Dodaję do wody i piję na czczo. Moje jelita pracują jak należy, a ja czuję się lekko i pełna energii

Kiedyś swój dzień zaczynałam od kawy, ale już przekonałam się, że warto ją przesunąć na drugą pozycję. Znacznie zdrowiej postawić na wodę z dodatkiem, który wszyscy znamy, ale czasami o nim zapominamy.

Dlaczego warto pić wodę z miodem?Dlaczego warto pić wodę z miodem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nie trudno się domyślić, że mam na myśli wodę z miodem. Często kojarzy się nam ten napój z zimową rutyną, bo rzeczywiście wzmacnia odporność i przyjemnie rozgrzewa. Jednak lepiej nie zapominać o nim wiosną, a najlepiej pić go cały rok. To naturalny sposób na wsparcie pracy jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jakie właściwości ma miód

Mało jest tak odżywczych produktów, jak miód. Przede wszystkim zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę C, a także minerały takie jak potas, wapń, magnez i żelazo. Dzięki temu wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy. Z kolei związki fenolowe, takie jak antocyjany i garbniki, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Picie wody z miodem przynosi też wiele korzyści dla zdrowia jelit. Warto robić to rano, bo zapobiega zaparciom oraz aktywizuje metabolizm. Miód wspiera funkcjonowanie całego układu pokarmowego i chroni wątrobę. Dzięki właściwościom antybakteryjnym pomaga też w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej.

Idealne dodatki do wody z miodem:

  • sok z cytryny,
  • cynamon i inne przyprawy korzenne,
  • świeże zioła, na przykład mięta czy melisa.

Jak przygotować wodę z miodem?

Przygotowanie wody z miodem jest niezwykle proste. Wystarczy rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance ciepłej wody. Ważne jest, aby woda nie była zbyt gorąca, ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć cenne enzymy zawarte w miodzie. Najlepiej pić napój na czczo, aby w pełni wykorzystać jego właściwości zdrowotne.

Dla kogo woda z miodem?

Woda z miodem jest polecana osobom z problemami trawiennymi, a także tym, którzy chcą w naturalny sposób wspierać swoją odporność. Osoby z nadwagą lub cukrzycą powinny jednak spożywać miód z umiarem, ze względu na jego wysoką zawartość cukrów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥