"Nie bójcie się, że szczypie". Aktorka robi koktajl z rośliną, którą inni uważają za chwast
Małgorzata Pieczyńska wie, co dobre i potrafi wykorzystać sezonowe warzywa, owoce, ale nie tylko. Okazuje się, że jest też wielką fanką rośliny, którą często tępimy i nawet nie pomyślimy, żeby ją dodawać do swoich posiłków.
Małgorzata Pieczyńska gra w spektaklach teatralnych i od lat wciela się w postać Aleksandry Chodakowskiej w serialu "M jak miłość". Jednak aktorka kojarzy się nie tylko ze swoimi rolami, ale też ze zdrowym trybem życia, który promuje na swoich kanałach w mediach społecznościowych. Pokazuje tam, jak aktywnie spędza czas, zachęca do ćwiczeń, a także do przygotowywania zdrowych dań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Najważniejsze zasady: roślinnie i sezonowo
Aktorka, często podkreśla, że stawia na sezonowe produkty, bo są najzdrowsze. Dzieliła się przepisami na kiszonki, pokazywała, jak robi przetwory z pomidorów i dżem z truskawek. Teraz przyszedł czas na pokrzywę, która - jak wiadomo - w maju jest świeża i aromatyczna, i słynie z wartości odżywczych. Małgorzata Pieczyńska przyznała, że pokrzywy nigdy dosyć i dodaje ją do sałatek, herbatek i koktajli. I właśnie ze swoimi obserwatorkami podzieliła się przepisem na prosty koktajl "śniadaniowy", jak go określiła.
Jak zrobić koktajl z pokrzywą?
Przepis na koktajl z pokrzywą, którego smak zachwycił Małgorzatę Pieczyńską, jest prosty. Wystarczy garść umytej i osuszonej pokrzywy (aktorka w tym celu używa suszarki do sałaty), do tego kefir i pomidor. Aktorka nie podaje dokładnych proporcji, bo w koktajlach nie ma to większego znaczenia. Podsuwa pomysł, by doprawić go jeszcze imbirem bądź pieprzem, ale dla niej właśnie w takiej prostej wersji jest najlepszy.
Małgorzata Pieczyńska docenia, że napój z pokrzywą jest świeży, nieco kwaskowaty. Zapewnia też, że nie parzy w usta.
"Jednym słowem nie bójcie się, że szczypie, warto!" - napisała przy opublikowanym na Instagramie filmiku.
Dlaczego warto spożywać pokrzywę?
- Pokrzywa jest bogata w witaminy A, C, K oraz z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, wapń i magnez. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz działa przeciwzapalnie. Jej właściwości moczopędne pomagają w detoksykacji organizmu.
- Regularne spożywanie naparu z pokrzywy może wspierać regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą. Pokrzywa zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki, co przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
- Pokrzywa jest także ceniona za swoje działanie detoksykujące, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu. Może być stosowana w formie naparów, zup czy nalewek, a jej młode liście są jadalne i mogą być wykorzystywane w różnorodnych daniach. Mimo wielu korzyści zdrowotnych, osoby z chorobami nerek powinny unikać jej spożycia.