"Nie bójcie się, że szczypie". Aktorka robi koktajl z rośliną, którą inni uważają za chwast

Małgorzata Pieczyńska wie, co dobre i potrafi wykorzystać sezonowe warzywa, owoce, ale nie tylko. Okazuje się, że jest też wielką fanką rośliny, którą często tępimy i nawet nie pomyślimy, żeby ją dodawać do swoich posiłków.

Małgorzata Pieczyńska pokazuje, jak zrobić koktajl z pokrzywyMałgorzata Pieczyńska pokazuje, jak zrobić koktajl z pokrzywy
Źródło zdjęć: © Instagram | @pieczynskaofficial
Dorota Gepert

Małgorzata Pieczyńska gra w spektaklach teatralnych i od lat wciela się w postać Aleksandry Chodakowskiej w serialu "M jak miłość". Jednak aktorka kojarzy się nie tylko ze swoimi rolami, ale też ze zdrowym trybem życia, który promuje na swoich kanałach w mediach społecznościowych. Pokazuje tam, jak aktywnie spędza czas, zachęca do ćwiczeń, a także do przygotowywania zdrowych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Najważniejsze zasady: roślinnie i sezonowo

Aktorka, często podkreśla, że stawia na sezonowe produkty, bo są najzdrowsze. Dzieliła się przepisami na kiszonki, pokazywała, jak robi przetwory z pomidorów i dżem z truskawek. Teraz przyszedł czas na pokrzywę, która - jak wiadomo - w maju jest świeża i aromatyczna, i słynie z wartości odżywczych. Małgorzata Pieczyńska przyznała, że pokrzywy nigdy dosyć i dodaje ją do sałatek, herbatek i koktajli. I właśnie ze swoimi obserwatorkami podzieliła się przepisem na prosty koktajl "śniadaniowy", jak go określiła.

Jak zrobić koktajl z pokrzywą?

Przepis na koktajl z pokrzywą, którego smak zachwycił Małgorzatę Pieczyńską, jest prosty. Wystarczy garść umytej i osuszonej pokrzywy (aktorka w tym celu używa suszarki do sałaty), do tego kefir i pomidor. Aktorka nie podaje dokładnych proporcji, bo w koktajlach nie ma to większego znaczenia. Podsuwa pomysł, by doprawić go jeszcze imbirem bądź pieprzem, ale dla niej właśnie w takiej prostej wersji jest najlepszy.

Małgorzata Pieczyńska docenia, że napój z pokrzywą jest świeży, nieco kwaskowaty. Zapewnia też, że nie parzy w usta.

"Jednym słowem nie bójcie się, że szczypie, warto!" - napisała przy opublikowanym na Instagramie filmiku.

Dlaczego warto spożywać pokrzywę?

  • Pokrzywa jest bogata w witaminy A, C, K oraz z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, wapń i magnez. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz działa przeciwzapalnie. Jej właściwości moczopędne pomagają w detoksykacji organizmu.
  • Regularne spożywanie naparu z pokrzywy może wspierać regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą. Pokrzywa zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki, co przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
  • Pokrzywa jest także ceniona za swoje działanie detoksykujące, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu. Może być stosowana w formie naparów, zup czy nalewek, a jej młode liście są jadalne i mogą być wykorzystywane w różnorodnych daniach. Mimo wielu korzyści zdrowotnych, osoby z chorobami nerek powinny unikać jej spożycia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę