoneczne, dlatego zadbaj o to, by miejsce jego leżakowania było od nich wolne. Piwnica to zdecydowanie najrozsądniejsze miejsce do trzymania miodu.

Skoro jesteśmy w temacie, zobacz ten przepis na powidła śliwkowe z kakao i miodem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze