WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Działa lepiej niż melisa i rumianek. Wyciszysz się i zaśniesz jak małe dziecko

Szafran to nie tylko przyprawa. Jego napar wspiera nastrój, układ trawienny i kobiece zdrowie. Wystarczy kilka nitek, by poczuć jego złotą moc.

Na co działa napar z szafranu?Na co działa napar z szafranu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Szafran to nie tylko najdroższa przyprawa świata, ale też jedna z najstarszych roślin leczniczych używanych przez człowieka. Wystarczy kilka cennych nitek, by przygotować aromatyczny napar o głębokim, złocistym kolorze. W krajach takich jak Iran, Indie czy Maroko napój ten od wieków wykorzystywano jako naturalny środek wzmacniający ciało i ducha. Współczesne badania tylko potwierdzają jego niezwykłe właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Napar z szafranu to naturalne wsparcie dla nastroju i układu nerwowego

Jedną z najcenniejszych cech naparu z szafranu jest jego działanie przeciwdepresyjne i uspokajające. Zawarte w nim związki, takie jak krocyna czy safranal, wpływają pozytywnie na produkcję serotoniny, poprawiając nastrój i łagodząc stany lękowe. Regularne picie szafranowego naparu może wspomóc walkę z przewlekłym stresem, zmęczeniem psychicznym, a nawet bezsennością. To jak naturalny "balsam" dla duszy – bez skutków ubocznych.

Wsparcie dla zdrowia kobiecego i układu trawiennego

Szafran od wieków stosowany był w medycynie naturalnej jako środek łagodzący objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, bóle menstruacyjne oraz problemy hormonalne. Działa rozkurczowo, poprawia trawienie i może pomóc w łagodzeniu wzdęć czy niestrawności. Jego delikatne, ciepłe działanie docenią szczególnie osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Jak pić napar z szafranu i o czym pamiętać?

Aby przygotować napar, wystarczy zalać kilka nitek szafranu gorącą (nie wrzącą!) wodą i parzyć przez około 10 minut. Można go pić samodzielnie, albo z dodatkiem miodu, kardamonu czy mleka roślinnego. Warto pamiętać, że szafran jest bardzo skoncentrowany – wystarczy naprawdę niewielka ilość, a jego działanie będzie odczuwalne. Pity z umiarem, działa jak złoty eliksir – subtelny, ale potężny w swoim działaniu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy