Działa lepiej niż melisa i rumianek. Wyciszysz się i zaśniesz jak małe dziecko

Szafran to nie tylko przyprawa. Jego napar wspiera nastrój, układ trawienny i kobiece zdrowie. Wystarczy kilka nitek, by poczuć jego złotą moc.

Na co działa napar z szafranu?Na co działa napar z szafranu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha
SKOMENTUJ

Szafran to nie tylko najdroższa przyprawa świata, ale też jedna z najstarszych roślin leczniczych używanych przez człowieka. Wystarczy kilka cennych nitek, by przygotować aromatyczny napar o głębokim, złocistym kolorze. W krajach takich jak Iran, Indie czy Maroko napój ten od wieków wykorzystywano jako naturalny środek wzmacniający ciało i ducha. Współczesne badania tylko potwierdzają jego niezwykłe właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Napar z szafranu to naturalne wsparcie dla nastroju i układu nerwowego

Jedną z najcenniejszych cech naparu z szafranu jest jego działanie przeciwdepresyjne i uspokajające. Zawarte w nim związki, takie jak krocyna czy safranal, wpływają pozytywnie na produkcję serotoniny, poprawiając nastrój i łagodząc stany lękowe. Regularne picie szafranowego naparu może wspomóc walkę z przewlekłym stresem, zmęczeniem psychicznym, a nawet bezsennością. To jak naturalny "balsam" dla duszy – bez skutków ubocznych.

Wsparcie dla zdrowia kobiecego i układu trawiennego

Szafran od wieków stosowany był w medycynie naturalnej jako środek łagodzący objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, bóle menstruacyjne oraz problemy hormonalne. Działa rozkurczowo, poprawia trawienie i może pomóc w łagodzeniu wzdęć czy niestrawności. Jego delikatne, ciepłe działanie docenią szczególnie osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Jak pić napar z szafranu i o czym pamiętać?

Aby przygotować napar, wystarczy zalać kilka nitek szafranu gorącą (nie wrzącą!) wodą i parzyć przez około 10 minut. Można go pić samodzielnie, albo z dodatkiem miodu, kardamonu czy mleka roślinnego. Warto pamiętać, że szafran jest bardzo skoncentrowany – wystarczy naprawdę niewielka ilość, a jego działanie będzie odczuwalne. Pity z umiarem, działa jak złoty eliksir – subtelny, ale potężny w swoim działaniu.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy