Dodaję do wody i piję na czczo. Moje jelita pracują jak należy, a ja czuję się lekko i pełna energii

Kiedyś swój dzień zaczynałam od kawy, ale już przekonałam się, że warto ją przesunąć na drugą pozycję. Znacznie zdrowiej postawić na wodę z dodatkiem, który wszyscy znamy, ale czasami o nim zapominamy.

Dlaczego warto pić wodę z miodem?Dlaczego warto pić wodę z miodem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nie trudno się domyślić, że mam na myśli wodę z miodem. Często kojarzy się nam ten napój z zimową rutyną, bo rzeczywiście wzmacnia odporność i przyjemnie rozgrzewa. Jednak lepiej nie zapominać o nim wiosną, a najlepiej pić go cały rok. To naturalny sposób na wsparcie pracy jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jakie właściwości ma miód

Mało jest tak odżywczych produktów, jak miód. Przede wszystkim zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę C, a także minerały takie jak potas, wapń, magnez i żelazo. Dzięki temu wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy. Z kolei związki fenolowe, takie jak antocyjany i garbniki, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Picie wody z miodem przynosi też wiele korzyści dla zdrowia jelit. Warto robić to rano, bo zapobiega zaparciom oraz aktywizuje metabolizm. Miód wspiera funkcjonowanie całego układu pokarmowego i chroni wątrobę. Dzięki właściwościom antybakteryjnym pomaga też w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej.

Idealne dodatki do wody z miodem:

  • sok z cytryny,
  • cynamon i inne przyprawy korzenne,
  • świeże zioła, na przykład mięta czy melisa.

Jak przygotować wodę z miodem?

Przygotowanie wody z miodem jest niezwykle proste. Wystarczy rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance ciepłej wody. Ważne jest, aby woda nie była zbyt gorąca, ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć cenne enzymy zawarte w miodzie. Najlepiej pić napój na czczo, aby w pełni wykorzystać jego właściwości zdrowotne.

Dla kogo woda z miodem?

Woda z miodem jest polecana osobom z problemami trawiennymi, a także tym, którzy chcą w naturalny sposób wspierać swoją odporność. Osoby z nadwagą lub cukrzycą powinny jednak spożywać miód z umiarem, ze względu na jego wysoką zawartość cukrów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje