Moja babcia robiła taką zupę z młodej kapusty. Żadne inne nie mają szans
Wczesna wiosna to czas najlepszych zup. Na okrągło można jeść szczawiową, botwinkę czy z młodej kapusty. I właśnie tę ostatnią moja babcia robiła najczęściej. Jej przepis jest wyjątkowo prosty i smaczny.
Zupa z młodej kapusty to świetny wybór jako pierwsze danie obiadowe. Nadaje się też na lekką kolację. Jest delikatna, ale sycąca i zawiera sporo witamin. Przepis mojej babci na tę wiosenną zupę sprawdza się także, gdy mam mało czasu na przygotowanie posiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad
Prosty przepis, który zawsze się sprawdza
Receptura zupy z młodej kapusty jest prosta, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Główka młodej kapusty, marchewki, ziemniaki, cebula oraz bulion warzywny to podstawa tego dania. Warto też mieć kilka gałązek zieleniny, bo zupa świetnie smakuje z koperkiem czy natką pietruszki.
To zdrowe danie i pełne witamin
Zupa z młodej kapusty to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór. To warzywo jest bogate w witaminy i minerały, takie jak potas, fosfor, magnez i żelazo. Dodatkowo, zawiera błonnik, który wspomaga trawienie. Dlatego taka zupa nie obciąża żołądka, a jednocześnie dostarcza energii. Podobnie jak inne zupy na bazie kapusty, świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Jest bardzo smaczna w wersji wegetariańskiej, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją z boczkiem czy kiełbasą.
Zupa z młodej kapusty
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- około 1,5 - 2 litry lekkiego bulionu warzywnego,
- 300 g młodych ziemniaków,
- 300 g chudej kiełbasy (opcjonalnie),
- 150 g wędzonego boczku (opcjonalnie),
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- koperek lub natka pietruszki do smaku,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe do smaku,
- 1 łyżka mąki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła lub smalcu.
Sposób przygotowywania:
- Ziemniaki, marchewki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj, a kiełbasę drobno pokrój.
- W garnku rozgrzej masło lub smalec i podsmaż cebulę. Następnie dodaj kiełbasę, jeśli przygotowujesz wersję mięsną i duś przez 5-7 minut.
- Dodaj ziemniaki, marchewkę i kapustę. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj przez kilka minut.
- Wlej bulion, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść masło lub smalec i dodaj mąkę. Wymieszaj, by nie powstały grudki. Stopniowo wlej pół szklanki czystego wywaru, wymieszaj ponownie i dodaj do zupy. Dodaj łyżkę koncentratu i zagotuj.
- Zupę podawaj z zieleniną i opcjonalnie podsmażonym boczkiem.
- Do zupy z młodej kapusty pasuje też pieczywo.