Wielu traktuje jak chwast, a ja zrywam i dodaję do mięsa. Kotlety są smaczniejsze i zdrowsze

Zaczyna się najlepszy okres dla miłośników świeżych ziół. Wiele z nich można zerwać nawet jeśli nie ma się własnego ogródka. Jestem fanką pokrzywy, którą parzę, dodaję do zup, a ostatnio nawet do kotletów.

Kotlety mielone z pokrzywą smakują genialnieKotlety mielone z pokrzywą smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALEX@DONIN
Dorota Gepert

Pokrzywa wciąż często kojarzy się z oparzeniami. Jednak już najwyższy czas, by porzucić tylko takie myślenie o tej roślinie. Ma ona mnóstwo właściwości zdrowotnych i warto stosować ją w kuchni. Z jej znalezieniem ani rozpoznaniem nikt nie powinien mieć trudności. To pospolita roślina, którą można zerwać w wielu miejscach, zaczynając od lasów, przez pola i łąki, aż po miejskie tereny zielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Jakie właściwości ma pokrzyzwa?

Pokrzywa od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Sok i ekstrakt z niej używane są w terapii stanów zapalnych skóry, takich jak egzema, trądzik czy łuszczyca. Roślina ta wspiera również funkcjonowanie nerek, ponieważ jej działanie moczopędne pomaga w eliminacji toksyn i nadmiaru wody z organizmu.

Jest bogata w witaminy i minerały, które wzmacniają naturalną odporność organizmu oraz poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Flawonoidy zawarte w pokrzywie mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może być pomocne w łagodzeniu bólu stawów.

Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni?

Najłatwiej wykorzystać pokrzywę do naparów. Pomagają w walce z osłabieniem i niedokrwistością, sprzyjają produkcji czerwonych krwinek oraz regulują poziom cukru we krwi. Działają też kojąco na stres. Przygotowywanie naparów to dobry pierwszy krok do wprowadzenia pokrzywy do swojego jadłospisu.

Potem mogą dojść sałatki i zupy. Jej listki pasują także do kanapek, zwłaszcza z jajkiem. Pokrzywa może być używana także do pesto lub jako dodatek do sosów, dipów i marynat. W tym roku odkryłam jeszcze coś. Dodaje wyjątkowego smaku kotletom mielonym. Dzięki niej zyskują lekkość i świeżość.

Kotlety mielone z pokrzywą

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (na przykład z karkówki),
  • kilka gałązek pokrzywy,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku,
  • 5 łyżek bułki tartej i do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę oczyść z łodyg, a listki drobno posiekaj.
  2. W dużej misce połącz mięso mielone z jajkiem i bułką tartą. Dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, a na końcu pokrzywę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj – masa powinna być zwarta, ale wilgotna. Jeśli wydaje się zbyt rzadka, dosyp jeszcze odrobinę bułki tartej.
  4. Z mięsnej masy formuj średniej wielkości kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i odłóż na chwilę, by "odpoczęły".
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane i dobrze wysmażone w środku (ok. 4-5 minut z każdej strony).
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej